A kormány egyeztetett a civilekkel a közpénzek átlátható elköltéséről

2014. december 22. 19:48

Háromhavonta fog egyeztetni a Miniszterelnökség a közpénzek átlátható felhasználásáról olyan civil szervezetekkel, mint az Amnesty International, vagy a Norvég Alap-ügyben is érintett Ökotárs Alapítvány. Az első, hétfői egyeztetés alkalmával parázs vita volt, de nem közeledtek számottevően az álláspontok.

2014. december 22. 19:48

Megkezdődtek az egyeztetések a közpénzek átlátható felhasználásáról a kormány és a civil szféra között – közölte a Miniszterelnökség hétfőn. Az erről szóló közlemény szerint Miniszterelnökség három havi rendszerességgel folytatni kívánja az informális egyeztetéseket.

Felidézték: az EBESZ novemberi budapesti konferenciáján ajánlotta fel a Miniszterelnökség, hogy kezdődjön párbeszéd a kormány és a civil szféra között a témában. A Miniszterelnökség az EBESZ konferenciáján részt vevő civil szervezeteket hívta meg a hétfő délutáni első egyeztetésre. A Miniszterelnökség úgy véli: a kezdeményezés fontosságát és időszerűségét bizonyítja, hogy a meghívott szervezetek mellett más, a kormánnyal több kérdésben vitában álló szervezet is megjelent az egyeztetésen. 

A közlemény szerint az álláspontok a parázs vita után sem közeledtek számottevően, a Miniszterelnökség azonban már azt is eredménynek tekinti, hogy a megjelent szervezetek is elfogadták a civil szférának juttatott közpénzek elköltésének átláthatóbbá tételének fontosságát. 

Az egyeztetés után Latorcai Csaba, a tárca kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára azt mondta: „Fontos, hogy mind a civil szervezetek képviselői, mind pedig a széles hazai közvélemény megértse, a kormány számára a közpénzek transzparens kezelése alapelvárás. Tartalmi kérdésekbe sem a Miniszterelnökség, sem pedig az egyes minisztériumok nem kívánnak beleszólni, sőt kifejezetten károsnak tartjuk, hogy hónapok óta több civil szervezet erre törekszik, ahelyett, hogy megteremtené a transzparens működés feltételeit”.

Megjegyezték továbbá, hogy mivel a hétfői egyeztetésen résztvevő tucatnyi szervezet – köztük az Amnesty International, Asimov Alapítvány, az Átlátszó, Autonómia Alapítvány, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, az Ökotárs Alapítvány, a Roma Sajtóközpont, a Romédia Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért – nem képviseli reprezentatív módon a teljes magyar civil szférát, a Miniszterelnökség bízik abban, hogy minél több szervezet csatlakozik a folyamathoz.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2014. december 23. 05:01
1.Az átláthatóság növelése közügy . Aki ebben nem partner , az a káoszban érdekelt . Abban , hogy az ellenzéki "korrupciós"-ideológia hangoztatható legyen . 2.Amúgy , szóljon nekem az , aki tud olyan kormányról bárhol a világon , melyet nem vádoltak meg vaskos korrupcióval ...Ez ugyanis olyan , részleteiben ellenőrizhetetlen vád , melyet minden ellenzék szívesen használ . "Gyanús" eseteket pedig nem nehéz kreálni / lásd : Vida-ügy felépítése / . Csak tupírozni-ragozni kell... 3. Charles Gáti cinikusan meg is dicsérte a Gyurcsány-konferencián ezt a korrupciós-vád ötletet...
StG
2014. december 22. 22:13
Várom már, hogy végre felbukkanjon a CÖF és kormánynak legyen egy olyan szervezete, akik "képviselik" a civil társadalmat.
drkovax
2014. december 22. 21:23
A résztvevők listája jó közelítéssel a Soros-féle fizetési jegyzék első oldalának közepe...
pitypang1125
2014. december 22. 20:45
Nem közeledtek az álláspontok? Nem kell nekik pénzt adni! "Amnesty International, Asimov Alapítvány, az Átlátszó, Autonómia Alapítvány, a Háttér Társaság, a Magyar Helsinki Bizottság, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, az Ökotárs Alapítvány, a Roma Sajtóközpont, a Romédia Alapítvány és a Társaság a Szabadságjogokért" Gyönyörű egy felsorolás! Ezek egytől egyig idegen, és a saját érdekeiket akarják védeni, méghozzá a Magyarság kárára, a Magyarság pénzéből! Lófaszt nekik, most is látszik hogy ezek nem egyezkedni akarnak, inkább folytatni az ellenőrizetlen zabrálást, és folytatni a társadalmi rend elleni felforgató kampányukat! Egyetlen alapítványt sem köteles támogatni a Magyar állam, idegen államoknak meg nemzetbiztonsági okok miatt nem szabad megengedni!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!