Felsőoktatási tüntetés: hallgatók vagyunk, nem hallgathatunk!

2015. április 22. 21:15

A felsőoktatási törvény tervezett módosításának visszavonását és minden érintett bevonásával teljes körű, érdemi egyeztetést követeltek egyetemi hallgatók és oktatók a fővárosban. Az egyik főszónok szerint a nemzetinek mondott felsőoktatási törvény, amely azonban az egyetemek működése szempontjából „üres halmaz”.

2015. április 22. 21:15

A felsőoktatási törvény tervezett módosításának visszavonását és minden érintett bevonásával teljes körű, érdemi egyeztetést követeltek egyetemi hallgatók és oktatók a fővárosban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt szerda este tartott tüntetésen.

 
A demonstrálók, akik lazán megtöltötték a Szalay utcai épület előtti utcaszakaszt, azon elvárásuknak is hangot adtak, hogy hozzák nyilvánosságra a tervezet alapjául szolgáló szakmai háttéranyagokat és hatástanulmányokat.
 
Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója szerint van egy nemzetinek mondott felsőoktatási törvény, amely azonban az egyetemek működése szempontjából „üres halmaz”
 
Nem tudni, hogyan osztják el az erőforrásokat a fizetős és nem fizetős képzésekre, hogyan finanszírozzák az egyetemeket. Az egyetemi autonómia lelke a szabad szakválasztás, a tervezet alapján azonban erről szó sincs – mutatott rá.
 
Véleménye szerint monopolhelyzetbe hozott intézmények indíthatnak szakokat, a rájuk szabott feltételekkel. Az oktató a társadalmi egyeztetés megcsúfolásának nevezte, hogy a felsőoktatási törvény módosításának tervezetét az intézmények csak pénteken kapták meg.
 
A szervezők a demonstráción Támogasd a tüntetést! és Továbbra is mi akarjuk eldönteni, hogy mit tanulunk! feliratú dobozokkal gyűjtöttek adományt. A rendezvény alatt többször felhangzott a Szabad ország, szabad egyetem! skandálás, és követeléseiknek a diákok sípszóval kívántak nyomatékot adni. A demonstrálók, akik többi között Sokféle embernek sokféle oktatást, sokféle szakot, szabad vasárnapot!, Harcolunk, hogy tanulhassunk!, Hallgatók vagyunk, nem hallgathatunk! feliratú táblákat és uniós zászlókat tartottak a magasba, a rendezvény után szolidaritásuk jeleként átvonultak az épületét elvesztő Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola elé, a Ludovika térre. 
 
A szakstruktúra átalakításáról kedden tárgyalt a Felsőoktatási Kerekasztal. Az ülés után Palkovics László felsőoktatási államtitkár bejelentette: megmarad a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak a jövőben is. Palkovics László elmondta: a Magyar Rektori Konferencia (MRK) javaslatot tesz arra, hogyan alakítsák át a nemzetközi tanulmányok szak struktúráját, és ugyanez a helyzet a kommunikációs képzés esetében is. 
 
Hozzátette, az MRK nem támogatta, hogy a pszichológiaképzés osztatlanná váljon, így marad az eddigi osztott rendszer. Egyetért ugyanakkor az MRK a társadalmi tanulmányok szak kivezetésével. 
 
Az MTI kérdésére az államtitkár azt mondta: álláspontjuk szerint nincs veszélyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara, amely emellett még több képzést hirdethet meg. 
 
A kivezetés nem jelenti a társadalmi tanulmányok képzést hirdető intézmények számára azt sem, hogy kevesebb pénzt kapnak, a hallgatók az intézmény egyéb hasonló szakjaira jelentkezhetnek – hangsúlyozta.
 

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. április 23. 10:04
Íme-elérték amit nem akartak! Ezt a "szakot" elnézve leesik az álla az embernek! Egy link, szélhámos fószer gondolt egyet (nyilván ő is csak "pedagógia szakot "végzett.)Az volt a szitu ugyanis, hogy ez a szak önmagában csak azoknak jött be, akiket -anyagi-párt-magánszféra(legtöbbször a titkárnő végezte el, (naná hogy levelezőn..)hogy nejjé avanzsáljon a Főnök oldalán..és még sok hasonló szitu követte! Kedvenc "szak "volt ez katonáknál, rendőröknél, volt állam, és egyéb igazagatási Hivatal stb.Hogy meg legyen a /Kádár János:"elvégezte a három butát, két ostobát"-és azt hiszi , hogy ő már művelt értelmiségi" Erre jön ez az alak-és a "tudományát "ifjú fejekbe akarta plántálni! Lett neki egy "tanszéke"! Interkultúrális Pszcihológia és Pedagógia szak NE TŰNJ EL! Annak az akkreditációs Bízottságnak a sejhaját kellene szétrúgni, aki ezt az államot fejő élősködő agyszüleményét ENGEDÉLYEZTE!
1istvan
2015. április 23. 09:30
több oldalról sem értem ezt a tüntetésesdit. a mostani hallgatók ugyanazt járhatják végig amit elkezdtek. a következő generációnak kellene tüntetni ha nem lenne jó az elképzelés, mert azt még el tudom fogadni, hogy néhány állását féltő, tanárnak látszó egyed menetel, de mi ellen tüntet a mostani diák? szabad országban élnek. mi a gondjuk? miért képzelik azt, hogy a tanterveket, szakokat nem kell megújítani, korszerűsíteni, jobbá tenni?
Vén Csataló
2015. április 23. 07:49
Ahogy Lenin eftárs nevezte az ilyen tüncikézöket: hasznos idióták. Ezek mondjuk elég korán kezdik.
magone
2015. április 23. 07:14
Gyurcsánybajnaitóbiáspalánták...:)))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!