Arcképeinkből épít adatbázist a kormány

2015. augusztus 28. 11:58

Egy olyan adatbázist tervez a kormány, amely a teljes magyar lakosság arcképeit tartalmazná — derült ki a Belügyminisztérium törvénytervezetéből, amelyről a Napi.hu írt. A törvénytervezet lehetővé tenné azt is, hogy a hatóságok akár több tízezer polgár mobil és internetforgalmát ellenőrizzék, illetve lehallgassák.

2015. augusztus 28. 11:58

Az előterjesztés szerint, melyet a Belügyminisztérium tett közzé a kormány.hu-n, egy olyan központi profilnyilvántartást hoznának létre, mely tárolná minden magyar állampolgár arcképét — írja a Napi.hu. A javaslat az intézkedést a nemzetközi okmányhamisítással, a bűnüldözéssel, ismeretlen holttestek azonosításával, politikusok és védett személyek biztonságával indokolja. A tervezetet szeptember elsejéig lehet véleményezni.

Igazolványképből adatbázis

Az adatbázist 4 milliárd forintból hoznák létre, és egy új, erre a célra alapított  titkosszolgálati szervezet gondozná. Ez a cég minden más szervezettől független lenne, csak az igazolványképekből felállított adatbázist gondozná. A szervezet nem tárolná sem az ujjlenyomatokat, sem a lakcímnyilvántartást, ám ezek az adatok technikailag összekapcsolhatóak lennének.

Az adatokhoz viszonylag széles körben juthatnának hozzá az állami szervek. Hozzáférne a rendőrség, öt-hat magyar titkosszolgálat, a büntetés-végrehajtás, a terrorelhárítás, az adóhatóság (kizárólag bűnüldözési célokra), az igazolványokat kiállító közigazgatási szervek, illetve a nemzetközi körözéseket kezelő magyar rendőri szerv is.

A lehallgatásról is rendelkeznek

A jogszabály a lehallgatásról is rendelkezik. Eszerint a mobil-, telefon- és internetszolgáltatóknak a jövőben is biztosítaniuk kell az ügyfeleik teljes lehallgatásának lehetőségét. A szolgáltatóknak olyan kapacitásokat kell kiépíteniük, amely lehetővé teszi egyszerre akár több tízezer előfizető lehallgatását, nyomon követést.

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gregorius
2015. augusztus 29. 12:38
Ne értem a dolgot. Tudomásom szerint már most is három digitalizált kép (személyi, jogsi és útlevél) van rólam az állam birtokában...
GV0917
2015. augusztus 28. 16:45
Ezt már a vezetékes telefon idején tudtuk. A mobil erre még ráfejelt, hiszen a mobil végül is GPS-ként működik és a cella információk alapján minden kiderül. Az interneten pedig megjelenik a hangtól a képi információkig az adatok sokasága, amit fel is használnak.Meg mit gondolsz , mire kell a banknak, igazolványnak,jogsinak stb.még ugye az EÜ nek is "kártya"?Már csak a chip hiányzik, vagy már bennünk is van, mint a kutyákban......?
Anonymtalan
2015. augusztus 28. 14:42
B+! Ez az adatbázis már réges régóta létezik: személyigazolvány készítésnél lefényképeznek!
Tintamin
2015. augusztus 28. 14:31
Faszán épül az illiberális demokrácia. Mondjuk amikor a legnagyobb gengszter a belügyminiszter, az országot meg lerabolja a miniszterelnök sleppje, nincs min csodálkozni. Jade: hogyhogy nem találták ezt ki hamarabb?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!