Közvélemény-kutatás: közepesre értékelték a kormány teljesítményét menekültügyben

2015. szeptember 21. 13:01

Nem tartja működőképes megoldásnak a magyar társadalom a szerb-magyar határra húzott kerítést – derül ki a Publicus Vasárnapi Hírek megbízásából készült közvélemény-kutatásából. A társadalom megosztott a menekültek kérdésében: van, aki szolidáris, van aki ellenzi a befogadást, és van egy harmadik csoport, akik szolidárisak, de a menekülteket nem szeretnék az országban látni.

2015. szeptember 21. 13:01

A magyar választók szerint nem lesz hatásos a kerítés, és nem is építették volna meg – derült ki a Publicus Vasárnapi Hírek megbízásából készült kutatásából. A felmérés szerint a társadalom megosztott a menekültek kérdésében, a kormány teljesítményét pedig nem értékeli még jó osztályzatra sem a többség. A felmérés szeptember 10. és 14. között épült.

A déli határra felhúzott kerítést a válaszolók túlnyomó többsége, 78 százaléka, alkalmatlannak gondolja arra, hogy megállítsa a menekültek áramlását. Két hónappal korábban még csak az emberek 67 százaléka gondolta így – viszont meg kell jegyezni, hogy a felmérés még az új szabályok hatályba lépése előtt készült.

Alkalmas-e a kerítés a menekültek megállítására?
Alkalmas-e a kerítés a menekültek megállítására?

A felmérés szerint a különböző pártpreferenciával rendelkező csoportok között nincs különbség ebben a kérdésben, a Fidesz.szimpatizánsok jelentős része, 58%-a is úgy gondolja, hogy a határzár nem megoldás. A válaszadól 50 százaléka nem is építette volna fel az építményt.

A társadalom egyébként megosztott menekültügyben: a társadalom egy nagy része szolidáris, egy másik részte pedig menekültellenes. A helyzet annyiban árnyalódott az utóbbi időben, hogy megjelent egy markáns harmadik csoport is: ők egyszerre szolidárisak, viszont a menekülteket nem szeretnék az országban látni.

A megkérdezettek határozott többsége szolidáris a menekültekkel, és majdnem kétharmaduk (64 százalék) úgy gondolja, hogy kötelességünk segíteni ebben a helyzetben, illetve több mint felük (52 százalék) szerint emberségesebben kellene kezelni a menekülteket. Míg az előbbi esetben mindenhol többségben vannak az egyetértők, az utóbbi kérdésben a Jobbik szavazók másként gondolkodnak: többségben vannak (54 százalék), akik szerint nem kellene emberségesebben kezelni a menekülteket – írják a Publicus oldalán.

A válaszadók többsége viszont nem támogatja, hogy a hazánk a teljesítőképességéknek megfelelő mennyiségű menekültet fogadjon be. Tehát, az EU-ban körvonalazódó kvótarendszer hazai alkalmazását tízből négy megkérdezett támogatja. Az MSZP szavazók (57 százalék), a fővárosiak, és a diplomások körében vannak többségben azok akik ezt támogatják. A válaszolók túlnyomó többsége szerint Európa nem fogja bírni ezt a nyomást; míg a válaszadók 52 százaléka szerint akár fegyverrel is meg kéne védeni a határokat.

A kutatásban arra is kíváncsiak voltak a készítők, hogy a válaszadók szerint milyen irányban alakult Magyarország nemzetközi megítélése. A választópolgárok kétharmada (66 százalék) szerint a menekülthelyzet kezelése következtében romlott hazánk nemzetközi megítélése. Tízből mindössze két ember (18 százalék) gondolja azt, hogy valamennyire javult volna. 

A Publicus arra is kérte a válaszadókat, hogy a kormányt is értékeljék egy ötfokozatú skálán a menekülthelyzet kezelésével kapcsolatban.  A válaszadók a kormányzat tevékenységét közepesre, kereken hármasra értékeik. Azonban egyedül a Fidesz szavazók adnak közepesnél némileg jobb osztályzatot (3,8), legkritikusabbak az MSZP szavazók (2,3).

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2015. szeptember 21. 21:55
Ekkora töketlenkedés inkább sima egyest ér: zéró szarkételemmel - ahogy 5 év alatt megszoktuk - ennyire képesek..
csuka
2015. szeptember 21. 16:08
A FIDESZ a választói szájába szarik: "SZÍNJÁTÉK A HORVÁT HATÁRON A MAGYAR KATONÁK BEVONÁSÁVAL? Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a magyar kormány színjátékot folytat a horvát határon. Amíg a szerb határszakaszon valóban elkezdte alkalmazni a különleges jogi helyzet adta eszközöket, addig a horvát oldalra átterelődött migránscunamit nem kezeli megfelelően, csak színjátékot játszik a belpolitikai érdekeinek megfelelően, a médiának és a szavazó állampolgároknak – írja a HVIM vezetőség hétfői sajtóközleményében. Az elmúlt napokban azt tapasztalták, hogy nem is kell, hogy átjöjjenek a migránsok, hiszen értük mennek a magyar hatóságok buszokkal a horvátokhoz. Mára pedig hiába jönnek taxikkal, vagy gyalogoson a zöldhatáron, nem történik érdemben velük más, mint a válsághelyzet kihirdetése előtt: azonnal Ausztria felé szállítják őket, holott ugyanúgy tiltott határátlépés miatt felelősségre lehetne őket vonni. A felelősségre vonásnak nem feltétele a műszaki zár megrongálása (ami még alig létezik a horvát szakaszon), hiszen a tiltott határátlépés is szankcionálható önmagában." http://alfahir.hu/szinjatek_a_.. ORBÁN SOROS LEGJOBB ÜGYNÖKE. CSAK A FIDESZ ! CSAK A FIDESZ(DSZ)! CSAK A FIDESZ(DSZ) MAFFIA! CSAK A FIDESZ(DSZ) HAZAÁRULÓ MAFFIA!
tóth mária
2015. szeptember 21. 15:09
Senki nem tett egy szalmaszálat sem keresztbe a kormányon kívül és ezért közepes a teljesítmény? Hááát, egy szavukat sem hiszem el,hazudik a kutatás!
Sajid
2015. szeptember 21. 14:55
Oriasi nagy kamu ez a felmeres! Normalis ember nem hiszi ezt el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!