Roma kutatók csoportját hozta létre az MTA

2015. február 04. 09:20

A Magyar Tudományos Akadémia Kisebbségkutató Intézete kedden „Romák a tudományos életben” címmel rendezte meg Magyarországon első olyan roma konferenciát, amelyen azok a doktorált, vagy annak kapujában álló kutatók adtak elő, akik nyíltan vállalják roma identitásukat. Szó volt roma elitképzésről, kettős identitásról, művészetről és médiareprezentációról is. Tudósításunk.

2015. február 04. 09:20
Balogh Krisztina

Az MTA Kisebbségkutató Intézete kedden rendezte meg első olyan konferenciáját, „Romák a tudományos életben” címmel, amelyen összesen tíz doktorált, vagy éppen a doktori cím előtt álló roma kutatók ismertették kutatásaikat, illetve kutatási vázlatukat. Az intézet vezetője, Papp Z. Attila nyitotta meg a konferenciát. Szerinte egy olyan roma nemzedék van ébredőben, akik újféle megközelítésben tudják bemutatni a társadalmi problémákat, és tudnak különböző megoldásokra rávilágítani. Arról az új roma generációról beszélt, akik magukat romaként definiálják és aktívan részt vesznek a hazai tudományos életben – fogalmazott. A konferenciát az MTA budavári dísztermében, a Jakobinus Teremben tartották, ahol romák és nem romák egyaránt nagy számban képviseltették magukat a hallgatóság köreiben. 

Hosszas idő munkájának gyümölcseként sikerült egy olyan osztályt létrehozni, amelyben egy laza szerveződésű kutatócsoport szorgosan tevékenykedik. Rendkívül fontos az az ismérve ennek a szerveződésnek, hogy tagjaik önmagukat leplezetlenül romának vallják. A csoport roma kutatásokra specializálódik a jövőben, valamint a hazai és a nemzetközi tudományos életben aktívan részt szeretnének venni. Ez számukra „kis lépést jelent a hosszú elismerés útján” – mondta az kutatóintézet igazgatója.

Lehetőséget biztosítani a romáknak is

„Ideje már, hogy beengedik ezeket is” – hangzott el Kállai Ernőtől, a Kisebbségkutató Intézet alapítótagjától, aki ebben a mondatában arra próbált utalni, hogy végre elérkezhetett az az idő, amikor romák is jócskán képviseltetni tudják magukat kutatóintézetekben. Kialakulóban látszik azoknak a köre, akik saját ügyeikért határozottan ki tudnak állni a jövőben. „Minden népnek szükség van olyan vezetői rétegre, amely a tudományos élethez hozzá tud tenni, így a romáknak is biztosítani kell ezt a lehetőséget” – hangsúlyozta Kállai.

Kállai Ernő előadásában ismertette a roma közösségek rendszerváltozás utáni helyzetének társadalmi összefüggéseit. Kállai szerint a romák politikai képviseletének hiánya nagy gondot okozott. Ez a probléma ma is fennáll, hiszen nincs olyan erős politikai képviselete a hazai cigányságnak, amely hitelesen tudna roma ügyekben fellépni. A rendszerváltás után a jogszabályok demokratikus átalakulásának köszönhetően, megvalósulni látszott az önálló érdekérvényesítés lehetősége: az 1993-as kisebbségi törvények értelmében a hazai romák is létrehozhatnak kisebbségi önkormányzatokat. Ezek a szerveződések eleinte jónak tűntek, de az országos önkormányzatok sorozatos botrányai miatt egyre inkább kiüresedtek, és nem tudott kellőképpen működni a rendszer: a roma nemzetiségi önkormányzatok keretében a hatékony képviselet „hiú ábránd” maradt – összegezte Kállai.

Szárnycsapkodások: roma vezetőréteg kialakítása

Sorra alakultak civil szervezetek roma ügyekért. Például a Roma Polgárjogi Alapítvány helyi szinten tudott sikereket elérni, de országosan példát nem jelentettek. Roma politikai pártok tucatszám jöttek létre, amelyek közül Kállai Ernő kettőt emelt ki: a 2000-es években Kolompár Orbán összefogásával létre jött Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma Roma Összefogás Pártot (MCF), valamint a Magyarországi Cigány Párt szerveződését (MCP), akik Kállai véleménye szerint tévesen azt hitték, a romák igényeit ki fogják tudni elégíteni.

Kállai súlyos problémaként emlegette a nyílt cigányellenes politika megjelenését és annak széleskörűvé válását. Ez ugyanis arra szolgál, hogy a társadalom gátlásait feloldja. A gátlások feloldása akár a származás miatti megsemmisítésig is elfajulhat –mondta a romagyilkosságokra utalva. Kállai említést tett a gazdasági válság hatásairól is, amik a fokozódó anyagi kiszolgáltatottságban, azaz a munkahelyek hiányában, és a forráshiányos szociálpolitikában mutatkozik meg. A 2009-es „Út a munkához program” egy főre korlátozta az egy családon belül a támogatottak számát. Munkaalapú társadalom helyett inkább tudásalapú társadalmat kellene építeni - mondta.

Roma elitképzés Magyarországon?

A roma elitképzést Antal István, a Jezsuita Roma Szakkollégium rektora mutatta be. A roma elitképzés szerves részét képezi a 2011  óta működő Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat (KRSZH) bentlakásos kollégiumának működése. Öt ilyen roma szakkollégium létezik ma Magyarországon: Budapesten a Jezsuita Roma Szakkollégium (JRSZ), a miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium, az Evangélikus Roma Szakkollégium Nyíregyházán, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium, illetve a Wáli István Református Cigány Szakkollégium Debrecenben.

Roma elitképzési kezdeményezés már a 90-es évek végétől volt. Ilyen például az 1997-ben megalakult virtuális szakkollégium, a Romaversitas, amely ma is működik, és nevel ki sikeres roma fiatalokat. A Romaster, amelyet 2007 februárjában közösen hívott életre a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma (HBLF) és az IBM Magyarország azért, hogy a gazdasági terület roma elitjeit nevelje ki. Magyarországon a 24/2013. (II. 5.) kormányrendelet értelmében bárki létrehozhat szakkollégiumot. A roma szakkollégiumokat a kormányrendeleten és az egyházi támogatáson kívül az úgynevezett EU-s pályázati pénzekkel is támogatják.

A roma szakkollégiumokban legalább 60 százalékban romáknak kell férőhelyet biztosítani. A hallgatókat önbevallás alapján mérik, akik saját maguk nyilatkoznak etnikai hovatartozásukról. A szakkollégium chartája értelmében a roma szakkollégiumok autonómiát élveznek, egyetemen kívüli magas színvonalú oktatással. A fiatalokat a társadalmi problémákra való érzékenységre igyekeznek nevelni. Fontos, hogy a roma szakkollégiumok önkormányzatiságra törekszenek: diákbizottságot választanak. A szakkollégiumoknak abban is lényegi szerepe van, hogy megismertetik a kollégistákkal a kettős identitás fogalmát: hogy hogyan tudnak egyszerre romák és egyszerre magyarok lenni a magyar társadalomban.

Kutatták, kutatják: roma kortárs művészet, beás nyelv, rasszista bűncselekmények...

A „szubaltern” (az alárendelt) lázadását, a roma kortárs művészet fejlődéstörténtét Junghaus Tímea, doktori előtt álló művészettörténész mutatta be. Szerinte a romák nem férnek hozzá saját kultúrájukhoz, pedig ennek alapvető jognak kellene lennie.

A beás nyelv megőrzésének lehetőségeiről Orsós Anna, a Pécsi Tudományegyetem Romológia és Nevelésszociológia Tanszék vezetője beszélt. A beás nyelvet a 1993. évi kisebbségi törvényben határozták meg először. A nyelvnek nincs írásbelisége és a nyelvet beszélők száma is alacsony. A fiatal cigányok körében kevesen használják a beást, inkább magyarul beszélnek. A nyelvvesztés azonban nem jár együtt az identitástudat elvesztésével, ilyenkor lenne jelentősége a nemzetiségi oktatás magas színvonalú kialakításának – fejtette ki Orsós.

Az állam a határai között élő ősi népcsoportoknak jogot ad arra, hogy saját nyelvüket megtanulják, és népismeretükkel megismerkedjenek. Magyarországon Orsós Anna szerint sajátos ez a helyzet: egyre nagyobb probléma a nemzetiségi és a felzárkózási pontok keveredése, amelynek egyik nagy hátránya például az, hogy erősítheti a szegregált oktatást.

A konferencián elhangzottak még előadások a rasszizmus modern formáinak médiában való megjelenéséről, a roma diplomások életútjának vizsgálatáról és a gyűlölet-bűncselekményekről is.

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2015. február 05. 11:30
A kertemben is jártak a "roma kutatók", el is vitték, amit találtak.
Akitlosz
2015. február 04. 22:31
Ha bezzeg csak magyar kutatókat hívtak volna, akkor már üvöltenének a liberálisok rasszizmust kiáltva!
thymian
2015. február 04. 20:07
Rosszul lett az ácsi polgármester Miskolcon. http://minap.hu/cikkek/rosszul-lett-az-acsi-polgarmester-miskolcon Nem csodálom. Lehet hogy valaki elmesélte neki, miket csinálnak a fajtársai?
Lolka-Bolka
2015. február 04. 16:52
mar nagyon hianyzott ez nekunk ... mit kutatnak 1) vajon miert nem kepesek dolgozni? 2) vajon miert csak lopni tudnak? 3)vajon miert minden masodik mondatuk az , hogy " azert mert cigany vagyok" 4) ki tanitotta be nekik? 5)vajon miert mondjak " megdoglesz budos magyar"? 6) miert gyilkolnak olyan hidegverrel ? Kivanok onoknek eredmenyekben teljes munkat es remelem hamarosan targyilagos valaszt kapunk a kerdesekre . Amugy az MTA( ha mar a magyar szo szerpel benn ) mikor kutakodik a magyarok multjarol ( nema finnugor mesevilagra alapoznak) , jelenerol .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!