Kétszer annyi pénz juthat lombikbébi-programra

2015. január 26. 09:49

Várhatóan duplájára növeli a lombikbébi-programra fordítható jelenlegi évi kétmilliárd forintot a kormány. Zombor Gábor egészségügyi államtitkár szerint a kabinet szándéka erős a kérdésben.

2015. január 26. 09:49

Duplájára emelnék a lombikbébi-beavatkozásra fordítható finanszírozás összegét - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az államtitkár elmondta, tárgyalni fognak azokkal az intézetekkel, amelyek ilyen beavatkozást végeznek, hogy miként változzon pontosan a finanszírozás. Zombor Gábor hozzátette: egy év alatt ezzel a módszerrel körülbelül ezerhétszáz gyermek születik, amennyiben ez a program fejleszthető, akkor várhatón még több sikeres beültetés történik.

Jelenleg öt beavatkozást finanszíroz az egészségbiztosító, és a kormány a jelenlegi kétmilliárd forintos összeget emelné a duplájára. A keret megemelése kormánydöntésre vár, azonban az államtitkár szerint „a kormányzat szándéka erős ebben a kérdésben, mint fogalmazottnem hiszi, hogy komoly akadálya lehet a (kormány)döntésnek”.

Zombor Gábor a műsorban beszélt még a kórházi struktúra jövőbeni átalakításáról is, cáfolva azt a hétfői lapinformációt, amely szerint több ezer ember kerülne utcára az átalakítás után. A Népszabadság írt arról, hogy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számol a kormányzat a kórházi kapacitások újraosztásának következményeként. A tervezett átalakítás a lap szerint részlegek, telephelyek, osztályok megszűnésével járhat, az elbocsátás érinthet műszaki és adminisztrációs dolgozókat, kisebb mértékben ápolókat és orvosokat is.

Az államtitkár azt mondta, az egészségügyi államtitkárság feladata az, hogy a kórházak évtizedek óta fennálló és gyarapodó adóssága érdemben csökkenjen, erre vonatkozóan tárgyalnak most az intézményvezetőkkel, áttekintve a teljes kórházi struktúrát. Hangsúlyozta, még semmilyen konkrét javaslat nincs arra vonatkozóan, hogy a struktúra hogyan változzon. A kórházak vezetőinek is javaslatokat kell tennie, a cél egy igazságosabb rendszer és az intézményi eladósodottság csökkenése.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. január 26. 13:31
Jut eszembe, mit szól az egyház (egyházak) a lombikbébi dologról? Isten azért teremtette a férfit és a nőt, hogy egy lombikban szaporodjanak?
enes
2015. január 26. 10:56
Jár-e az az elképesztően sok pénz annak, aki külföldön dolgozik? Annak, ki külföldön fogja így létrejött gyermekét iskolába járatni? A megsemmisülés felé sodródó nép nem teheti meg. Tudok olyan baranyai ( K....) esetről, hol a lombikbaba külföldi iskolába jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!