Orbán: Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat

2016. január 17. 14:07

Semmilyen módon nem tervezi megnyitni a kormány a kötelező sorkatonai szolgálat kérdését Magyarországon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a köztévé hírcsatornájának. A miniszterelnök szerint nincs vita ebben Kövér László és közte, mivel a házelnök sem arról beszélt, hogy vissza kéne vezetni a sorkatonaságot.

2016. január 17. 14:07

Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon – szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, az M1 kérdésre válaszolva. A kormányfőt arról is kérdezte az M1, hogy van-e vita a kormány és Kövér László között ebben a kérdésben, több sajtóorgánum ugyanis az Országgyűlés elnökére hivatkozva tényként írta meg a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését. A miniszterelnök közölte, hogy nincs vita, miután Kövér László sem erről beszélt.

Orbán Viktor azt is megerősítette: nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen. Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon – jelentette ki a miniszterelnök.

Kövér és Kósa máshogy gondolja

Szolnoki látogatása során katasztrofális hibának nevezte a sorkatonaság eltörlését Kövér László, aki szerint csak úgy lehetne azt visszaállítani, ha egész Európában bevezetnék. A házelnök szerint nem kizárt a távoli jövőben a sorkatonaság visszaállítása az egyre növekvő bizonytalanság miatt.

Korábban Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője az RTl Klub híradójának erősítette meg, hogy foglalkoztatja őket a sorkatonaság kérdése, bár szerinte a Nemzeti Gárda vagy Nemzetőrség felállítása jobb megoldás lenne. Leszögezte: a terrorveszély miatt mindenképpen az elvi lehetőségek között van a sorkötelezettség visszaállítása.

Összesen 206 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Stefan0118
2016. február 03. 15:29
Akárhogy is nézzük, a Sorkatonaság visszaállítása Magyarországon éppen jó időpontban lett megemlítve. A katonaság szerepe a társadalomban nem csupán az ország megvédése háború illetve katasztrófahelyzet kialakulása esetén fontos! Ami igencsak fontos mint kiderült az elmúlt időszakokban. Azok a férfi fiatalok, aki nem voltak katonai sorszolgálatban több mint valószínű, hogy másmilyen gondolkodás és viselkedést fognak tanúsítani az életük során, mint azok, akik voltak (korábbi generációk). Ezzel nem is lenne gond, ha a katonaság nem lenne egy nagyon is fontos rész a férfiak életében, fizikai kiképzés, ellenállás, stb. szempontból, minden országban a világon! Ennek a szempontnak az elhanyagolása egy nagy tévedés! Elég, ha egy pillantást vetünk azon országokra, ahol egyáltalán nincs (a legelmaradottabbak, mert nincs rá pénz illetve infrastruktúra) illetve ahol valamilyen összekreált egyezmény alapján limitált kisebb létszámú és nem mindig bevethető hadsereg van- ezeknek az országoknak a helyében nem szívesen képzelem el Magyarországot, mivel semmi nem védi meg őket semmitől, amíg nem állnak a saját lábukra és létre nem hoznak egy hadsereget, ami több évezredes múltra néz vissza a történelemben. Van olyan orrszág, ahol rengetek csinos fiatal nő (is) teljesít önkéntes katonaszolgálatot és ők ezt a haza iránti szeretetükből teszik! Miért is ne kellene a Magyar Fiatal Férfiaknak Katonai Szolgálatot Teljesíteni?
csuka
2016. január 18. 16:33
A posztbolsevik FIDESZ maffiózók csapata ugyanúgy fosik a sorkatonaságtól és bármilyen független szervezettől, mint a többi (MSZP-DK-stb.). Egy akolból jöttek ... Természetesen az első pillanattól világos volt, hogy elterelős, kokós habonyi kacsa az egész.
Tündér_Lala
2016. január 18. 09:50
A véderő újragondolása nagyonis időszerű. A sorkatonaságnak is megvoltak a maga előnyei és persze hátrányai. Persze semmiképpen nem a valamikori túl hosszú időről van szó (a két év ugye), a 6 hónap megfelelőnek látszik. A delikvensek kaptak egy alapkiképzést, elszakadtak a családtól és önállősodtak, megtanultak engedelmeskedni és parancsolni, más közegben élni és boldogulni, bizonyos rétegek civilizációs problémáit kezelte, másoknál fizikai erőnlétet fejlesztett. Nem utolsósorban vészhelyzet esetében (természeti csapás, bármilyxen idegen támadás, stb.) az ország rendelkezésére állt olyan erő, amely ezekkel szemben mozgósítható. Hátránya, hogy pénzbe kerül, valamennyire beavatkozik az egyén életébe, egy sor kérdésben előny és hátrány egyszerre. Ebből azonban egy szent tehenet csináltak, lehet más megoldásokat is keresni. Például az önkéntes nemzetőrség felállítása, kiképzése is a kérdéskör kezelését jelenthetné, bizonyos előnyök biztosításával - a nyilvánvaló nemzeti célok melletti elkötelezettség közben - még vonzó is lehetne. Az bizonyos, hogy a véderő elégtelen és ez az állapot súlyos (és azonnal nem megoldható, kezelhető) helyzetekhez vezethet. A kiképzetlen tömegek pedig vész esetén még ha akarnak sem tudnak segíteni az országon. Valamilyen megoldás szükséges volna.
Tintamin
2016. január 18. 08:29
szép is lenne, bazmeg, de ha rajtatok múlna, már tegnap óta soroznátok mindenkit, mint az állat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!