A csok-os lakásokra nem vonatkoznak az energiahatékonysági követelmények

2016. január 23. 15:19

A 10+10 milliós állami támogatásból megvalósuló ház- és lakásépítésekre nem fog vonatkozni az a miniszteri rendelet, amely szigorú energiahatékonysági követelményeket állapít meg az állami finanszírozással épült épületekre – írja a Napi.hu a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása alapján.

2016. január 23. 15:19

A költségvetési támogatással megvalósult épületek energiahatékonyságát szabályozó 7/2006-os miniszteri rendelet szigorú energiahatékonysági követelményeket állapít meg: eszerint a falaknak, a födémnek és a nyílászáróknak 40 százalékkal energiatakarékosabbnak kell lenniük, ha az épület állami támogatással épül fel. Azonban ezek a követelmények nem fognak vonatkozni a 10+10 milliós csok keretében épülő házakra és lakásokra – tudta meg a Napi.hu

A nemzetgazdasági tárca a portál érdeklődésére közölte: a rendelet csak az energiamegtakarítási célú költségvetési támogatásokra vonatkozik, a csok és az építkezés esetén kérhető adóvisszatérítés viszont nem számítanak ilyennek. Hozzátették: a kormány múlt decemberi döntése alapján az energiahatékonyságra vonatkozó feltételek teljes egészében kikerültek a csok támogatási rendszeréből. Jelenleg a lakóingatlanok energiaosztályát nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál, vagyis ezentúl az energiatanúsítványt benyújtására sincs szükség. 

Ezt az értelmezést a Magyar Energiahatékonysági Intézet és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége is bírálta, mivel így olyan házakat fognak tömegével felépíteni, amelyek pár év múlva elavultak lesznek és „zabálják az energiát”, miközben Magyarország nemzetközi vállalásokat tett a kibocsátáscsökkentésre – írja a portál.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2016. január 24. 15:27
Klasszikus hisztiújságírás, ahogy általában a napi.hu szokta. Először írnak egy cikket arról, hogy juj-juj túl drága lesz az új lakás, mert megnövelt energia hatékonyságnak kell megfelelnie, majd amikor kiderül, hogy valamelyik hivatal másképp értelmezi a törvényt, akkor pedig az a bajuk, hogy miért nem energiahatékonyabbra kell építeni, hát micsoda hülyeség ez.
berzsian56
2016. január 24. 14:51
Ebben az ügyben véletlenül igaza van azoknak az ellenzékieknek, akik az elavult lakásállomány korszerüsítését szorgalamazzák. Egy jó hőszigetelléssel reálisan harminc százalékos fűtési és ugyanilyen hűtési költség spórolható meg, ami évente tízmilliárdokban mérhető. Sokan nem gondolják , de a nyári hűtési energiák költsége sokkal gyorsabban emelkedik,mint a fűtési költségek. A jövőben ennek még sokszorta nagyobb lesz a jelentősége, de úgy tűnik nekünk ez nem számít, szórjuk a pénzt,mint bolond a mogyorót..
berzsian56
2016. január 24. 14:40
Ez egy megveszekedett baromság. Nem kell építési engedély,oda építhetsz és azt ,amit akarsz, lehet sufni,nem kell megfelelni semmilyen követelménynek, nem kell tartalék kémény, nem kell, "K" fűtési tényező, lehet bármilyen nyílászázó,esetleg bontásból származó anyagok. Nembaj, ha nem tartom be a magassági előírásokat,a házat a szomszéd telekhatárára építem, a tető a járda fölé nyúlik,meg ezer baromság. Majd jön a lakhatási engedély megszerzése és akkor derül ki, hogy perek tucatjaival sem rendezhető az álldatlan helyzet. Nagy ember volt, aki ezt kitalálta.
miaturo
2016. január 24. 14:39
Legalábbis ezen a héten. Jövő héten, attól függ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!