Jogerős: lehet Gyurcsányt bilincsben ábrázolni

2015. március 12. 14:55

A volt miniszterelnök az Elment az Őszöd rendezője ellen nyújtott be keresetet személyiségi jogainak megsértése miatt, amiért a filmben egy jövőben játszódó jelenetben bilincsben vezették egy börtönfolyosón. A bíróság a véleménynyilvánításra és alkotói szabadságra hivatkozva elutasította Gyurcsány Ferenc keresetét.

2015. március 12. 14:55

Jogerősen elutasította Gyurcsány Ferenc parlamenti képviselő, volt miniszterelnök Dézsy Zoltán filmrendezővel szemben benyújtott keresetét a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett másodfokú határozatában. Gyurcsány Ferenc személyiségi jogainak megsértése címén indított pert az alperes Elment az Őszöd című filmje miatt, amelynek egyes kitalált, jövőben játszódó jeleneteiben a volt miniszterelnököt alakító színészt börtönfolyosón, bilincsben vezették. A felperes szerint az ennyire bántó, sértő bemutatásra semmiféle társadalmi igény nincs, semmiféle közcél, közérdek nem indokolja, a film személyiségi jogi jogsértés megállapítására alkalmas.

Gyurcsány Ferenc jogi képviselője szerint ügyfele a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának pártján áll, de ennek is van határa. Kifejtette: az ügyet próbapernek szánják, ahol eldőlhet, hogy ezután teljesen szabad kezet adnak a bántó, sértő megnyilatkozásoknak, és a közszereplőket bármilyen bűncselekmény elkövetőjeként be lehet majd mutatni. A filmrendező jogi képviselője ugyanakkor azt emelte ki: a perbeli alkotás fiktív, jövőben játszódó történetet mutat be, játékfilm, nem dokumentumfilm, ezért kizárt, hogy személyiségi jogsértés történhetett.

A Fővárosi Törvényszék 2013 decemberében elutasította a volt kormányfő keresetét, a fellebbezés miatt másodfokra kerülő ügyben pedig a tábla csütörtökön helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, a szóbeli indoklás szerint elsősorban a véleménynyilvánítás és az alkotói szabadság védelme miatt.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2015. március 12. 20:26
Nocsak, Fletó megtámadta a szólásszabadságot és vereséget szenvedett..? )
egysegelem
2015. március 12. 19:49
A dontes helyes a szolasszabadsagba ez nagyon siman belefer. Mon csak egy dolgot nem lehet Orbant hungarocellel abrazolni, tessek vegre megtanulni.
Catullus
2015. március 12. 17:11
Ha gyurcsányt lehet, akkor orbánt is stb.
catalina9
2015. március 12. 17:06
Mekk Kelemen http://ezermester [Hozzászóló kiszűrése] 2015. március 12. 15:15 A film színvonala a bányászbéka segge alatt van." Na ja, de ha Orbánról szólna, akkor lelkendezne az Ulfkottemédia, és lelkendeznének a "hazai" ballibák, hogy hogy lelkendezik az Ulfkottemédia, és még hónapokig pingpongoznának arról, hogy Orbánon röhög az egész világ....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!