Jobb félni

2015. augusztus 24. 09:34

Elképzelni sem tudom, milyen javaslattal tudnak előállni az egészségügyi miniszterek, amely úgy garantálja a tagállamokban élők közegészségügyi biztonságát, hogy közben tiszteletben tartja a migránsok emberi jogait.

2015. augusztus 24. 09:34
Haiman Éva

„Ami a nyár elején még átmeneti és kezelhető helyzetnek tűnt, az mára lassan megoldhatatlan problémává súlyosbodott. Olyan kihívássá, amely feladja a leckét az Egészségügyi Világszervezet szeptemberre tervezett, a migráció egészségügyi hatásait napirendjére tűző miniszteri konferenciájának is. Elképzelni sem tudom, milyen javaslattal tudnak előállni az egészségügyi miniszterek, amely úgy garantálja a tagállamokban élők közegészségügyi biztonságát, hogy közben a legmesszemenőbbekig tiszteletben tartja a migránsok emberi jogait, ezen belül az egészséghez, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jogát, amellyel kapcsolatban Európában konszenzus van – legalábbis mindaddig, amíg az egyes országok egészségügyi ellátórendszerei megbirkóznak e hatalmas feladattal.

Egyrészt fizikailag – személyzettel, infrastruktúrával –, másrészt anyagilag, mert a teher mindkét értelemben egyre viselhetetlenebb: hivatalos közlés szerint csak Magyarországon naponta akár a százas nagyságrendet is elérheti az orvosi ellátásra szoruló menekültek száma, és június elejéig több mint öt és fél ezer illegális bevándorló részesült orvosi ellátásban. És ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen, mint az a lapunk birtokába került és a kormány számára készült jelentésből kiderül: a 2015 első hat hónapjában szűrővizsgálatra kötelezett csaknem 14 ezer menedékkérő mindössze öt százalékánál tudták elvégezni a szükséges teszteket. Azokat, amelyekből fehéren-feketén kiderülhetne: túlzás vagy igencsak jogos járványügyi kockázatot emlegetni.

Az orvosok, járványügyi szakemberek ez utóbbit állítják, én pedig nem látok rá okot, hogy kétségbe vonjam szavaik hitelességét. Nem gondolom, hogy ezzel a migránsok elleni uszítás vagy az emberek riogatása lenne a céljuk. Azt viszont igen, hogy ők azok, akik tisztában vannak azzal, milyen kockázatai vannak, ha hetekig vagy akár hónapokig tartó menekülés után, kimerülve, legyengülve emberek tíz- és százezrei özönlik el az országot, olyan helyekről érkezve, amelyekben nem ritkák, sőt egyes esetekben járványszerűen terjednek a nálunk már régen legyőzött vagy éppen sosem volt fertőzések.”

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bumburi
2015. augusztus 24. 17:46
A MERS járványt okozó virus tevékről terjedt át emberekre. http://www.webbeteg.hu/cikkek/egzotikus_betegsegek_utazas/17954/kozel-keleten-fertoz-mers-jarvany
bumburi
2015. augusztus 24. 17:11
Tífuszjárvány Szíriában http://www.globoport.hu/130059/tifuszjarvany-tort-ki-egy-sziriai-palesztin-menekulttaborban/
luga
2015. augusztus 24. 14:25
A vándoroknak vannak emberi jogaik, a bennszülötteknek pedig nincs.
Senye Péter
2015. augusztus 24. 13:41
"Úgy úszhatjuk meg a bajt, ha rendesen mosunk kezet, nem fogdossuk a migránsok véres holmijait, és nem fekszünk le velük." (Origo) - egy levegőt lehet velük szívni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!