Lesz baloldal 2018-ban, kérdés, mennyire láthatóan

2015. július 20. 13:45

Önállóan vág neki a 2018-as választásoknak az egyelőre építkező, tatabányai és budapesti tagokkal rendelkező Balpárt, tudtuk meg a Bánkitó Fesztiválon Galba-Deák Ádámtól, a párt korábbi elnökétől.

2015. július 20. 13:45
Bukovics Martin

Lesz-e baloldal 2018-ban? címmel tartottak beszélgetést a hétvégi Bánkitó Fesztiválon, ahol egy PM-es, egy együttös és egy szocialista párttag mellett Galba-Deák Ádám, a Balpárt korábbi elnöke, közlése szerint ma csak egyszerű tagja is részt vett. Sajnos a fesztiválra lesújtó vihar miatt a Mandiner tudósítója lemaradt a beszélgetés nagy részéről, amit azonban látott belőle, az alapján a szabad iskolaválasztás és a lakhatás a baloldal hot topicjai jelenleg. A késés miatt meginterjúvoltuk Galba-Deák Ádámot, hogyan látja a baloldal és különösen az új szereplőként feltűnő Balpárt esélyeit.

„Baloldal mindenképpen lesz, kérdés, látható lesz-e” — kezdte Galba-Deák, aki elmondta, a Kettős Mérce által szervezett beszélgetésen rajta kívül csak az MSZP-s Beke Károly és valamennyire a PM-es Mátyás Eszter vallotta magát baloldalinak, az Együtt társult ifjúsági szervezetét, az Y-Gent képviselő Soproni Tamás viszont elhatárolódott attól, hogy rásüssék ezt a címkét. Galba-Deák úgy érzi, ez csak megerősíti a Balpártot abban, hogy szükség van egy karakteres balos erőre: „Mint minden pártnak, célunk a hatalom megragadása, hogy megvalósíthassuk saját elképzeléseinket.” A Mandiner kérdésére, miszerint mennyire reális, hogy bekerülnek-e a parlamentbe, Galba-Deák visszakérdez: „Mennyire reális, hogy nem?”

A párt most az építkezés korszakát éli, céljuk, hogy minden választókörzetben legyen valaki, akire szavazni lehet. Egyelőre Budapesten erősek, de vidéken is ott vannak: „Az egyik elnökségi tagunk tatabányai lakos” — mondja Galba-Deák, aki nem a területfetisizálásban, hanem az értékelvű politizálásban hisz. Totálisan ketté, ha nem háromfelé szakadt a magyar táradalom, ezt kellene orvosolni azzal, hogy a transzfereket a gazdagoktól a szegények felé irányítják. Nyugati példaképeik a Podemos és a német Die Linke, akitől nevüket is kölcsönözték. A görög Szirizát azóta nem szeretik, hogy a Ciprasz-kabinet végül belement az országot érintő megszorításcsomag bevezetésébe.

2018-ban egyedül próbálnak elindulni, tudtuk meg. Addig versenyfutás van a baloldali pártok között, aztán ha kell, lehet szó szövetségkötésről is. 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2015. július 21. 18:45
Ez az ambiciózus zs azt találta mondani pár éve, amikor a Ságvári miatt kivégzett csendőrt felmentették, hogy ma talán kedélyesen elbeszélgetne egy kávé mellett egymással a kivégzett csendőr húga és Ságvári húga... Merthogy az Antifaszisták és Ellenállók berkeiben nevelkedett, pl. a Kende Péter nevű esztétikai sértés elvtársaként. Ezek erkölcsi iránytű nélküliek, izgágák, degeneráltak. Egyetlen ambíciójuk van, másoknál okosabbnak, sikeresebbnek lenni. A leghülyébbjének is ez a fixa ideája. Ezért még az ördöggel is lepaktálnak.
1120
2015. július 21. 12:03
Száz baloldalt, ezeret! Csináljatok, csináljatok! :)
Peter8811
2015. július 21. 06:58
"Lesz baloldal 2018-ban, kérdés, mennyire láthatóan" Persze hogy lesz baloldal, mint az agyvérzéses bácsinál, van baloldala csak le van bénulva.
Akitlosz
2015. július 20. 23:49
A Balpárt láthatatlan és várhatóan az is marad 2018-ban is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!