Orbán: Magyarország a legstabilabb állam Európában

2016. február 01. 11:36

A miniszterelnök az indonéz-magyar üzleti fórumon arról beszélt: politikai szempontból Magyarország a legstabilabb állam Európában, emellett elkerülte a migrációs válságot, de hangsúlyozta azt is, hogy Magyarországon tisztelet övezi a vállalkozói szférát és jelentősek az ország eredményei a K+F területén.

2016. február 01. 11:36

Politikai szempontból Európa legstabilabb államaként jellemezte Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Jakartában, amikor a magyarországi üzleti lehetőségekre hívta fel indonéz befektetők figyelmét egy üzleti fórumon. Magyarországról szólva Orbán Viktor a stabilitás mellett kiemelte az „erős biztonságpolitikát”, amellyel az ország elkerülte a migrációs krízis negatív hatásait. A magyar és indonéz üzletemberek előtt hangsúlyozta azt is: a vállalkozói szférát nagy tisztelet övezi Magyarországon, és jelentősek az ország eredményei például a kutatás-fejlesztés területén. Úgy fogalmazott, Magyarország üzleti mentalitása nem imperialista, hanem együttműködésre építő. Ezért – folytatta – Magyarország nem szereti azokat a nagy nemzetközi vállalatokat, amelyek kihagyják az üzletből a helyieket, a profitot pedig kiviszik. 

Orbán Viktor – akit több minisztere mellett mintegy 40 magyar vállalkozó is elkísért a délkelet-ázsiai szigetországba – szorgalmazta a magyar-indonéz gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzését, hiszen – jelezte – ha Magyarország üzletileg együttműködik olyan távoli országokkal, mint például Japán, Kína vagy India, akkor képesnek kell lennie erre Indonéziával is.

Erősíteni kell a kapcsolatokat

Jusuf Kalla indonéz alelnök a fórumon szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy erősíteni kell a két ország közötti gazdasági köteléket, mert rengeteg a lehetőség. Szavai szerint Indonézia gyümölcsöző lehetőségeket kínál. Orbán Viktor szavaira utalva kiemelte, hogy Indonézia szintén a térsége egyik legstabilabb állama.

A fórum után több indonéz-magyar megállapodás is született. Ezek között volt a magyar közmédia és az Antara indonéz hírügynökség közötti megállapodás a hírek és a fotók kölcsönös cseréjéről, amit magyar részről Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója írt alá.

Emellett Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. vezérigazgatója és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is aláírt egy-egy egyezményt az indonéz kereskedelmi kamara képviselőjével. A Fővárosi Vízművek vezetője pedig vízügyi megállapodásokat kötött.

Dicséret az indonéz stabilitásnak

Orbán Viktor miniszterelnök korábban találkozott a Joko Widodo indonéz államfővel is. A magyar kormányfő vasárnap érkezett háromnapos hivatalos látogatásra a délkelet-ázsiai szigetországba, ahová a kormány több tagja is elkísérte. Hétfőn Orbán Viktort katonai tiszteletadással fogadták az elnöki palotában, ahol előbb négyszemközti, majd plenáris megbeszélést folytatott az indonéz köztársasági elnökkel. A tárgyalásokat követő sajtónyilatkozatában Orbán Viktor a két ország együttműködésének lehetséges területei között említette a mezőgazdaságot, az IT-szektort és a vízgazdálkodást. Utóbbiról szólva jelezte: 34 helyen vasul meg Indonéziában magyar vízügyi beruházás.

A miniszterelnök felidézte a közelmúltbeli jakartai terrortámadást, amellyel kapcsolatban kiemelte: „Indonézia kormánya három-négy óra alatt stabilizálta a helyzetet”. Ez jól mutatja, hogy Indonézia egy stabil ország, amelyben Magyarország gazdasági együttműködési lehetőségeket keres – mondta. 

Arról is beszámolt, hogy 50 indonéz fiatal tanulhat majd magyar egyetemeken magyar állami ösztöndíjjal.

Mindenhol üzletel a magyar

A mai napon bebizonyosodott számomra, de egész Magyarország számára is, hogy nincs többé olyan sarka a Földnek – akármilyen messze is van az Magyarországtól –, ahol magyar üzletemberek ne tudnának jó üzleti kapcsolatokat, gyümölcsöző gazdasági együttműködést kialakítani és beruházásokat megvalósítani. A mai napon úgy érezzük, hogy Magyarország a világszínpadra is fellépett: nemcsak Bécsben, hanem Jakartában is képesek vagyunk üzleti együttműködést kialakítani” – mondta Orbán Viktor.

Joko Widodo hatékonynak és barátinak nevezte a megbeszélést, amelyen megtárgyalták az együttműködési lehetőségeket, így a vízgazdálkodás területét és az ivóvízellátó rendszer fejlesztését. Emellett a megújuló energiaforrások területét, valamint a digitális gazdaságot emelte ki az együttműködés hangsúlyos színterei között.

A nyilatkozatok előtt – a magyar kormányfő és az indonéz elnök jelenlétében – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a következő évekre szóló felsőoktatási csereprogramról, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pedig a halászat és az akvakultúra területén történő együttműködésről írt alá megállapodást.

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tintamin
2016. február 01. 16:38
:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Felül csillog, alul rohad: aranycserepes fabudi. Ez a Magyar Modell.
karakán
2016. február 01. 15:41
:-)))))
csuka
2016. február 01. 12:55
Ez a ki tud nagyobbat hazudni verseny?
Akitlosz
2016. február 01. 12:45
Ja, hogy politikai szempontból! Csak nehogy aztán elbízzák magukat! Nem fog a Fidesz 80 évig uralkodni, mint ahogyan tervezik, bárhogyan is szeretnék. A NSDAP 1000 évet tervezett magának, 12 sikerült. Na a 12 a Fidesznek is meglesz valószínűleg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!