Palkovics: Nem szerencsés a Klik centralizált működése

2016. február 16. 10:47

A héten megalakulnak a köznevelési kerekasztal mellett működő szakmai munkacsoportok – közölte keddi online fogadóóráján Palkovics László. Az oktatási államtitkár megjegyezte: nem szerencsés a Klik centralizált működése, és a jövőben nagyobb hangsúlyt kell helyezni a pedagógusképzésben a modernebb, innovatívabb módszerekre.

2016. február 16. 10:47

A héten megtartják alakuló ülésüket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által vezetett, a köznevelési kerekasztal mellett működő szakmai munkacsoportok, ekkor derül ki pontosan, kik lesznek a delegáltak – közölte az oktatási államtitkár keddi online fogadóóráján. Jelezte: az alternatív kerekasztal delegáltját is szívesen látják a köznevelési kerekasztalnál.

Palkovics László rámutatott: a munkacsoportok vezetőinek döntése, hogy hol üléseznek, ha ehhez nincsenek meg a feltételeik, ebben segítséget nyújtanak. A Nemzeti Pedagógus Kar a gyermek, tanulói életutak munkacsoport összehívásának meghívóját már megküldte, így ez a munkacsoport megalakul, a másik két munkacsoport megalakulásáról annak témafelelősei döntenek. 

Közölte: a kerekasztalra várják továbbra is a meghívott feleket, köztük természetesen a Pedagógusok Szakszervezetét (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét (PDSZ) is. Az alternatív kerekasztal delegáltját is szívesen látják a köznevelési kerekasztalnál – jegyezte meg. 

Nem szerencsés a Klik működése

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) belső korrekciójára sor kerül, az ehhez szükséges feladatokat az államtitkárság prioritásként kezeli – erősítette meg Palkovics László, aki kiemelte: a következő tanévtől már más szerkezetben, átalakított formában működhet a központ. 

Kitért arra, a Klik működése a jelenlegi, centralizált formában nem igazán szerencsés, a 198 tankerület nem funkcionál jól. A tervezett decentralizáció lehetséges iránya, hogy ezek az ország térszerkezetéhez vagy a régiókhoz igazodnának, illetve elképzelhető, hogy az iskolák száma alapján központokat szervezzenek.

Hozzátette: a kerekasztal többféle döntésre alkalmas javaslatot tehet. Ahol miniszteri döntésre van szükség, az az Emmi hatásköre.

Nagyobb hangsúly az innovatív módszereken?

Arról, hogy a köznevelési kerekasztalon a tanárképzést az egri tanárképző képviseli, azt közölte: a tanárképzést a Magyar Rektori Konferencia alelnöke képviseli. A pedagógus hivatás munkacsoport témafelelőse a Magyar Rektori Konferencia, így további felsőoktatási intézmények is bekapcsolódhatnak ebbe a munkába – jelezte az oktatási államtitkár.

Palkovics László szólt arról is, hogy a pedagógusképzés és -továbbképzés megújításában nagyobb hangsúlyt kell helyezni a modernebb módszerek, az innovatívabb szemlélet fejlesztésére. Erről a kérdésről várhatóan 2016 második felében születhet majd döntés úgy, hogy a változások bevezetésére 2017. január elsejétől lehet számítani.

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2016. február 16. 16:27
"Palkovics László szólt arról is, hogy a pedagógusképzés és -továbbképzés megújításában nagyobb hangsúlyt kell helyezni a modernebb módszerek, az innovatívabb szemlélet fejlesztésére." Palkovicsnak a vállalatirányítási tapasztalatai alapján tudnia kellene, hogy egy erősen centralizált, felülről vezérelt rendszerben a leginnovatívabb módszerek is elvesznek. A kettő ugyanis kizárja egymást. Viszont, a Vezér kijelentette, hogy a KLIK marad. Úgy hogy neki most ebben a keretrendszerben kellene valami működőképes megoldást találnia. Szép kihívás!
totyalaci
2016. február 16. 14:11
Hu vazze ez meg itt kockás ingben,most akkor mi van??
Morgen
2016. február 16. 14:04
Kétlem, hogy a decentralizálás eredményes lesz, mert mindenhová nem találnak megfelelő szakembert. A költségvetés és a finanszírozás két olyan szakma, amit együtt ritka, aki tudja, ezért a KLIK-nek kell kezdeményeznie az irányítást ilyen szakemberek által. A decentralizálást utána kellene megejteni.
heep
2016. február 16. 13:28
"nem szerencsés a Klik centralizált működése" Erről ismerszik meg a jó államtitkár. Tud eufemisztikusan fogalmazni. A Klik centralizált működése egy természeti csapással ér fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!