Hivatalos: NATO-parancsnokság lesz Magyarországon

2015. október 08. 19:05

Először a Magyar Idők írt arról a múlt héten, hogy rövidtávon katonai parancsnokságot, hosszú távon katonai bázist tervez létrehozni a NATO Székesfehérváron. A NATO-tagállamok védelmi minisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozása után a szervezet főtitkára bejelentette: Magyarországon és Szlovákiában is parancsnoki központokat hoznak létre. A székesfehérvári polgármester szerint ez presztízs a város számára.

2015. október 08. 19:05

A NATO új parancsnoki központokat hoz létre, mégpedig Magyarországon és Szlovákiában – jelentette be csütörtökön Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Az atlanti szövetség tagországainak aznapi védelmi miniszteri ülése utáni sajtótájékoztatón. Múlt héten a Magyar Idők értesülése alapján a Mandiner is megírta: a balti államok, Lengyelország, Bulgária és Románia után Magyarországon is NATO-bázist hozzanak létre. Először csak egy parancsnoki központ lesz Székesfehérváron, de hosszútávon főként amerikai katonai eszközöket fog fogadni a központ.

Jens Stoltenberg csütörtöki bejelentésében azt mondta: „a Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában”. A védelmi miniszterek tanácskozásán értesülések szerint egyetértés született arról, hogy az orosz fenyegetés miatt, az elrettentés jegyében több száz NATO-katona tartózkodik majd folyamatosan lengyelországi és balti államokbeli kiképző központokban.

Michael Fallon brit védelmi miniszter kijelentése szerint a nyugati szövetségnek választ kell adni a folytatódó orosz provokációkra és agressziós cselekményekre, így az Ukrajnával szembeni orosz katonai fellépésre. Stoltenberg elmondta, hogy a britek pótlólagos erőket bocsátanak a NATO rendelkezésére, a keleti tagországokban levő szövetséges katonai jelenlét növelésére.

A NATO Lándzsahegy néven emlegetett, néhány napon belül bevethető katonai kontingenst alakít ki, amelynek a vezetését egyes tagországok rotációs alapon látják el. A Lándzsahegy létrehozásában jelentős szerepet játszanak a németek, akik egyébként 2019-ben fogják ellátni a soros irányító szerepkört.

Ugyancsak egyetértés mutatkozik a NATO-tagországok között abban, hogy meg kell teremteni a képességeket a NATO délkeleti szárnyán található Törökország hatékonyabb védelmezésére, tekintettel Oroszország újkeletű szíriai katonai fellépésére. Stoltenberg aggodalmat keltőnek minősítette a szíriai konfliktusba történő orosz beavatkozást.

A védelmi miniszterek ülésén elhangzott, hogy a NATO gyorsan bevethető erőinek szükség esetén készen kell állniuk az esetleges törökországi alkalmazásra is. A korábban Törökország szíriai határának közelében telepített Patriot légvédelmi rakétarendszereket ugyanakkor – a hollandok és az amerikaiak után – hamarosan a németek is leszerelik. Egyelőre nem világos, hogy más NATO-tagországok pótolják-e ezt a légvédelmi képességet hasonló eszközökkel.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere a hírre úgy reagált: a NATO parancsnoki központ komoly presztízsértékkel bír a város számára. Hangsúlyozta: Székesfehérvár katonaváros, hagyományosan kötődik a honvédelem ügyéhez. Ezt erősíti a most tervezett központ városbeli kialakítása – tette hozzá. A városvezető felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen nemzetközi NATO szervezeti elem Magyarországra még nem települt.

Cser-Palkovics András tájékoztatást kért a Honvédelmi Minisztériumtól a városban létesülő parancsnokságról. A HM szakmai összefoglalójában közölte, a tavalyi NATO-csúcson több keleti tagállam jelezte kérését, hogy a növekvő biztonsági kockázatok fényében a szövetség fordítson nagyobb figyelmet a keleti tagállamok biztonságára. E kérésre dolgozták ki a NATO előretolt vezetés-irányítási törzselem koncepcióját.

A minisztériumi tájékoztatás szerint egy Magyarország biztonságát növelő intézkedésről van szó, hiszen a kis befektetéssel létrejövő, a tervező-szervező munkát végző törzselem növelné az ország-védelem hitelességét, és veszély esetén megkönnyítené az ország védelmét megerősítő NATO-csapatok érkezését. A törzselemben a beosztások felét, 20 főt a különböző NATO tagállamokból érkező katonák, a másik felét, ugyancsak 20 főt magyar honvédek adnák, ezzel a magyar katonák tapasztalatokat szereznének nemzetközi környezetben úgy, hogy az nem is járna olyan költségekkel, mint maga a külszolgálat.

A HM szerint a parancsnokság Székesfehérvárra telepítése alacsony költséggel bír. Egy, a honvédség területén létrejövő irodaépületre van szükség, melynek kialakítására NATO finanszírozás is bevonható. Székesfehérvár ettől nem válik célponttá, sőt, szilárdabbá teszi a város védelmét, hiszen minél gyorsabban tudják szövetséges erőkkel megerősíteni a saját erőket, annál kisebbé válik Magyarország fenyegetettsége – áll a Honvédelmi Minisztérium szakmai összefoglalójában. 

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
==T==
2015. október 09. 09:17
Kurva anyád Orbán Viktor! Ezek nem mennek innen ki még 10 év múlva sem, kiverni meg nem is tudnánk őket, mert ugye mind értelmezhető képességekkel rendelkező Honvédség. Ennyit a nagy szabadságharcodról. Csak az érdekel, hogy mindent szétlophass.
tevevanegypupu
2015. október 09. 08:22
Hogy örültünk volna ennek úgy ötven évvel ezelőtt..most azért nem annyira.
1120
2015. október 08. 23:35
Most ennek a hírnek örülni kéne?
fractalized.bitstream
2015. október 08. 23:26
Majd lejárunk Fehérvárra amcsi katonákat szívatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!