Bírósághoz fordul a Golgota tulajdonosa a kép védetté nyilvánítása miatt

2016. március 09. 18:00

Bírósághoz fordul Pákh Imre, Munkácsy Golgotájának tulajdonosa, miután a festményt jogerősen védetté nyilvánították.

2016. március 09. 18:00

Bírósághoz fordul a Golgota című Munkácsy-kép védetté nyilvánítása miatt a festmény tulajdonosa, Pákh Imre. 

A New Yorkban élő műgyűjtő az MTI érdeklődésére szerdán telefonon elmondta: ameddig védett a kép, addig letakarva marad a debreceni Déri Múzeumban. Hozzátette: a Forster központtól arra is van engedélye, hogy a Golgotát elszállítsa a múzeumból, de – mint kijelentette – nincs ilyen terve. 

A Munkácsy-trilógia tulajdonában álló darabjának további bemutatását augusztus végén tiltotta meg Pákh Imre, a képet akkor letakarták a Déri Múzeumban. A műgyűjtő a Golgota védetté nyilvánításáról szóló novemberi határozatot megfellebbezte, de a döntés a napokban jogerőssé vált.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kgyula
2016. szeptember 20. 13:46
"Elutasította a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánítása miatt benyújtott keresetet hétfőn a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, adta hírül az MTI. A közigazgatási pert Pákh Imre műgyűjtő, a festmény tulajdonosa indította a Forster-központ ellen a festmény védetté nyilvánítását elrendelő határozat miatt. .... A műgyűjtő jogi képviselője szerint a védetté nyilvánítási határozat célja valójában az volt, hogy az állam áron alul jusson hozzá a képhez, nem az eladó, hanem a vevő által meghatározott összegért. Ez kimerítheti akár a zsarolás, akár a kényszerítés tényállását, így az eljárás akkor sem minősülhet jogszerűnek, ha egy hatóság határozatában ölt testet – közölte az MTI-vel." (Index)
Gullwing
2016. március 10. 07:57
Szerintem neked egy poroltóval kellene szorosabb barátságot kötnöd. Mert égsz mint a rongy. Permanensen.
gudmen
2016. március 10. 01:30
az elövásárlási jog nem azt jelenti, hogy a kormány szabja meg az árat....hanem lehetöséget kap a megvételre ha az eladonak tetszik az ajánlat, elfogadja...ami itt történik közelebb áll a rekviráláshoz "nemzeti kulturveszély" cimszo alatt..
Laibach
2016. március 09. 21:40
"...A másik érdekes mondat Lázár János száját hagyta el, amely szerint a védetté nyilvánítással, ezzel „a barátságos lépéssel” szerettek volna meggyőzni, hogy minden körülmények között érdemes megállapodni a magyar állammal. Az amerikai ügyvédeim azt mondták erre, ilyet utoljára A Keresztapa című filmben hallottak. Biztos, hogy ez egy humoros kiszólás volt a miniszter úr részéről, de ha ez a barátságos lépés, akkor milyen lehet a barátságtalan?.." http://mno.hu/kulturpolitika/pakh-ilyet-utoljara-a-keresztapaban-hallottak-1306270 Na, lesz még itt levágott lófej is Pákh ágyában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!