#JeSuisCharlie című karikatúra-kiállítás nyílik Budapesten

2015. március 10. 13:39

A Charlie Hebdo elleni terrortámadás kapcsán, a merényletben elhunyt karikaturisták emlékére, valamint a szólásszabadság védelme érdekében készült karikatúrákból nyílik kiállítás csütörtökön a Francia Intézetben. A megnyitón beszédet mond a TASZ egyik munkatársa is.

2015. március 10. 13:39

A budapesti Francia Intézet a Frankofón Fesztivál keretében karikatúra-kiállítást rendez #JeSuisCharlie címmel. A bemutatandó rajzok – mint írják – a „január 7-i merényletben elhunyt újságírók és karikaturisták emlékére, valamint a szólásszabadság védelme érdekében” készültek. A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy „azonos mottóra, ilyen gyorsan és ilyen nagy mennyiségben még sosem készültek karikatúrák”. Úgy látják, a tragédia újra reflektorfénybe állította az időközben háttérbe szorult, egykor igen népszerű műfajt.

A tárlat legalább 25 művész, köztük hat magyar és tíz francia karikaturista alkotásaiból jön létre, de találkozhatunk iráni, orosz, vagy éppen indiai rajzoló művével is. Az intézet sajtósa a Mandiner kérdésére elmondta, a kiállítás kifejezetten a szólásszabadság témájára fókuszál, vallási értelemben nem lesz provokatív, ezért nem terveznek különleges biztonsági intézkedéseket.

A március 12-én este 6 órakor esedékes megnyitó rendezvényen az intézet vezetője mellett beszédet mond Dojcsák Dalma, a TASZ politikai szabadságjogok programjának munkatársa is. A kiállítás április 10-ig lesz látható, ingyenesen, a Fő utca 17. szám alatt.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zorrodebianco
2015. március 15. 00:10
Azért nem ártana megtekinteni a kiállítást. Egyetlen, bármilyen vallást gyalázó, sértő kép nem szerepel, kizárólag az áldozatokra és a sajtószabadságra vonatkozó grafikák vannak kiállítva.
Vén Csataló
2015. március 11. 12:17
Ismerkedjünk az egyik legújabb, "liberális" szabadságjoggal: a vallási érzékenység semmibevételének, a vallásos érzület sértegetésének szabadsága. De aztán nem ám meglepődni a következményeken! Mert hogy lesznek.
kitiltott
2015. március 10. 22:00
milyen szólás szabadságról beszélnek ezek? nézzenek körül csak itt a mandin.. persze olyanok akik tudnak magyarul olvasni is.. mert különben csak a Heller fél szócsőből tudnak csak tájékozódni..
Finale*
2015. március 10. 20:00
" Úgy látják, a tragédia újra reflektorfénybe állította az időközben háttérbe szorult, egykor igen népszerű műfajt " Istenem ,ezek meg ebbol is hasznot huznak .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!