ORFK: A migránsok szállítása bűncselekmény lehet

2015. augusztus 18. 12:12

Csak akkor lehet törvény előtt felelősségre vonni az illegális bevándorlót szállító személyt, ha tisztában van azzal, hogy határsértőt fuvaroz. A szabályszegés elkerülése érdekében a taxis hazánkban tartózkodása jogszerűségének igazolására szólíthatja fel utasát.

2015. augusztus 18. 12:12

Az illegális bevándorlók szállítása bűncselekmény is lehet, amely azonban csak szándékosan követhető el — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI érdeklődésére kedden.

A taxis nem igazoltathatja ugyan potenciális utasát, így a bevándorlót sem, de megkérheti, hogy igazolja, jogszerűen tartózkodik Magyarországon. Ha az utas ezt megtagadja, a taxisnak nem kötelessége elvállalni a fuvart — írták. 

Ha a taxis az engedélyében meghatározott személyszállítási szolgáltatás keretében szállít migránst, akkor nem követ el bűncselekményt, az embercsempészés és a jogellenes tartózkodás elősegítése ugyanis csak szándékos bűncselekmény lehet. Ezért eljárás keretében kell tisztázni, hogy a taxis szándéka az államhatárt a jogszabályi rendelkezések megsértésével átlépőknek történő segítségnyújtás volt-e — közölték. 

Embercsempészésnek a tudatos szabályszegés minősül

Más körülmények is utalhatnak arra, hogy a szállítást megrendelők illegálisan tartózkodnak az országban, így például az, ha határ menti területre kérik a taxit vagy nem konkrét címre kérik a szállítást — tették hozzá. 

Kiemelték: embercsempészést az követ el, aki az államhatár átlépését a jogszabályok megszegésével elkövetőknek szándékosan segítséget nyújt. Ilyen esetben a segítségnyújtás bármilyen formája megvalósítja a bűncselekményt, így az államhatárra, az államhatárról és az államhatár közelébe történő szállítás is. 

A jogellenes tartózkodás elősegítése a már jogellenesen az ország területén tartózkodóknak anyagi ellenszolgáltatás fejében nyújtott segítség, így pénzért szállásadás vagy fuvarozás. Ebben az esetben is feltétel azonban a szándékosság, vagyis az, hogy az elkövető tudja, akinek segítséget nyújt, az jogellenesen tartózkodik az országban — írták.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. augusztus 18. 17:08
"ORFK: A migránsok szállítása bűncselekmény lehet" ........ Csak lehet, de nem az! Pláne ha az orbán-rendőrök csinálják.
Paragun
2015. augusztus 18. 15:09
Az Állam szállíthat migránsokat a nyugati határhoz, te nem.
rosszkutya
2015. augusztus 18. 15:04
Valaki lefordítaná az ORFK közleményét magyarra? :-D
Forsz
2015. augusztus 18. 13:25
Hazánkban fajsúlyos és a társadalom megosztottságát hordozó kérdésekben törvényeket, rendeleteket hozni addig, amíg ez - az EU által mesterségesen a nyakunkra erőltetett - pocsolyaszagú bírói testület egzisztál teljesen felesleges. Ezek a pofátlanságban már odáig süllyedtek, hogy teljesen kiforgatott érvelésekkel a valóságnak élesen ellentmondó bírósági határozatot képesek hozni. Csak példaként az egyik legutóbbi: eszerint a kormány plakátjait jogszerűen lehet letépkedni, mivel az a politikai vélemény kifejeződése. Az ész megáll! De ez csak egy gyöngyszem a számtalan elfogult és politikailag motivált, sőt a politikai indíttatást már nem is kendőzve hozó ítéletek közül. A kormánynak ehhez kellene igazodni. Amíg ezek ott ülnek a bírói karban, addig az intézkedéseket és az eljárásokat ennek figyelembe vételével, hasonló ignoranciával, csupán a szükségesség normái szerint a minimálisan kötelező törvényesség mellett kellene végrehajtani. Kezdeményezze az ellenzék a végtelen számú feljentősdivel a perek sokaságát, terhelje marginális ügyekkel az AB-t. A perek húzódnak, a szükséges intézkedések pedig napra megtörténnek. Ennyi. Majd, ha lesz újra politikamentes és nem kommunista őskövületekkel, liberális taknyokkal megtűzdelt tisztességes bírói testület, akkor újra érdemes lesz visszatérni a máig erőltetett a naivitásig korrekt eljárások rendszeréhez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!