Nem félek a Zeneakadémia vezetésétől - Kupper András a Mandinernek

2015. április 28. 08:56

Nem félek – mondja a Mandinernek Kupper András, a Zeneakadémia kancellárja, akit pedig az egész egyetemvezetés igyekszik kitúrni pozíciójából. Erre egyelőre még esélyük is lehet. A kancellárokra vonatkozó négy hónapos próbaidő csak április végén jár le, Kupper addig tehát még nincs véglegesítve. Hogy mi a kifogás a kancellárral szemben, az talány – főleg, hogy nincsenek is eltérő céljai, a tartalmi munkába pedig nem csak nem kíván, nem is tud beleszólni. Az egyetem rektorát szintén megkerestük, ő viszont nem kívánt nyilatkozni.

2015. április 28. 08:56
Stumpf András

Káosz van a Zeneakadémián, mert ön visszavonta a vezetők megbízatását. Vagy felfüggesztette őket. Erről szólnak a hírek. Mi történt pontosan múlt pénteken?

 
Egyik sem. Az történt, hogy leültem konzultálni a vezetőkkel. Azért, hogy ne egy zárt borítékot kapjanak a kancellártól, mint más egyetemeken, vagy mondjuk a sajtóból értesüljenek a szándékaimról. A törvény előírja a kancellárnak, hogy 120 napig megerősítse vagy visszavonja a megbízásokat.
 
Ez csak a kancellár alá tartozó vezetőkre vonatkozik, az oktatókra nem.
 
Így van. Nem vonatkozik az oktatókra. Egy tucat vezetőre igen. Velük azért ültem le, hogy elmondjam nekik: majd' mindegyikük munkájára számítok a továbbiakban is. Miközben a határozott idejű megbízást visszavonom, ideiglenesen megbízom ugyanazon feladatok ellátásával, ameddig az új szervezeti és működési szabályzat ki nem alakítja az új struktúrát. Aztán pedig el lehet helyezni őket az új pozíciókban. A törvény ráadásul egyeztetési kötelezettséget ír elő számomra a rektorral, de erre még nem volt módom, ugyanis hiába kértem, nincsen hozzá időpontom. Haladtam tehát szépen sorban, elterjedt ennek a híre, a rektor asszonynál pedig megszólalt a vészcsengő. Úgy vélem, ennek eredménye lett az a csodálatos írás, a Fidelio-cikk
 
Jó fideszes hévvel bement az intézménybe, hogy most aztán mindent átalakít? Mi a konfliktus forrása, mit akar másként, mint az egyetem vezetése?
 
Nagy valószínűséggel semmit. 

Akkor mi a gondjuk önnel?
 
Tőlük kellene megkérdezni. Valószínűsíteni tudom csak, hogy attól tartanak: kívülről bejön ide egy politika által kinevezett ember, aztán közli, hogy innentől övé a homokozó, ők meg maradjanak a hintalónál. 
 
Talált valami visszaélést? Más egyetemeken feljelentések vannak, sikkasztásgyanú, effélék. Van ilyen a tarsolyában a Zeneakadémia eddigi vezetéséről?
 
Nincs. Ez itt egy érzékeny emberekkel teli műintézmény, amely irtózik minden változástól. Nyilván egy sor jogkör átkerül a kancellárhoz a rektortól az új rendszerben... 

Egy gondot említenek háttérben. Hogy számos kifejezetten szakmai-művészeti kérdésben is - például tanári kinevezések, szakmai díjak - magának tartaná fent a döntés jogát.
 
Ez nem akarom-nem akarom kérdése. A törvény mondja ki, hogy a kutatás és az oktatás területe a rektor alá tartozik. Ha akarnám, sem tudnám tehát magam alá gyűrni ezeket a területeket. Rektor asszony ehhez képest még múlt hét szerdán is azt mondta, hogy el akartam tőle venni az oktatásigazgatást. Ebből számomra az derül ki, hogy még csak el sem olvasták az általam benyújtott szmsz-t. Tehát: az oktatásigazgatás egészét is át tervezem adni a rektornak, nem akarok foglalkozni vele. A rektorasszony aztán kifogásolta, hogy nem írtam bele az szmsz-be: több rektorhelyettest szeretne. Az első változatban ez valóban így volt, hiszen eddig volt a rektor és volt egy oktatási rektorhelyettes. Minthogy most a kancellárhoz került minden nem oktatási feladat, nem gondoltam, hogy van értelme több helyettesnek, de aztán erre is azt mondtam, legyen. Annyi rektorhelyettes lesz, amennyit csak akarnak.
 
Azért nem vitte végül a szenátus elé az szmsz-t, mert tudta, hogy úgysem szavazzák meg?
 
Igen. Megpróbálnak kifárasztani.
 
A Színművészetin sikerült, ott kiutálták az eredeti kancellárt. Ráadásul ön nincs is még véglegesítve. 
 
Valószínűleg erre megy ki a játék.
 
Április végéig próbaidős még. Nem fél, hogy hasonló sorsra jut?
 
Nem félek.
 
***
 
A Mandiner megkereste Vigh Andreát is, a Zeneakadémia rektora azonban arra hivatkozva, hogy nagyon bízik a fenntartóval folytatott egyeztetések sikerességében, ezek lezárultáig nem kívánt nyilatkozni. Emlékezetes: januárban M. Tóth Géza, a színművészeti rektora mondta ugyanezt s nekik sikerült elérniük, hogy ne az eredetileg kinevezett Papp Csilla legyen a kancellár. Értesüléseink szerint a Zeneakadémián is hasonló a helyzet. Nem csupán a rektor csatázik a kancellárral – Kupper Andrástól a Zeneakadémia szenátusának egésze igyekszik megszabadulni. Jó volna megtudni, pontosan miért. A Kupper által összerakott szmsz ugyanis forrásaink szerint valóban nem von a kancellárhoz több jogot annál, amennyit a törvény számára biztosít.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Despenser
2015. április 30. 16:38
Na, az egész hülyeség véget ért mára.
kjkj945
2015. április 29. 07:32
1 nap ? out o no mia!
2015. április 28. 18:12
Majd létrehozza a "C-dúr parkolási társaság"-ot.
várúr
2015. április 28. 15:39
Még csak annyit: a Zeneakadémia súlyos tízmilliárdokért felújítása - a háború óta először - rendben van, a gazdasági ügyek áttekintése, az esetleges pazarlások megszüntetése nincs. A rektor asszony azt hiszi, az Akadémia az ő homokozója. Nagyjából a többi állami felsőoktatási intézmény vezető is azt képzelik, az egyetem magánügyük. Hát nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!