Migráció: Csehország katonákkal és eszközökkel segíti Magyarországot

2015. szeptember 25. 18:57

Október 15-től két hónapra húsz katonát, közlekedési eszközöket, tábori konyhát és egy földfúrót is küld Csehország Magyarországra, hogy így segítsen a migrációs helyzetben. A csehek korábban már 50 katonai sátorral is segítették Magyarországot.

2015. szeptember 25. 18:57

Csehország húsz katonát, közlekedési eszközöket, tábori konyhát és egy földfúrót küld Magyarországra, hogy segítsen megoldani az illegális bevándorlással összefüggő gondokat – közölte Josef Becvár, a cseh hadsereg vezérkari főnöke pénteken a közép-morvaországi Libavában. A cseh katonák és a műszaki eszközök várhatóan október 15-től mintegy két hónapig lesznek Magyarországon – mondta Becvár, aki a libavai gyakorlótéren a hadseregnek a humanitárius segítség nyújtására való felkészültségét ellenőrizte. Csehország korábban a menekültválsággal kapcsolatban már 50 darab nagy befogadóképességű katonai sátort is küldött Magyarországra. A cseh katonák és műszaki eszközök Magyarországra küldésének konkrét feltételeiről a két ország hadseregének képviselői október elsején egyeztetnek.

Josef Becvár kifejtette, hogy Magyarországon keresztül rendkívül nagy számú menekült halad át Nyugat-Európa felé, ezért az országnak szüksége van segítségre. A vezérkari főnököt Libavába Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter is elkísérte. Stropnicky közölte, hogy a hadsereg és a rendőrség közös hadgyakorlata, amellyel a menekülthullám esetleges csehországi fogadására kívánnak felkészülni, szeptember 30-án kezdődik meg az osztrák határ mentén. A katonák és a rendőrök egyebek között azt fogják közösen gyakorolni, hogyan és milyen gyorsan tudnak létrehozni egy 450 embert befogadó menekülttábort sátrakkal, szociális és egészségügyi berendezésekkel együtt.

Csehország nem célországa a menekülteknek, s miután a Nyugat-Európába vezető migrációs útvonal sem halad át az országon keresztül, eddig komolyabb problémák ezen a téren nem merültek fel. A cseh hatóságok azonban számolnak azzal, hogy a helyzet megváltozhat, ezért szeretnének felkészülni a menekültek fogadására. Milan Chovanec belügyminiszter már korában közölte, hogy rövid időn belül bővítik a menekülttáborok befogadóképességét is. Jelenleg ezekben a táborokban mintegy 680 szabad hely van.

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
választópolgár
2015. szeptember 26. 23:46
az 50 sátor nagyon jelképes "segítség"
ypszi
2015. szeptember 26. 15:50
Nyirkai jóslat eddig hozta a papírformát, ebből kifolyólag nem túl sok jót várhatunk a mi kis hazánkban a közeljövőjét tekintve!
császár
2015. szeptember 25. 22:13
Ezt a felajánlást el nem fogadni, nagy hiba lenne. Egy közös és okosan megszervezett sikeres fellépés óriási jelentőségű, történelmi tett lenne. (Könyörgöm a fő biztonságpolitikai főtanácsadót nem szóhoz jutni hagyni!) Nem visszautasítani, nem elbaszni!!
röviden
2015. szeptember 25. 21:26
A világért nem akarok ünneprontó lenni, de senki nem olvasta a Svejket? Senki nem hallott Masarykról, Benesről? A csehek sosem voltak ideális szövetségesek, bár ez a gesztusuk meglepően szokatlan. Igaz, szegény ember vízzel főz. Meg cseh gulyáságyúval.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!