Orbán: A rezsicsökkentés miatt van szükség az oroszokra

2015. február 04. 20:40

Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjút, melyben beszél Angela Merkel látogatásának utóéletéről, a bevándorlásról és Vlagyimir Putyin tervezett látogatásáról is. A miniszterelnök a lehető legkorrektebb, legkiegyensúlyozottabb kapcsolatra törekszik Oroszországgal.

2015. február 04. 20:40

„Németország nem csak a magyar történelemnek, hanem a magyar jelennek is része, ha a németek is úgy akarják” — válaszolt a Hír TV Angela Merkel látogatásáról érdeklődő kérdésére a miniszterelnök, aki nem mondott konkrétumot arról, hogy beszáll-e a Siemens a paksi atomerőmű bővítésébe, mondván: „Majd meglátjuk, miniszterelnökök nem szoktak konkrét cégügyekről tárgyalni.” A napokban felröppent helikopter-beszerzésről, amit sajtóértesülések szerint a német-francia Airbus nyerne, Orbán azt nyilatkozta: még ki se merték írni rá a tendert. Az interjúban szóba került az RTL Klub és a reklámadó ügye, erről a kormányfő azt mondta, szeretnék megelőzni az uniós eljárást, de úgy, hogy a reklámadóból származó bevétel lehetőleg ne csökkenjen.

„Mi nem vagyunk iszlámellenesek, mi bevándorlás-ellenesek vagyunk” — mondta Orbán a bevándorlás kapcsán, és hozzátette: a helyzet még csak fenyegető, de nem vészes.

A kormányfő beszélt arról is, hogy a 2015-ben kifutó gázszállítási megállapodás helyett Magyarország olyan szerződést szeretne kötni, amely figyelembe veszi azt is, hogy nem tudni, hogyan alakul közép- és hosszú távon az olaj és a gáz ára. Orbán Viktor szerint a rugalmas megállapodás nélkül a rezsicsökkentés nem tartható fenn. 

„Már amikor bevezettük a rezsicsökkentést, akkor is meg kellett védeni, ez egy nagyon komoly közelharc volt a miniszterelnökök tanácsán, amikor azt sikerült megvédeni, és folyamatosan vannak kísérletek arra, hogy a magyar rezsicsökkentésnek az árszabályozási alapjait meg kell kérdőjelezzék. Most az EU-n belül az energia uniós tervek is ilyen elemeket tartalmaznak, ezért a következő hónapokban fontos és nehéz tárgyalásaink lesznek Brüsszelben” — fogalmazott Orbán Viktor a Hír TV-nek adott interjújában.

Orbán szólt arról is, hogy egy kiéleződő Európai Unió-Oroszország viszonyrendszerben Magyarországnak hangsúlyt kell arra helyeznie, hogy Oroszországgal a lehető legkorrektebb, legkiegyensúlyozottabb kapcsolat legyen és maradjon fenn. Ezért hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt is Budapestre, mondta.

Összesen 259 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2015. február 05. 11:40
A KGST összeolmlásával 1990-ben a szabadság mellé ajándékba megkaptuk a szinte teljes gazdasági összeomlást is. (Mennyi volt akkoriban az infláció, 30% körül?) Akkor valóban nem lehetett a kerítésen ülni, most viszont más a helyzet.Meg kell találni az egyensúlyt a gazdaságilag kevéssel kecsegtető amerikai szövetségi rendszer és a gazdaságilag jóval nagyobb ígéretesebb orosz kapcsolatok között.
egyetmondok
2015. február 05. 11:03
Az oroszokra nem a rendkívüli sikeres és erős államiságot biztosító államhatalmi modelljük miatt van szükség,arra figyelemmel, hogy amint azt a Miniszterelnök Úr megmondotta: "a nyugati kapitalizmus megbukott" ? Csak a rezsonyacsöki ? Ezt ki fogja bevenni?
Secnir
2015. február 05. 09:38
"„Majd meglátjuk, miniszterelnökök nem szoktak konkrét cégügyekről tárgyalni.” " ööö... ...és amikor putyinnál csaholt, és aláírták az mvm nevében a paks2-t? khm. hazug kutyát hamarabb utolérik mint a sánta jánost, vagy hogy van...
Ultima Ratio
2015. február 05. 07:41
Rezsicsökkentés, jajaja: – adójóváírás megszüntetése – béren kívüli juttatás drasztikus csökkentése (az adható 18.000 Ft-ról 11.250, ill. 5000 Ft-ra) – cafeteria megadóztatása – munkavállalói járulékok emelése – 32 ezer fő elbocsátása a közszférából – a foglalkoztatottak számának növelése utáni adókedvezmények megszüntetése – reprezentációs és üzleti ajándékok utáni adókötelezettség – cégautóadó emelése – egyszerűsített vállalkozói adó 30%-ról 37%-ra emelése – kötelező kamarai tagság (regisztráció fedőnévvel) 5000 Ft éves tagdíjjal – ÁFA-emelés 25%-ról 27%-ra – illetékemelések – a termőföldből átminősített ingatlanok értékesítéséből származó 20% feletti többlet 48%-kal adózik – az ingatlanadó de facto bevezetése (kommunális adó) – az ebek és lovak kötelező chipezése – a „chipsadó” bevezetése – a „chipsadó” emelése, majd kiterjesztése (pl. a gyümölcsízekre 500 Ft/kg) – szeszesital jövedékiadó-emelése – dohányáruk jövedékiadó-emelése – környezetvédelmi termékdíj bevezetése, majd emelése – üzemanyagok jövedéki adójának emelése („ha kormányra kerülünk, csökkenteni fogjuk az üzemanyagok jövedéki adóját”) – bioetanol jövedéki adójának 75%-os emelése – autógáz jövedéki adójának 100%-os emelése – az autópálya-használat minimumának négy napról tíz napra történő emelése – áremeléssel – baleseti adó bevezetése (természetesen ez az állami autókra nem vonatkozik!) – a táppénz lecsökkentése (kórház 60-ról 50%, táppénz 70-ről 60%) – 30 napi táppénz után időarányos szabadság csökkentése – a rokkantak ellátásának csökkentése, ill. megvonása – a szociális öntemetés bevezetése – szociális hozzájárulási adó bevezetése – elektronikus útdíj bevezetése (sok fuvarozó számára az eddig fizetett útdíj a többszörösére emelkedett) – közművezeték-adó – a magánszemélyek kommunális adója adótárgyanként 12.000 Ft-ról 17.000 Ft-ra emelhető – kaszinóbezárás, majd újranyitás bennfentes feltételekkel – bírósági eljárásokkal kapcsolatos illetékek drasztikus emelése – banki tranzakciós díj emelése, „csekkadó” – tranzakciós adó megduplázása 3 ezrelékről 6 ezrelékre – betéti kamatok után 6%-os „egészségügyi” hozzájárulás bevezetése – telekommunikációs adó – „cégadatok kötelező frissítése”-adó. Cégenként 20–50 ezer forint között + ált. forg. adó – pénztárgépek cseréje 100+150.000 Ft/pénztárgép, plusz havi 2-3 ezer Ft NAV-val való állandó kapcsolat – nyugdíjaskedvezmény részleges megvonása a távolsági buszokon és gyorsvonatokon – közmunkások nettó 61.000 forintos fizetésének 49.000-re csökkentése – munkanélküli-segély időtartamának 270-ről 90 napra csökkentése, szociális segély összegének 28.000-ről 22.000-re csökkentése
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!