Szijjártó: Magyarország támogatja az oroszok elleni vízumtilalmat

2014. november 17. 11:13

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint nem a gyors megoldás irányába halad az ukrajnai konfliktus, de Magyarország támogatja az uniós vízumtilalommal sújtott személyek körének kibővítését. A politikus az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozóján beszélt erről.

2014. november 17. 11:13

Magyarország támogatja az uniós vízumtilalommal sújtott személyek körének kibővítését, illetve adott esetben újabb vagyonbefagyasztások elrendelését – közölte hétfőn Brüsszelben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, amikor megérkezett az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozására.

„A konfliktus nem a gyors megoldás irányába halad” – értékelte Szijjártó Péter az ukrajnai helyzetet, amely a külügyminiszteri eszmecsere legfontosabb témája. A miniszter az aggodalomra okot adó jelenségek közül kiemelte a Kelet-Ukrajnában megtartott „választásokat”.
 
Az EU eddig több lépcsőben rendelt el vízumtilalmat, illetve vagyonbefagyasztást a válságban érintett oroszokkal, illetve oroszpárti ukrán szakadárokkal szemben. Szijjártó Péter szerint az ilyen típusú intézkedések segíthetnek abban, hogy a konfliktust gyorsan és tárgyalásos úton rendezzék. A politikus reményének adott hangot, hogy az uniós értekezleten konszenzus jön létre az érintettek körének kibővítéséről.
 
Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén azt mondta az újságíróknak, hogy az ülésen szó lesz a szankciós lehetőségekről. Hozzátette azonban: nem csupán a büntető intézkedésekre kell összpontosítani, hanem átfogó stratégiát kell kialakítani, és meg kell vitatni, miként lehet újraéleszteni a párbeszédet Oroszországgal. Mindemellett az ukrajnai kormányzatnak a szükséges reformokat is sikerre kell vinnie – tette hozzá.
 
Frank-Walter Steinmeier, a német diplomácia irányítója megerősítve azt, hogy szó van a korlátozások által érintett személyek, illetve jogi személyek körének kibővítéséről, hangsúlyozta: az Oroszország elleni, egyes gazdasági szektorokra irányuló, célzott szankciórendszer szigorítása nincs tervbe véve. Steinmeier kedden Kijevbe, majd Moszkvába utazik.
 
A hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás megkezdése előtt Federica Mogherini és Pavol Klimkin ukrán külügyminiszter aláírta annak az uniós tanácsadó missziónak a jogállásáról szóló megállapodást, amely az ukrán biztonsági intézményrendszer nem katonai elemeinek szükséges reformját hivatott elősegíteni. A misszió vezetője a magyar Mizsei Kálmán, aki újságíróknak elmondta, hogy valamivel több mint ötven fővel kezdik meg a munkát, de a létszámot később tovább akarják növelni.
 
A mostani EU-külügyminiszteri értekezleten elnököl először a hivatalt Catherine Ashtontól átvevő Federica Mogherini. Az ukrajnai problémakör áttekintése mellett napirenden szerepel még a közel-keleti konfliktus, Bosznia-Hercegovina helyzete, valamint az ebolajárvány elleni küzdelem is.
 
Szijjártó Péter, amellett, hogy részt vesz a tanácskozáson, a tervek szerint külön megbeszélést folytat a brit és a görög külügyminiszterrel.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2014. november 18. 04:54
Petike, a szádból az ánuszodba rakja át az orosz medve a nagy lompost, ha így viselkedsz! Hát hova lett az oroszbarátság, mi lesz így a szovjet-magyar közös határral? De legalább felszabadult szád a Vezér tomporára teheted végre.
indiáner
2014. november 17. 18:24
Követjük a németeket, a gazdasági szankciók kibővítését ezzel nem támogatjuk.
csuka
2014. november 17. 18:17
http://www.hidfo.net/2014/11/17/az-amerikaiak-jol-keresnek-az-ukran-korrupcion-megallapodtak-szenszallitasrol
oskar
2014. november 17. 16:42
Tulajdonképpen éppen Magyarországnak kellene a vízumtilalom ellen lennie. Mert az USA éppen magyar emberekkel alkalmazza ugyanezt. Ezzel Szijjártó elismerte a magyarok kitiltását is????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!