Népszabadság: Bejött a kormány terve a vasárnapi boltbezárásokkal

2015. május 27. 09:33

A korábbi vasárnapi forgalom nagyrészt csütörtökre és péntekre tevődött át, emellett a fogyasztók – a kormány elképzeléseinek megfelelően – átszoktak a nagy áruházakból a kisebb családi boltokba, jelentősen növelve azok piaci részesedését – írja a Népszabadság.

2015. május 27. 09:33

Jócskán átalakultak a vásárlói szokások a vasárnapi boltbezárások eredményeként – írja a Népszabadság Online a NAV pénztárgépekből szerzett adatai alapján. Ahogyan az várható volt, a fogyasztás mértéke nem csökkent, csak máskor illetve máshol szerzik be az emberek mindazt, amit eddig a vasárnapi bevásárlások során vettek.

A napi eloszlást vizsgálva azt találták, hogy a vasárnapi forgalom számottevően csökkent, 11-14 milliárdról kevesebb, mint a felére, 5-6 milliárdra. Ami viszont szignifikánsan nőtt, az a csütörtöki és pénteki, korábban 20-25 milliárdos, újabban 30 milliárd forint körüli vásárlási kedv. Az ilyen jellegű kiadások heti 150 milliárdos volumene nem változott. 

A Népszabadság arra is kitér, hogy a vásárlásoknak nem csak a szokásos időpontja, de a helye is változott. Mint írják, a kormány terve bejött, amennyiben a vásárlók tényleg átszoktak a nagyobb üzletláncokból a hazai vállalkozások boltjaiba. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a fentiekből korai lenne hosszútávú következtetéseket vonni, annál is inkább, mert azokat a húsvéti vásárlások is torzítják, ám a változások irányát kétségtelenül megmutatják.

Összesen 248 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gedeon
2015. május 28. 06:55
Csak szólok, hogy akár tetszik, akár nem, akkor sem fogok, a ház alatt lévő kisboltban vásárolni, ha azt a kormány annyira szeretné. Csak egy fal választja el a szemétledobótól, nincs gusztusom hozzá.
Viz Elek
2015. május 27. 15:05
Hiába no! Pártunk és kormányunk jobban tudja mint a nép maga mi jó neki. Nem is értem mire való az a sok nemzeti konzultáció! Csak pénzkidobás! Vasárnapi zárvatartás,földmutyi, jó? Jó! Nemzeti trafik jó? Jó! Ha valamelyik fideszes celeb anyagi hasznot lát benne, jöhet a nemzeti hóhér! Egyébként meg választást is fölösleges tartani. De ha már a tekintetes kormány és a miniszterelnök úr méltóztatik meghallgatni a véleményem,/nem hiszem,hogy akár helyettes államtitkári szinten is érdekelne bárkit is/ bőven elegendő a nemzeti konzultáció! A kommenteket figyelembe véve azt is 50% fölötti eredménnyel abszolválnák, mert csak a sok retardált fideszbirka küldi úgyis vissza. Talán büntetést belengetve kötelezővé kéne tenni a visszaküldést. A befolyt összeget kedves vezetöink jólétének emelésére fordíthatnánk!
Quet
2015. május 27. 14:59
Ma újságot vettem az OMV benzinkútnál. Tudjátok mi történ? Hát az, hogy a mellette lévő Sparból áthordták a polcokat és felpakolták napi szükségleti cikkekkel. És! még az árak sem elvetemültek, mint ahogy megszoktuk egy benzinkúttól.
VerdbenekhyKeményFarkas
2015. május 27. 14:34
A templomokat is be kell zárni vasárnap! Hogy Isten is a családjával tölthesse az ő szent napját, őt sem lehet minden nap dolgoztatni! Misézzen mindenki otthon, családja körében!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!