„Menekült-munkatáborok létrehozását sugallja a nemzeti konzultáció”

2015. április 28. 11:28

Eleve úgy vannak megfogalmazva a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció kérdései, hogy csak egyféle választ lehet rájuk adni – mondta a Helsinki Bizottság munkatársa.

2015. április 28. 11:28

Február óta a statisztikák szerint már nem nagyon érkeznek koszovóiak Magyarországra: a menekültek jelentős része tényleg háború sújtotta országokból, Afganisztánból, Irakból és Szíriából jön – mondta Gyulai Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője. Hangsúlyozta: az sem igaz, hogy ezek a menekültek itt akarnának maradni. Tavaly 43 ezer menedékkérő érkezett Magyarországra, és ebből 90 százalék néhány napon belül elhagyta az országot nyugat felé – tette hozzá.

Ha bezárnánk őket tényleg, ahogy ezt a kormány hivatalos álláspontja szeretné, akkor hova tudnánk több ezer embert bezárni, mikor jelenleg négyszáz fő a menekültügyi fogdák kapacitása? – tette fel a kérdést Gyulai. Egyébként ez a kapacitás sincs jelenleg kihasználva, bármennyire is az ellenkezőjét sugallja a kormány – mondta. Gyulai azt is hazugságnak nevezte, hogy az EU-s szabályok ne tennék lehetővé a menedékkérők őrizetét: másfél év alatt több mint hétezer menedékkérő volt Magyarországon őrizetben 1-5 hónapig. 

A kormányzati propaganda azt sugallja, hogy mindenkit azonnal be kellene zárni, amíg nem lehet valahova elpaterolni. Ez azért nem működik, mert ezt sem a nemzetközi emberi jogi egyezmények, sem az uniós jog, sem a magyar alkotmány nem teszi lehetővé – hangsúlyozta Gyulai Gábor. Arra is rámutatott: a nemzeti konzultáció egyrészt azt kérdezi, hogy be kell-e zárni a menekülteket, másrészt, hogy kelljen-e dolgozniuk. Ez gyakorlatilag munkatáborokat jelent, ami megdöbbentő – összegezte. Sokszor egyébként maguk a menedékkérők lennének a legboldogabbak, ha dolgozhatnának, ezt azonban sem a magyar, sem az uniós jog nem teszi számukra lehetővé – tette hozzá a Magyar Helsinki Bizottság programvezetője. 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagykutya1
2015. április 29. 14:54
Ha az EU tiltja az ellátásuk és az egyéb költségeik kitermelését munka által, akkor nagyon egyszerű, fizesse meg az unió!
qccqccqcc
2015. április 29. 10:13
Elkezdhetnél te is dolgozni valamelyik táborban....
hakos
2015. április 29. 08:33
Na ez a Gyulai viszont elmenekülhetne ebből az országból, csak egy rosszarcú emberrel lenne kevesebb.....
tango47
2015. április 28. 17:41
Milyen szép magyaros arca van a fiatalembernek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!