Fegyveres katonák is védik a szerb-magyar határt

2015. szeptember 12. 14:49

Egyre több menekült érkezik a szerb-magyar határra, valószínűleg még szeptember 15-e előtt át akarnak jutni a schengeni határon. A határ azon részén, ahol még nem épült ki a drótakadály a rendőrök mellett fegyveres katonák is védik a határt.

2015. szeptember 12. 14:49

Látványosan növekszik a szerb-magyar határra érkező migránsok száma, a főként a Közel-Keletről érkezők ugyanis igyekeznek minél hamarabb, még szeptember 15-e előtt átjutni a schengeni határon – mondta Bacskulin István, a szerb-magyar határváron fekvő Horgos polgármestere az MTI tudósítójának szombaton. A polgármester úgy fogalmazott: belegondolni sem mer, mi történik azt követően, hogy Magyarország szigorít a határellenőrzésen, illetve lezárja a vasúti határátkelőket is, amelyeken át most a migránsok Magyarországra jutnak.

Lehetségesnek tartja, hogy az 5700 fős településen 2-3 nap alatt kétszer ennyi migráns ragad. Elmondta, pénteken több mint hetven, migránsokkal teli autóbusz érkezett Horgosra, és szombaton is legalább ennyi várható, folyamatosan futnak be a Belgrádból, Szabadkáról és a szerb-macedón határ melletti Presevóból induló járatok. A reggeli órákban és délelőtt a zöldhatár felől a sűrű ködben folyamatosan érkeztek az emberek a gyűjtőpontra. A határnál, ahol a Horgos-Szeged vasútvonal miatt nem épült drótakadály a rendőrök mellett hátukon AK-47-es gépkarabélyt viselő katonák is posztoltak.

Látványosan gyorsan, „futólépésben” igyekeznek Magyarország felé, és biztosan többen vannak annál, mint ahány embert a magyar hatóságok regisztrálnak. A migránsok továbbra is a gyümölcsösökön és a szőlőültetvényeken át indulnak meg a zöldhatár felé – magyarázta Bacskulin István –, emiatt nagy károkat okoznak a termelőknek. Néhány napja például azért tördelték le a gyümölcsfák ágait, hogy tábortüzeket gyújtsanak, az idő ugyanis nagyon lehűlt - részletezte a polgármester. 

Magyarkanizsán augusztus elején felállítottak egy pihenőhelyet, hogy a migránsok ne a város központjában található parkokban aludjanak. A magyar határ melletti településre azonban naponta 4-5 ezer migráns érkezik, a pihenőhely pedig csak 800-1000 személy elszállásolására alkalmas. Lackó Róbert, Magyarkanizsa képviselő-testületének elnöke korábban úgy fogalmazott: ez a pihenőhely nem alkalmas arra, hogy a migránsok itt vészeljék át a telet, a hideg évszakban más megoldást kell találni. A pihenőhely pénteken 250 új, összeszerelhető tábori ágyat kapott. 

A helyszínen Aleksandar Vulin szociális ügyi miniszter ugyanakkor aggodalmának adott hangot, mert szeptember 15-től ennek a településnek is egy nem várt helyzettel kell szembenéznie, nem lehet tudni ugyanis, hogy mire lehet számítani a szigorúbb határellenőrzést követően. „Az eddigieknél is nagyobb nyomásra számítunk, hiszen a magyar határrendészeti intézkedések megszigorítása miatt a migránsok közül sokkal többen és nyilván jóval hosszabb ideig tartózkodnak majd itt térségünkben, mert nem tudnak olyan gyorsan átjutni a határon, mint eddig. Erre fel kell készülnünk, különösen a hidegebb idő közeledtére való tekintettel” – fogalmazott a tárcavezető a Vajdaság Ma című hírportál beszámolója szerint. 

A legtöbb autóbusz és vonat Presevóból és Belgrádból Szabadkára érkezik, a városban azonban egyre kevesebb migránst látni. Maglai Jenő polgármester a szabadkai Pannon RTV-nek elmondta: az illetékesek igyekeznek a migránsokat a pályaudvarokra, valamint Horgosra és Magyarkanizsára irányítani. Hozzátette, hogy október végéig elkészül egy ideiglenes befogadóközpont, ahol a migránsok megpihenhetnek, és megfelelő ellátást kaphatnak.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viz Elek
2015. szeptember 13. 14:51
Azt mondják, ha színpadon a kellékek között van egy pisztoly az előbb útóbb el is sül.Ha a migrânsok azt látják,hogy velük szemben fegyveres katonák állnak, gondolja bárki is, hogy ők virággal fogják köszönteni a katonákat. Ha pedig a katonák lőszer nélküli fegyverekkel próbálják elijeszteni őket annak a vége csak az lehet, hogy -jó esetben -elveszik a fegyvert- rossz esetben még vérfürdőt is rendezettek. Legfeljebb néhány elszánt iszlámista hamarabb megy a paradicsomban a hurik közé. Ennek az ódiumát mindenképpen a kormánynak kell viselnie! Egyébként is néha már az az érzésem, hogy hatóságainak szándékosan veszítik húrt, hátha elszakad a cérna! Mintha az útóbbi hónapok intézkedései mind ebbe az irányba mutatnának!
mákgubó kettő
2015. szeptember 13. 08:59
A tűzparancs nélküli fegyveres katona olyan igazi fideszes félmegoldás, és igazi közpénz herdálás......kampánynak meg az is jó.
Területvédő
2015. szeptember 12. 23:19
Éjsötét, a Finkelstein-műhely (Fidesz-vezetés) összes ócska hazugságát két pofára zabáló narancsbirka, itt az újabb színjáték: tűz parancs nélküli határvédő katonák. :DDD Mindez a helyzet egy dologra lesz jó: nevetségessé fog válni a Honvédség. Az a katonaság, amely nem lőhet, az nem katonaság. Operetthadsereg. Ilyen Hende-Orbán-Simicskó-féle bohócoktól mondjuk nem is várok többet. Egy ideig a kerítéssel kábítottak titeket, amikor pedig mondtuk, hogy az határőrség nélkül nem ér semmit, nagypofájúan leugattátok a jobbikosokat. Most van ott fegyveres erő, csak éppen semmiféle haszna nem lesz. Az újabb látszatintézkedés úgy szeptember 19-20-ára fog megbukni. Akkor majd jön a Finkelstein-műhely újabb népámítása, ti, semmiből sem tanuló birkák meg újra bezabáljátok. Mai hír, hogy 27.000 migráns Magyarországra való visszaküldéséről döntöttek Nyugaton. Minderre azért van lehetőség, mert a felcsúti barom és bandája itt regisztrálja a beözönlőket, immár 200.000-et, amennyit tehetségtelenségének, tehetetlenségének, lúzerségének eredményeként beengedett. 27.000! Remélem majd a békemenetes agyhalottak befogadják őket.
*ufó*
2015. szeptember 12. 23:10
Ennyit ér a négyméteres kerítés: gyerekeivel mászott át az anya Magyarországra A Reuters videósa rögzítette, ahogy átjut két nő gyermekeikkel a már kész, négy méter magas műszaki határzáron. A kúszást végignézték a már a határnál állomásozó katonák és rendőrök is, akik elfogták a családot. Simicskó István honvédelmi miniszter a déli határszakaszon tett szombati látogatása során elmondta, hogy a fokozott tempóban folyik a 175 kilométer hosszú, négy méter magas műszaki határzár megépítése. A térségben már 4300 katona állomásozik. http://444.hu/2015/09/12/ennyit-er-a-negymeteres-kerites-gyerekeivel-maszott-at-az-anya-magyarorszagra/ Mindjárt augusztus 31. lesz, amikorra állni fog a kerítés Orbán Viki szerint. Lehet tapsolni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!