„Ne zavarj, épp lopok!”

2016. február 12. 07:41

Úgy tűnik, hogy napjainkban egyre nagyobb kihívást jelent az állam működésének ellenőrzése, miután nehéz és körülményes információhoz jutni

2016. február 12. 07:41
Wiedemann Tamás

„Egy demokráciában a hatalom ellensúlya a nyilvánosság. Úgy tűnik, hogy napjainkban egyre nagyobb kihívást jelent az állam működésének ellenőrzése, miután nehéz és körülményes információhoz jutni. Ott tartunk, hogy a közérdekűadat-igénylés maradt az egyetlen lehetősége a szélesebb közvéleménynek arra, hogy eséllyel csikarjon ki konkrét válaszokat a kekeckedő állami hivataloktól és vállalatoktól. Most ennek az utolsó bástyának üzent hadat a Fidesz Németh Szilárd rezsibiztos, a kormánypárt alelnöke személyében. Németh Szilárd úgy gondolja, hogy az állami tulajdonban lévő Magyar Posta szerződéseibe ezentúl ne tekintsen bele senki. A törvénymódosítási javaslat visszamenőleges hatályú, vagyis ha a parlament megszavazza, a jelenleg folyó közérdekűadat-igényléseket is megszünteti. Sejthető, hogy nem a posta lesz az egyedüli állami vállalat, több cég esetében is hasonló szabályozásra lehet számítani. Pedig közérdekű adatokat eddig sem volt egyszerű begyűjteni. (...)

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke lapunknak ígéretet tett, hogy megvizsgálja a javaslatot, s véleményét várhatóan jövő hét elején teszi közzé. Mindamellett elképzelhetetlennek tartja, hogy egy nemzeti vagyonnal gazdálkodó, állami tulajdonú társaságot úgymond kivegyenek az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény hatálya alól. Azt viszont jogos, megvitatandó felvetésnek tartja, hogy egy liberalizált piacon működő állami vagy önkormányzati cég egyes piaci szerződéseit (például amelyekben üzleti érdekből kedvezményt ad partnereinek) ki kell-e adni, ugyanis ez kedvezőtlenül befolyásolhatná a társaság pozícióját a gazdasági versenyben. Csak remélhetjük, hogy ha Péterfalvi vizsgálata a nyilvánosság számára kedvező eredménnyel zárul, a Fidesz lemond a közérdekűadat-kérés ellehetetlenítéséről, és nem próbálja meg más jogszabályon keresztül csorbítani a közvélemény ellenőrzési jogait.”

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. február 12. 14:44
Cigány gyónni megy Megy a cigány gyónni, s látja, hogy a pap letette óráját a gyóntatószékre. Letérdel, és bal kezét ráteszi az órára. - Mi a vétked? - Lopok, atyám. - Mondd úgy: loptam! A cigány zsebredugja az órát. - Loptam - feleli. - Mit, gyermekem? - Egy órát. - Visszaadtad-e a gazdájának? - Én magának adom, atyám. - Ej, fiam, ne nekem add, hanem a gazdájának! - Próbáltam, de nem kellett neki. - Hát akkor tartsd meg, fiam.
Mindjárt
2016. február 12. 12:58
Meg kell adni, hogy a mocskos kommunista Fidesz lopásban is jobban teljesít mint a mocskos kommunista MSZP/DK. Ha tolvajlásért adnának díjakat akkor a mocskos kommunista Fidesz minden idők legkorruptabb, legpofátlanúl tolvajkodó díjat símán megnyerné. Nem számít kivel lop a felcsúti mert bárkivel csúcs a Fidesz politikusok, haverok és családtagok tolvajkodása. Simicska jó tolvajtárs volt de ment. Sebaj! Orbán még többet lop Mészárosal, Habonyal, vajnával ----- bárkivel.
Bolond Istók
2016. február 12. 11:43
Hővédő pajzsok kifejlesztésén dolgozik a NASA A Mars atmoszférájába belépő űrhajóknak szélsőséges hőmérsékleti értékeket kell elviselniük. A NASA Ames Kutatóközpontjának mérnökei befejezték a vadonatúj, rugalmas hővédő pajzs tesztelését, amelyet a jövőben a Mars-kutató járműveknél kívánnak felhasználni, derül ki az űrügynökség keddi bejelentéséből. A Mars felszínén az űrjárművek biztonságos landolásához egy kiterjedt hőpajzsra is szükség van. A pajzsnak egyrészt a Mars légkörébe történő belépéskor az űrhajót meg kell védenie az extrém forróságtól, másrészt a vékony marsi levegőben egy biztonságos magasság eléréséig le kell lassítania a járművet. A NASA így számol be arról, hogy hogyan is kívánja mindezt megvalósítani: A NASA Adaptív Telepíthető Belépési és Elhelyezési Technológiája (Adaptive Deployable Entry and Placement Technology – ADEPT) az egyik megoldás. Az ADEPT egy mechanikusan telepíthető hővédő pajzs koncepciója, amelynél egy természetes szövet* mesterségesen előállított változatát használjuk fel: a rugalmas hővédő pajzs a „nyitott” állásba úgy tárul ki, mint egy esernyő. A közelmúltban az Ames mérnökei a Mars légkörébe történő belépéséhez hasonló körülmények között sikeresen elvégezték egy ADEPT-modell hevítéses szimulációs tesztjét. A teszt alatt rendkívül forró levegőt áramoltattak kifelé egy 21 hüvelyk (kb.53 cm) átmérőjű csőből, ami egy vízzel hűtött tartókarhoz csatlakoztatott ADEPT kísérleti objektum előtt lökéshullámot generál. A vizsgált cikk felszínén kialakult hőmérséklet elérte a 3100 Fahrenheit fokot. --- *Egyelőre meg nem erősített információk szerint a NASA a rendkívüli, egészen szélsőséges körülményeknek is ellenálló természetes anyagra Magyarországon bukkant. Belső informátorunk szerint a Magyar Nemzet nevű újság tulajdonosának, újságíróinak és egyes jobbikosoknak az arcbőrét rekonstruálták mesterségesen.
Selamat
2016. február 12. 11:21
Az előbbi hoppázonak szólt. Megint fejlesztik a mandinert?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!