Politikai rajongók

2016. február 02. 11:44

Meglepő, hogy főként jobboldaliak (?) rajonganak Putyinért és az ő Oroszországáért, ezért próbálnak belőle egy újfajta nacionalista vagy konzervatív ikont faragni.

2016. február 02. 11:44
Megadja Gábor
Megadja Gábor

„Vegyük a magyarországi politikai rajongás tárgyait. Vannak egyrészt az ún. »atlantisták«, akik az Egyesült Államok minden külpolitikai lépését igazoltnak látják, helyeslik azokat. Szerintük egy szövetséges kapcsolat a hiánytalan egyetértést jelenti. Vannak aztán az »oroszpártiak«, akik Putyin személyében afféle »konzervatív megújulást« látnak, aki fellép a »nyugati liberális dekadenciával« szemben. Utóbbiak az atlantistákhoz hasonlóan az oroszok minden egyes lépését igazoltnak látják. Ezek a vélemények nem a külpolitikai gondolkodás, hanem inkább a politikai messianizmus kategóriájába tartoznak.

Mi sem természetesebb ugyanis annál, hogy két szövetséges nem ért egyet valamiben, vagy, hogy egy ország mégiscsak fontosnak tartja a szuverenitását, és bizonyos ügyekbe nem tűri a beleszólást. Ezt a hozzáállást azonban az »atlantista« klub tagjai azonnal Amerika-és Nyugat-ellenességre fordítják le, mintha az amerikai külügyminisztériumban összegződne és jelenne meg hiánytalanul akár a »Nyugat«, akár »Amerika« szubsztanciája. Mellékesen megjegyzem, a jelenlegi amerikai vezetés még az amerikai érdeket sem, vagy rosszul érvényesíti, de ez legyen az ő bajuk.

A másik esetben az a meglepő, hogy főként jobboldaliak (?) rajonganak Putyinért és az ő Oroszországáért, ezért próbálnak belőle egy újfajta nacionalista vagy konzervatív ikont faragni. Fáradhatatlanul bizonygatják, hogy neki nincs köze a szovjet múlthoz, sőt annak antitézise. Számukra kicsit kényelmetlen lehet, amit az orosz vezető nemrég mondott egy beszédében. Ebben arról beszél többek között, hogy szerette és ma is szereti a szocialista és a kommunista eszméket, de azt is mondta, hogy a kommunista eszme hasonlatos a Biblia gondolataihoz – ez utóbbit akár egy kezdő alterbalos is mondhatná a Társadalomelméleti Kollégiumban. Akik ismerik Putyin orosz múlthoz való viszonyát, azok persze nem lepődtek meg ezeken a mondatokon. Putyin valóban nacionalista, ám a Szovjetunió nála beleilleszkedik a dicső nemzeti múltba. Már csak az a kérdés, hogy mit szeressen egy magyar nacionalista vagy konzervatív ezen, meg a híresen konzervatív építményen, a kommunista Szovjetunión?”

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2016. február 03. 07:53
Pffff, szóval megint Belga lettem....a francba, de unom már, hogy az emberek képtelenek a gondolkodásra:-))))))
Harangláb
2016. február 02. 21:19
...Nem is értem, miért nem a Merkelért rajonganak inkább...
zseboszkiraly
2016. február 02. 16:58
Nem értem , és tendenciózusnak tartom, hogy korábban Rajcsányi, most Megadja Gábor ír a "Putyinszimpátia" ellen. Persze hogy vannak ilyenek, de a sok józan hozzászólás jelzi, hogy az emberek többsége képes józanul a helyén értkelni Putyint (mellesleg tényleg vannak érdemei). Nekem gyanús, hogy az egyre fokozódó nyomás hatására az Orbán kormány most retorikusan is távolságot fog venni Oroszországtól, és meg vagyok győződve hogy a februári moszkvai látogatás eredménye is egy lépés hátra lesz. Tekintettel az amerikai elnökválasztásra, ahol muszáj valamelyik jelöltben (nyilván republikánusban) egy támogatót találni, az egyre pofátlanabb liberális ideológiai nyomás ellen, muszáj, gesztust tennünk, mert a republikánusok sem oroszbarátok.. Hogy valójában ez "be fog e jönni", erős kérdőjel. Valójában az oroszok meg a liberális Brüsszel és főleg Németország van közel, és ezek között kell egyensúlyozni , (mint próbált Horthy, nem túl sikeresen,)A geopolitika az geopolitika, a térképről nem tudjuk eltávolítani magunkat (legfeljebb idő kérdése). Másként Kisinger erősen óva intett a nagyszájú Oroszország ellenességtől, szintén geopolitikai realitások talaján. Nekünk ne legyenek sem barátaink, sem ellenségeink, hanem érdekeink ( copyright: Disraeli, aki naggyá tette a Brit világbirodalmat.)
Területvédő
2016. február 02. 16:11
Egy újabb ember, aki meg akarja mondani, hogy kivel szimpatizáljanak a magyarok. NEM UNJÁTOK MÉG? Ez már végtelenül átlátszó, és nehéz nem észrevenni a tendenciát, ahogyan a kórus tagjai egymás után mondják meg a frankót a Szigetvári Viktoroktól Jeszenszkyken, némethzsoltokon keresztül Rajcsányiig meg eddig a Megadjáig. Persze nem akarják érteni a szimpátia tárgyát: Putyin hozzáállását. Ő nem külföldi érdekeknek akar megfelelni, hanem az orosz nemzeti érdeket képviseli. Úgy, ahogyan azt a magyarországi vagy nyugat-európai vezetőknek kellene. Csak hát ezek sajnos - Putyinnal ellentétben - bábok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!