A macedón-szerb határon csökken, a szerb-magyar és az magyar-osztrák határon viszont nő a migránsok száma

2015. szeptember 13. 16:07

A migránsoknak tudomásuk van arról, hogy keddtől szigorodik a magyar szabályozás, ezért az elmúlt napokhoz képest többen próbálnak belépni, illetve kijutni az országból, elkerülendő a változásokat. A macedón-szerb határon viszont csökkent a nyomás, ami jórészt annak köszönhető, hogy a görög-macedón határon csökkent az áteresztőképesség.

2015. szeptember 13. 16:07

A becslések szerint vasárnap mintegy 8 ezer migránsra lehet számítani a szerb-magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsán, egyre többen érkeznek a 9 ezer fős településre, a legtöbben ugyanis értesültek arról, hogy keddtől jogszabályváltozásra és a vasúti átkelők lezárására lehet számítani – közölte Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke az MTI tudósítójával vasárnap.

Hozzátette: a becsléseket az előző napok tapasztalatai alapján végzik, késő délután, kora este kiderül, hogy mennyire voltak pontosak ezek az adatok. Elmondta, hogy a szerb fővárosból, valamint a szerb-macedón határ melletti Presevóból is olyan információkat kaptak, amelyek ezeket a becsléseket erősítik meg.

Nyomácscsökkenés Macedónia és Szerbia között

A presevói befogadótáborban viszont vasárnap a korábbi napoknál kevesebb migráns volt, nem kellett sorban állni ahhoz, hogy nyilvántartásba vegyék az embereket – jelentették a helyszínen tartózkodó újságírók.

A Tanjug szerb hírügynökség újságírójának a helyiek és a rendőrök is azt mondták, meglepte őket, hogy nincs tömeg a településen. Branislav Milenkovic, a Vöröskereszt munkatársa úgy értesült, hogy a migránsokat hosszabb ideig tartóztatják a görög-macedón határon, és ezért lassult le a korábbi napok többezres hulláma.

Hozzátette azonban, hogy a napokban újabb tömegekre számítanak. Információi szerint most azok indultak útnak, akiket a görög szigetekről átszállítottak a szárazföldre, Athénba, és ez azt jelenti, hogy néhány napon belül legalább 20 ezer emberre lehet számítani. „Ezek a számok szörnyűek” – ismerte el, és hozzáfűzte, hogy bizonyára fennakadások is lesznek a regisztráció során, mert 10 ezer embert lehetetlen nyilvántartásba venni egyetlen nap alatt.

Ausztria tízezer emberre számít

Közben a burgenlandi rendőrség szóvivője közölte: zízezer embert várnak vasárnap a nickelsdorfi (Miklóshalma) határátkelőnél. 

Vasárnap délig négyezer migráns érkezett az osztrák-magyar határhoz, a rendőrség tájékoztatása szerint tudják kezelni az emberáradatot. Az APA osztrák hírügynökség beszámolója szerint a nickelsdorfi migránsáradat szintén kedden szigorodó szabályokkal van összefüggésben.

Az embereket a határtól különvonatokkal és buszokkal viszik a bécsi Westbahnhofra, ahonnan Németország fele utaznak tovább. Szombaton 6600, pénteken csaknem 7000, csütörtökön pedig 7500 menekült érkezett Nickelsdorfba. Az osztrák fővárosban a rendőrség közlése szerint vasárnap délután nyugodt volt a helyzet, jelenleg 500-an vannak a Westbahnhofon és 150-en a Hauptbahnhofon.

Szombaton összesen nyolcezren utaztak át a Westbahnhofon, ahol a nap folyamán 30-40 rendőr teljesített szolgálatot. Szombaton 2800-an, pénteken 1800-an, csütörtökön pedig 3000-en töltötték az éjszakát Bécsben, 500-an a Caritas által biztosított szálláson, 300-an a Stadthalle csarnokában, továbbá egyéb szükségszállásokon. Pénteken hatvanan adtak be menekültkérelmet Bécsben, szombaton pedig 87-en.

Vasárnap délelőtt a felső-ausztriai A8-as autópályán Aistersheim település közelében 42 menekültet, köztük nyolc gyereket szállító embercsempészeket fogtak el. A két férfi Linz fele vitte a migránsokat, akik a rendőrség közlése szerint a körülményekhez képest jól viselték az utat. Arról egyelőre nem közöltek részleteket, hogy a migránsok és az embercsempészek milyen állampolgárságúak voltak.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2015. szeptember 13. 21:03
Na ezek itt ragadnak http://mandiner.hu/cikk/20150913_vs_nemetorszag_lezarhatja_hatarait Az osztrákok követik a példáját.
Akitlosz
2015. szeptember 13. 19:40
"a nickelsdorfi (Miklóshalma)" Ezt fordítva kellene írni, már ha egyáltalán szükséges a német név. De pozitív és örvendetes változás, hogy egyáltalán megemlítik már a magyar elnevezést is.
recipeferum
2015. szeptember 13. 16:42
Közben felvetődött,hogy a németek lezárják a határt. A németek. A határt. Ausztriával.
BostonBoy
2015. szeptember 13. 16:32
Baloldal - kicsit off, de most beszél Gyurcsány, hát én komolyan beszarok ezen az emberen. Van pofája a rendőrségről papolni, s azt állítani, milyen jó emberek is ők, mert nem bántják a migránsokat. A rendőrség egy állami szerv, pont. Utasítást hajt végre, most is a kormány utasítását hajtja végre, ahogy akkor is, amikor belelőttek a tömegbe a tv székháznál. Csak akkor épp Fletó volt a miniszterelnök. A sok hülye nyugger meg tátott szájjal hallgatja, mert kb. arra sem emlékeznek, mit reggeliztek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!