Magyar Idők: NATO-bázis létesülhet Székesfehérváron

2015. október 02. 09:12

Jövő héten döntenek Brüsszelben a NATO védelmi miniszterei arról, hogy a balti államok, Lengyelország, Bulgária és Románia után Magyarországon is NATO-bázist hozzanak létre. Először csak egy parancsnoki központ lesz Székesfehérváron, de hosszútávon főként amerikai katonai eszközöket fog fogadni a központ – írja a Magyar Idők.

2015. október 02. 09:12

NATO-bázis létesülhet Székesfehérváron – értesült a Magyar Idők. A lap azt írja, a NATO védelmi miniszterei a jövő heti brüsszeli tanácskozásukon döntenek a bázis felállításáról. Rövid távon ez azt jelenti, hogy egy negyvenfős parancsnokságot hoznak létre, ami koordinációs feladatokat lát el a gyorsreagálású erők esetleges bevetésekor. Hosszabb távon viszont a NATO főként amerikai katonai eszközeit is fogadni fogja a bázis a lap információi szerint. Hasonló bázisok létrehozásáról döntöttek már a balti államokban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában. 

A Magyar Idők úgy tudja, már megkezdődött a koordinációs központ tesztelése azzal, hogy hadgyakorlat címén nagyszámú haderőt és katonai eszközöket készítettek fel az ukrajnai konfliktus miatt kialakult orosz fenyegetésre. A lap arról is ír, hogy jelenleg is Magyarországon van, és október végéig itt is marad csaknem ötszáz amerikai katona, valamint számos páncélozott és lövész jármű. Ezen felül szeptember végéig nagyszabású hadgyakorlatot tartanak több nyugat-európai ország harci repülőgépei és helikopterei.

Katonai szakértők szerint mindez egyértelműen azt jelzi, hogy az Amerikai Egyesült Államok pufferzónaként akarja kezelni a balti és a kelet-közép-európai térséget a Nyugat és Oroszország között.

 

Fotó: Meszleny Zita

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2015. október 02. 12:05
Lehet, h. nem jelentene semmilyen pressziót arra nézve, h. Magyarországon kik és hogyan kormányozzanak, ez továbbra is szabad választásokon fog eldőlni. Lehet, h. semmilyen hatással nem lesz arra, hogyan s mire jut az ország, egyelőre szívesen cserélnék a baltiakkal és a lengyelekkel, pedig a létező szocializmus őket is eléggé lepusztította. Ennek ellenére nagyon-nagyon nem tetszik, viszont tagok vagyunk s ez tulajdonképpen benne van a pakliban a csatlakozásunk óta. Lehet, h. az erőviszonyokat tekintve ez újra egy olyan fejlemény, ami elől nem lehet kitérni.
dezodor
2015. október 02. 11:29
Menjenek innen a vérbe. Milyen orosz fenyegetés B+ ?! De nagyon elegem van ebből az atlantista valagnyalásból.
Viator
2015. október 02. 10:57
A jelenlegi feszült nemzetközi helyzetben az oroszokkal szemben minden barátságtalan lépés egyenlő a hazaárulással. És a Moszkva ellen háborúra készülő jenkik beengedése Magyarországra kimondottan barátságtalan lépés.
csuka
2015. október 02. 10:41
A NATO-tól ki véd meg minket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!