Megerősítették a magyar-litván védelmi megállapodást

2015. május 14. 18:30

Megújította a balti ország légtérvédelmét is magában foglaló együttműködési megállapodást Hende Csaba honvédelmi miniszter és litván kollégája, Juozas Olekas, aki pénteken Kecskemétre is ellátogat, hogy megtekintse honvédség Gripen típusú vadászgépeit.

2015. május 14. 18:30

Megújította korábbi, a balti országok légtérvédelmét is magában foglaló együttműködési megállapodását Hende Csaba honvédelmi miniszter és Juozas Olekas, a Litván Köztársaság nemzetvédelmi minisztere csütörtökön Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban.

Hende Csaba sajtótájékoztatón elmondta: a megállapodás egyebek között azt a vállalásukat készíti elő, amely szerint a Magyar Honvédség négy Gripen vadászrepülőgépe idén szeptembertől négy hónapon át biztosítja a balti országok légterének védelmét. A miniszter kiemelte, a magyar légierő állománya felkészült, és minden feltétel biztosított ezen feladat ellátásához.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a Gripenek 2014 októbere óta részt vesznek a szlovén légtér védelmében is. A balti légtér védelmének biztosítására szóló felkérés a Magyar Honvédség légierejének magas szintű felkészültségét, és Magyarország NATO-ban való elkötelezett részvételét igazolja – mondta Hende Csaba, ugyanakkor – hangsúlyozta – a balti országok légtérvédelmének ellátása mellett a magyar légtér biztosítása is garantált lesz.

A litván védelmi miniszter arról beszélt, hogy a két ország közötti földrajzi távolság ellenére szoros történelmi kapcsolat van köztük. Ezek között példaként kiemelte a bátor magyar huszárokat, és kitért továbbá arra is, hogy Báthory István volt, aki Vilnius első, és a térség legrégebbi egyetemét alapította.

A két miniszter az aktuális védelmi és biztonságpolitikai témák között kitért az ukrán válság kezelésének kérdésére is. Megvitatták a tavaly szeptemberi NATO-csúcson tett vállalásokat, s hogy milyen további lépésekre lehet szükség a térség biztonságának érdekében.

A litván védelmi miniszter kiemelte: a szabadság védelme az egyik legfontosabb alapérték, ezért Ukrajnának segíteni kell a szabadságukért vívott harcukban. Ezzel együtt – jegyezte meg Olekas – az ukrán konfliktus mellett számos kihívással kell szembenézni, amelyek indokolttá teszik az országok védelmi együttműködésének erősítését.

Pénteken a litván védelmi miniszter meglátogatja a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist, ahol személyesen is megtekinti a Magyar Honvédség Gripenjeit, amelyek szeptembertől a balti légtér védelmét is biztosítani fogják.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2015. május 15. 11:26
Az egyetlen esélyünk, ha valaki megtámad, hogy nem tudja majd abbahagyni a röhögést, amikor meglátja a hendét.
választópolgár
2015. május 15. 10:18
Izzadtságszagú marketingcikk, kézfogós kamerábamosolygós giccsképpel. A jóságos nátónak köszönhetően célzottan mindig ott konfrontálódunk ahol geopolitikailag semmi keresnivalónk nincs. Vészhelyzetben a balti államok maximum rádióüzenetben kitartásra buzdítva tudják viszonozni a segítséget mint az usa 56-ban.
Brókerkormány
2015. május 15. 01:42
Hende!!!!!!! A Geci kurv@ @nyádat te csúszómászó nyálkás embernek látszó tárgy!!!!!!!!!! Ez hadügyminiszter? 5 román katona elfoglalhatná ettől a GECITŐL az egész országot Még a távcső sapkáját se veszi le, amikor belenéz Ez a katonaságból felmentett Ausvici gázkamra- szökevény
Brókerkormány
2015. május 15. 01:10
Henfe A Geci kurv@ @nyádat te csúszómászó nyálkás embernek látszó tárgy!!!!!!!!!! Már az MDF-ben is JOBBÁGY!!!!!!!!!!! volt a beceneved te CSICSKA!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!