Ki mit ne tudjon?

2015. július 10. 16:46

A kormányzat egyre dühödtebben védi takargatnivalóját. De ki fogjuk perelni belőlük a piszkos titkaikat.

2015. július 10. 16:46
Tordai Csaba

Nem is maradt el a reakció állami részről. Ahogy terjedt a kimittud használata, egyre gyakrabban fogalmazódott meg kormányzati és önkormányzati tisztségviselők részéről az a felháborodás, hogy mindenféle jöttment igénylő zaklatja őket mindenféle közérdekű adatért. Az első törvényi szigorítás két évvel ezelőtt érkezett: a lex Átlátszókét elhíresült módosítás a »számlaszintű« adatigénylést akarta kizárni, mondván, elég ha az Állami Számvevőszék vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ellenőrzi az állami szerveket, ehhez a polgároknak nincsen joga. Hála istennek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság és a bíróságok olyannyira megszorítóan értelmezték ezt a kivételt, hogy gyakorlatilag hatástalan maradt: szinte csak arra volt jó, hogy az adatkezelők megpróbálják erre hivatkozva elhúzni a bírósági eljárásokat. A hétfőn elfogadott törvénymódosítás aztán szépen csendben ezt a megszorító értelmezést jogszabályi szinten is rögzítette.

Az információszabadság elleni újabb kormányzati támadást tartalmazó, immár elfogadott törvény ezen az úton megy tovább. A jogszabály majd minden rendelkezése mögött konkrét átlátszós vagy TASZ-os perek sejlenek fel: azokat az állami oldalról hangoztatott érveket látjuk viszont a normaszövegben, amelyek eddig lepattantak a bíróságokról. De ne legyen illúziója a hatalom birtokosainak: a NAIH előtt, a bíróságokon, az Alkotmánybíróságon, de ha kell, az Emberi Jogok Európai Bíróságán fogjuk megvédeni az információszabadsághoz való jogot. Az eddigi tapasztalatok szerint nem sikertelenül.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. július 11. 22:50
Csak az igazan agyhalott fideszesek vedhetik az uj infotorvenyt: akik habzo szajjal uvoltenenek, ha Gyurcsany csinalta volna ugyanezt: istenem, hogy elhet itt ennyi manipulalhato ostoba ember ebben az orszagban:((((
catalina9
2015. július 11. 13:52
mákgubó [Hozzászóló kiszűrése] 2015. július 11. 13:48 Mire észbe kapunk, addigra már régen kötelező lesz,mert törvény írja majd elő!:)))" Mi lesz kötelező?
catalina9
2015. július 11. 12:27
Fakutya Vigyora http://Je suis Csemer Boglárka [Hozzászóló kiszűrése] 2015. július 11. 00:52 Állítólag a HVG Rt. vezérigazgatója ellen magánvádas büntetőeljárást folytató Félix Péter újságírót azzal próbálta másfél évvel ezelőtt feljelentése visszavonására rábírni, hogy kilátásba helyezte munkaviszonyának felfüggesztését..." Van szebb is a ballibák házatáján: "Hirschler Richárdnak, a HVG Online vezetőjének még 2010. decemberében intettek búcsút, idén júniusi hatállyal. Ennek egyik előzménye az volt, hogy Hirschler helyt adott Huth Gergely, a Magyar Hírlap főszerkesztő-helyettese publicisztikájának a hvg.hu-n, ami ellen belső levelezésben tiltakozott a lap, illetve az online kiadás több munkatársa (az írást azóta levették az oldalról" "Huth Gergely A hír igaz. A HVG alapítója, a nyolcvanas évek óta vezető munkatársa tavaly decemberben megkért, hogy írjam meg az ő vitarovatukba is a kritikus álláspontomat az új médiatörvény tervezetéről. Kollégái szerint ezzel elkövette az ősbűnt, nácit engedett a hetilap patyolattiszta oldalaira. Így évtizedes múlt ide, vagy oda, távoznia kell az árulónak. Ennyi röviden a sztori..."
catalina9
2015. július 11. 12:22
Brigadéros 2015. július 10. 17:26 Látszólag, a kereteit tekintve jogszerű az eljárásotok, tartalmilag politikai dühöngés amit folytattok..." Pettingelés. Se szavazójuk, se programjuk, csak a nagy pofájuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!