Egyeztet a szlovák a cseh belügy: nem akarnak hazánkból érkező migránsokat

2015. szeptember 03. 15:53

Találkozik pénteken a cseh és a szlovák belügyminiszter, hogy megtárgyalják, milyen intézkedésekre lenne szükség, ha Magyarország nagy számú menekültet engedne ki Németország felé – közölte a cseh belügyminiszter. A két politikus már eddig is egyeztetett, hogy mi történjen hasonló esetben. Szlovákia pedig „nyomást gyakorolt” Magyarországra, és ezzel megakadályozta, hogy a vonatok Csehországba érkezzenek.

2015. szeptember 03. 15:53

Találkozik pénteken a cseh és a szlovák belügyminiszter, hogy megtárgyalják, milyen intézkedésekre lenne szükség, ha Magyarország nagy számú menekültet engedne ki Németország felé – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter csütörtökön Prágában.

Megpróbálunk közösen valamilyen módszert találni, hogy megoldhassuk azokat a problémákat, amelyek azáltal jöhetnének létre, ha Magyarország felengedné a sorompókat, és továbbengedné a migránsokat Németországba” – mondta újságíróknak a miniszter, aki szerint a találkozóra Prágában kerül sor. 

Chovanec kifejtette: Szlovákia már kedden sokat segített Csehországnak azzal, hogy megakadályozta további menekültekkel teli vonatok Csehországba érkezését Magyarországról. „A nyilvánosság nem nagyon tudja, de intenzíven kommunikáltunk a szlovákokkal, nehogy további négy-öt vonat jöjjön. Azon a napon fennállt annak veszélye, hogy valóban nagy számú migráns érkezik a Cseh Köztársaságba” – mondta Chovanec. 

Keddre virradóra a cseh trendőrség a dél-morvaországi Breclavban a nemzetközi vonatokon 214 menekültet vett őrizetbe, akik Szlovákián és Ausztrián keresztül érkeztek Magyarországról Csehországba. 

Szlovákia „nyomást gyakorolt” Magyarországra, és ezzel megakadályozta, hogy a vonatok Csehországba érkezzenek. „Ha nem így történt volna, mintegy ezer embert kellett volna őrizetbe vennünk” – magyarázta a miniszter, és köszönetet mondott ezért szlovák kollégáinak. Chovanec szerint Magyarország lényegesen befolyásolja a migrációs helyzet alakulását Csehországban. „Ez a Cseh Köztársaság számára rövid távú probléma lehet, amelyet képesek vagyunk megoldani, de tudnunk kell róla” – fejtette ki.

A migrációs válsággal péntek délután Prágában rendkívüli csúcsértekezleten a négy visegrádi ország miniszterelnöke is foglalkozni fog. A nyilvánosságra került értesülések szerint a kormányfők közös nyilatkozatban foglalnak állást a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2015. szeptember 03. 22:14
"Szlovákiában egy Komárom melletti menekülttáborban ma délelőtt vagy 60-an tiltakozásuk jeléül elbarikádozták magukat. Azonnal kiküldték a rohamrendőröket rendet rakni és a rendzavarókat kiutasították az ország területéről. Vissza fogják toloncolni őket Magyarországra. A szlovák sajtóban csak egy pársoros közlemény jelent meg, az európai sajtó hallgat az esetről, ugyan úgy, mint a magyarországi. http://www.sme.sk/c/7990755/desiatky-imigrantov-sa-zabarikadovali-v-tabore-v-medvedove.html "
silenceCZ
2015. szeptember 03. 19:00
kerestem ezt a hírt a cseh portálokon, nem találtam meg (persze ettől még igaz lehet). A helyzet egyre tragikomikusabb. Csehországban ma az egyik gyűjtőtáborból se szó, se beszéd kiengedtek 230 szíriait. Elvitték őket a vasutállomásra, hogy menjenek isten hírével. Sokuknak nem volt pénze jegyre, nekik a helyiek dobták össze a menetjegyre valót, hogy minnél előbb szabaduljon a város a menkültektől... Most már csak az a kérdés, hogy létezik-e még az EU, ha többé-kevésbé mindenki azt csinál amit akar és eszébe jut.
Riwen
2015. szeptember 03. 18:52
Teljesen igazuk van. Ki akarja őket?
tevevanegypupu
2015. szeptember 03. 18:47
Pedig Lengyelországba kellene egy vonatot küldeni, hogy Tusk gyakorolhassa a kereszténységet amit Orbánon kér számon..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!