Navracsics: Választóponthoz érkezett az európai integráció

2015. november 05. 18:41

Navracsics Tibor csütörtökön Révkomáromban Csáky Pállal közösen tartott előadásán hangsúlyozta: az európai integráció választóponthoz érkezett, ha tovább akar lépni, szolidáris közösségre van szükség, mert nem tudja működtetni az intézményeket az azok mögött megjelenő közösség nélkül.

2015. november 05. 18:41

Az európai integráció választóponthoz érkezett, ha tovább akar lépni, szolidáris közösségre van szükség, mert nem tudja működtetni az intézményeket az azok mögött megjelenő közösség nélkül – mondta Navracsics Tibor csütörtökön Révkomáromban Csáky Pállal közösen tartott előadásán a Selye János Egyetemen. Az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa hozzátette, amennyiben nem jön létre egy európai közösség, akkor az intézményrendszert vissza kell bontani a tagállami érdekek mentén nemzetállami együttműködésre. „Egy európai közösség létrejöttének és definiálásának csak akkor van értelme, ha a közösségekről nem úgy gondolkodunk, mint egymást kizáró kategóriákról” – mutatott rá a politikus A nemzetek és közösségek Európája című előadásában. Navracsics Tibor úgy vélte, hogy az európai közösség épülése fontos pillanatának lehetünk tanúi, hiszen olyan politikai témák jelenek meg, melyek már nemcsak egy-egy nemzet sajátjai, hanem az egész Európai Unió politikai témái.

Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője Európa és a nemzeti identitás című előadásában kifejtette, hogy a Selye János Egyetem legfontosabb szerepe egy olyan felvidéki magyar értelmiség kinevelése, amely megvalósítja majd a magyar kisebbség felemelését. A politikus úgy vélte, hogy „a szlovákiai magyar értelmiség állapota nem valami jó. Egyrészt számban gyenge, egy része egy kissé szervilis, azaz vállveregetésre vár, illetve gyenge a magyar közbeszéd". A hallgatóság köréből azt kérdezték az MKP EP-képviselőjétől, hogy a migránsválság ügyében képviselt hasonló szlovák és magyar álláspont elhozhatja-e a két ország közeledését más területeken is.

Csáky rámutatott, hogy felmérések szerint Szlovákia polgárainak közel 86 százaléka egyetért azokkal a lépésekkel, amelyeket a magyar kormány a migránsok okozta válság kezelésére tett. „A szlovák kormány bemérte ezt. Ne felejtsük el, hogy márciusban valószínűleg választások lesznek Szlovákiában. Ficóék ezt a témát valószínűleg felhasználják a kampányban, úgy állítva be magukat, hogy ők azok, akik Szlovákia érdekeit védik” – tette hozzá a politikus. Csáky szerint a kelet-európai politikusok rákényszerültek arra, hogy reális problémákra reális válaszokat adjanak. A magyar kormány számos kommunikációs és egyéb hibát vétett, de egészében véve a válaszai realistábbak – vélekedett. „Úgy gondolom – mondta –, hogy a migránsválságban Európa keleti fele jobban teljesít, mint Európa nyugati fele”.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2015. november 06. 08:30
Nem turkálnak az életedben Fasom, a szarba nem szivesen nyúl senki.
mucsay
2015. november 05. 21:08
és az unió visszabontása inkább fenyegetésnak, vagy inkább a kerülendő megoldásnak hallatszódik eu-s fülekkel.
mucsay
2015. november 05. 21:06
nekem inkább úgy tűnik, navra fúrja a kormányt. A szolidaritás merkel kódszava a kvótára. Lehet már a simicska pártban csinálja a helyét. A bizottságban tuti a helye 4 (vagy 5?) évig.
Energetikus
2015. november 05. 20:56
"Csáky rámutatott, hogy felmérések szerint Szlovákia polgárainak közel 86 százaléka egyetért" sokmindennel, amivel eddig Csáky nem értett egyet !!! - ugye ? - nyelvtörvény, állampolgársági törvény ... - és még sok-sok más Mečiar-Fico-Slota-ság !!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!