Ostojić: Barátságtalan dolog Csehországtól, hogy katonákat küld a magyar-horvát határra

2015. október 06. 16:27

Ha a csehek már mindenképpen katonákat akarnak küldeni valahova, küldjenek inkább a görög-török határra, vagy Macedóniába – mondta a horvát belügyminiszter, Ranko Ostojić arra reagálva, hogy Csehország segítségképpen katonákat és eszközöket küld Magyarországra, a horvát határra, ahova egyébként Ostojić szerint azért szállítják ingyen a menekülteket, nehogy embercsempészek áldozataivá váljanak a „sokat szenvedett emberek”.

2015. október 06. 16:27

Ranko Ostojić horvát belügyminiszter nem tartja barátságos lépésnek, hogy Csehország katonákat küld a horvát-magyar határra, hogy segítsen Magyarországnak a schengeni határ őrzésében.

Erről a kelet-szlavóniai Opatovacon beszélt a belügyminiszter kedden a sajtónak.
Ez rossz üzenet, és nincs a baráti kapcsolatok szellemiségével összhangban” – mondta a miniszter, majd hozzátette: ha már katonákat akarnak küldeni valahova, küldjenek inkább a görög-török határra, vagy Macedóniába.

A belügyminiszter újságíróknak arról is beszélt, hogy a hatóságok továbbra is ingyen szállítják a migránsokat a horvát-magyar határra, amivel azt szeretnék elkerülni, hogy embercsempészek áldozataivá váljanak a már így is „sokat szenvedett emberek”.

A belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint szeptember közepe, azaz a szerb-magyar zöldhatár lezárása óta 120 ezer 958 illegális bevándorló lépte át a szerb-horvát határt. A migránsokat – akik a zöldhatáron keresztül érkeznek Horvátországba –, az opatováci sátortáborba irányítják, ahol regisztrálják őket, majd rövid időn beül vonattal és buszokkal elszállítják a magyar határra.

A migránsok számára kialakított folyosó Magyarország felé továbbra is rendben működik, azon híresztelések ellenére, hogy Magyarország lezárhatja Horvátországgal közös határát – mondta hétfőn Ostojić.

Huszonöt főt küld Csehország

Martin Stropnicky védelmi miniszter hétfőn a cseh kormány ülése után jelentette be, hogy Csehország 25 katonát és szárazföldi műszaki eszközöket küld Magyarországra, hogy segítsen a schengeni határ őrzésében. A cseh katonák két hónapig lesznek Magyarországon – közölte. „Az Európai Unió egyre több politikusa beszél a külső schengeni határok védelmének a megerősítéséről. Mindnyájan azonban szemérmesen hallgatnak arról, hogyan kellene ezt megtenni. Mi nem fogunk várni, és azonnal segítünk a magyaroknak” – szögezte le Stropnicky.

A cseh kormány egyúttal felhatalmazta Milan Chovanec belügyminisztert, hogy az európai uniós belügyi tárcavezetők migrációs válsággal foglalkozó csütörtöki ülésén újra utasítsa el a tartós kötelező menekültkvóták bevezetését az EU-n belül. „Álláspontunk változatlan” – kommentálta a kormány döntését Chovanec.

Még többen is jöhetnek

Csehország további több tucatnyi katonát és rendőrt is kész Magyarországra küldeni, akik segítenének a schengeni határ őrzésében. A részleteket Milan Chovanec a visegrádi országok belügyminisztereivel fogja megbeszélni Luxemburgban.

Készen állunk kiküldeni embereinket Magyarországra, ezt a magyarok kérik, mi csak arról fogunk tárgyalni, hogy ez a segítség milyen mértékű legyen” – mondta Chovanec, aki több mint 100 katona és rendőr kivezénylésére számít. Megismételte korábbi kijelentését, miszerint Csehország akár több mint száz katonát és rendőrt is kész küldeni Magyarországra, megfelelő műszaki eszközökkel. „Például olyan eszközökkel, amelyekkel éjszaka is jól látható, ellenőrizhető a határ” – jegyezte meg.

A segítségnyújtás további formája és mértéke a magyar fél igényeinek függvénye” – erősítette meg a cseh miniszterelnök. Közölte: Budapest konkrét igényeit a magyar belügyminiszter a csütörtöki találkozón ismerteti visegrádi kollégáival. 

A tervek szerint a cseh katonák október 15-től december 15-ig maradnak Magyarországon. Jelenleg Csehország tölti be a V4-ek soros elnöki tisztségét, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében. A cseh kormányzat korábban a menekültválsággal kapcsolatban már 50 nagy befogadóképességű katonai sátrat is küldött Magyarországra.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kotormány
2015. október 07. 13:34
Ellentmondásosak a politikusok megnyilatkozásai migránsügyben. Áder azt mondta a horvát elnöknővel tartott sajtótájékoztatóján: Befogadóállomásokat kell építeni! Hát ez nem meghívás számukra! Inkább haza kellene zavarni mindet. Éljen ott ahol eddig élt. Nálunk is volt II-ik világháború, meg '56 és nem mentünk el, túléltük.
választópolgár
2015. október 07. 01:54
A horvátok szocionista kormányt választottak. Van még kérdés?
áfonya
2015. október 06. 23:38
Menekülteknek álcázott betolakodók civil ruhában zsoldosok.
áfonya
2015. október 06. 23:33
http://hirtop.in/berlin-elfoglalasanak-tervet-talaltak-az-europaba-indulo-elfogott-isis-harcosnal/ Berlin elfoglalásának tervét találták Európába induló elfogott ISIS harcosnál. Európa legerősebb országát szállják meg legelőször erre rá segített az eu ,gyengítik Európa erejét ,többi gyenge országokat könnyedén megszállnak,van már ismeretük ,országunkon keresztül vonultak..Szerintem az eu eladta Európát.,nem lehet igaz hogy az eu vezérek ennyire hülyék hogy ne lássák mi történik...Hihetetlen a bambaság az eus országok hiszékenysége ,elhitték az eus vezérek hazugságait a humánus menekült mesét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!