Eltemette a magyar vidéket a Greenpeace

2015. november 23. 13:17

Szimbolikusan eltemette a magyar vidéket a Földművelésügyi Minisztérium előtt a Greeenpeace. A szervezet szerint az állami földek privatizációjával a kormány „bebetonozza a sokszor tisztességtelen földbérleti pályázatokon földhöz jutott bérlőket, és ezzel talán örökre elveszi a lehetőséget a kis, helyi gazdák elől”. A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy „vegye komolyan a saját terveit”.

2015. november 23. 13:17

Az elmúlt egy hét tapasztalataiból is jól látszik, hogy valóra vált az, amire októberben már figyelmeztettünk: az állami földkiárusítás bebetonozza a sokszor tisztességtelen földbérleti pályázatokon földhöz jutott bérlőket, és ezzel talán örökre elveszi a lehetőséget a kis, helyi gazdák elől. Ráadásul nem garantálja a Natura 2000-es területek természeti értékeinek megőrzését sem, és tovább rontja az ökológiai gazdálkodás amúgy is kritikus helyzetét” – írta a Greenpeace.

A magyar vidék szimbolikus temetésén a Greenpeace koszorúkat helyezett el azoknak a gazdáknak és szervezeteknek a nevében, akiktől az elmúlt években szerintük sokszor jogtalanul vették el az állami földek bérleti jogát. „Ezzel gazdák százait tették tönkre, megfosztva őket a legelőktől, így közvetve állatok tízezreit küldve a vágóhídra” – írták.

A Greenpeace azt követeli a kormánytól, hogy „vegye komolyan a saját terveit”: a gyakorlatban valósítsa meg mind a Darányi Ignác Terv – A Nemzeti Vidékstratégiát (2014–2020), mind az ökológiai gazdálkodás fejlesztésére alkotott saját stratégiáját. A Greenpeace elítéli az állami földek ily módon történő kiárusítását.

De »feltámadunk«. Nem hagyjuk elhallgattatni az igazság hangját, sőt másokat is bátorságra biztatunk: arra, hogy emeljék fel szavukat a tisztességtelenséggel, jogtalansággal és a pusztítással szemben. Minden eszközünkkel továbbra is harcolni fogunk nemcsak Kishantos újrateremtéséért, hanem az ország minden kis, családi gazdaságának érdekeiért, a magyar mezőgazdaság fenntartható jövőjéért, amely az ökológiai termelést és egyben a lakosság egészséges élelmiszerrel történő ellátását jelenti” – zárják közleményüket.

A szimbolikus temetésen gyászbeszédet is tartottak, melynek szövege itt olvasható.

(Fotó: Jardány Bence / Greenpeace)

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2015. november 23. 23:44
a magyar Greenpeace mióta politizál a baloldalnak?
várúr
2015. november 23. 20:57
Trágyaöntögetés, jelképes koporsó, leláncolás, molinók mutogatása... Kész óvoda a ballib. Egy matiné gyerekszínház ezerszer szinvonalasabb. A jó hír: ezek az exhibicionisták egyre kevesebben vannak. Paprika Kingáról, a milláról, a HaHa-ról is egyre ritkkábban hallani. Már csak a Furcsány nevű pojáca tartja a frontot.
puszika
2015. november 23. 19:50
Ezek sem jártak vidéken mostanában!!!!!
Peter8811
2015. november 23. 16:22
Zsidó temetés kellene ott nincs feltámadás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!