NGM: Magyarország dobogós helyen lehet a külkereskedelem bővülésével

2015. november 03. 08:53

„A gyógyszeripar is újra a régi fényében ragyog” – mondta Marczinkó Zoltán István helyettes államtitkár a KSH legfrissebb adatai kapcsán. Kedden az M1 csatornán kifejtette: az első nyolc hónapban bő 24 százalékkal nőtt Magyarország külkereskedelmi többlete. Ez dobogós helyezésnek számít az EU–ban, de az első hatban biztos benne van.

2015. november 03. 08:53

Az első nyolc hónapban bő 24 százalékkal, 1,2 milliárd euróval, 5,3 milliárd euróra nőtt Magyarország külkereskedelmi többlete az előző év hasonló időszakához képest, ez a növekedési ütem az uniós országok között dobogós helyezésnek számít – mondta Marczinkó Zoltán István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden a KSH legfrissebb adatait kommentálva. Hozzátette: a magyar külkereskedelem csaknem 80 százaléka az Európai Unióba irányul, ezen belül Németország a legfontosabb partner. A magyar export azonban nő olyan nem hagyományos piacok irányába is, mint Mexikó, Brazília, Dél–Korea, vagy Japán – sorolta. Az uniós országok között az 5,3 milliárdos többlettel biztosan az első hat ország között van Magyarország – tette hozzá.

Az idei év sikerágazata a járműgyártás, de emellett egyre kiegyensúlyozottabb a magyar ipar szerkezete, és a gyógyszeripar is újra a „régi fényében ragyog” – mondta. Tavaly és idén olyan beruházásokat helyeztek üzembe, ami megnövelte ennek az iparágnak a teljesítményét, egyes gyógyszergyárak gyógyszerelosztó központokat hoztak létre az országban, és a gyógyszerkereskedelem viszonylag állandó teljesítményt nyújt – smertette. Szavai szerint a friss adatok alapján az eddigi rekordot meghaladó lehet az idei külkereskedelmi többlet, amiben a tartósan alacsony olajár is segít.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2015. november 03. 10:12
Itt az erre a hétre esedékes örömhír. Minden hétre jut legalább egy. Csak azt nem látjuk, hogy hova tűnik ennek a rengeteg sikernek a hozadéka. Azért mindent nem lopnak el az Orbánok! Vagy de?
brekker
2015. november 03. 09:32
Néhány százezer összeszerelő munkás zsírján sütögeti a pecsenyéjét a több milliós állami siserehad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!