Újabb Kiss László-ügyekről ír a Népszabadság

2016. május 10. 08:55

Újabb hatvanas évekbeli szexuális ügyről és molesztálásról közölt korabeli bírósági iratokat a Népszabadság a Kiss László-ügy kapcsán. A későbbi úszóedző ezekben is érintett volt; ám az egy nappal Takáts Zsuzsanna megerőszakolása után történt újabb esetben nem lett bizonyított az erőszak, a molesztálást pedig belső fegyelmivel rendezték le.

2016. május 10. 08:55

A Népszabadság arról ír: nem csak a Takáts Zsuzsanna elleni nemi erőszakban volt érintett Kiss László későbbi úszóedző és két társa. A lap a korabeli bírósági iratok nyomán két újabb ügyről ír.

Nemi közösülés kísérlete

Eszerint Kiss László és két társa 1960. december 30-án a sportuszodában egy még a 18. életévében lévő lányt, F. Mariannát körülfogták és minden testrészén fogdosni kezdték, majd közösüléssel fenyegették. A lány a Népszabadság által bemutatott bírósági irat szerint szorult helyzetében odakiáltott az úszómesternek, de a lányt ekkor víz alá nyomták. Az úszómester odament, erre a támadók elúsztak a lány közeléből, az úszómester azonban így is igazolta részben a szorongatott helyzetet.

A Takáts Zsuzsanna elleni erőszak ügyében hozott ítéletben a bíróság erre az esetre utalt vissza, amikor úgy fogalmaztak: Kiss László „a fegyelmi eljárás során javulást ígért és így egész eljárása egyszerű fegyelmivel elintézést nyert, noha az F. Marianna sérelmére elkövetett nemi közösülés bűntettének kísérletét követte el”.

Bizonyítottság hiánya

Egy másik ügyről is beszámol a Népszabadság: eszerint Kiss Lászlóék egy nappal a Takáts Zsuzsanna elleni nemi erőszak után hasonló körülmények között voltak együtt egy újabb nővel, P. Judittal.

Az ügyészség ebben az ügyben is vádat emelt a három úszó ellen erőszakos nemi közösülés miatt. A tényállás viszont kérdésessé vált, P. Judit pedig utóbb nem kívánta Kiss ­László megbüntetését. A bíróság felmentette a három vádlottat, mivel a hölgy „ingadozó és megbízhatatlan vallomást tett”, és gyakran megváltoztatta az általa előadott történetet.

Az erőszak vádja alól bizonyítottság hiányában mentették fel Kisséket. Ebbe az is belejátszhatott, hogy a lánynak előzőleg Várszegivel és Lantossal külön-külön kapcsolata volt – írja a Népszabadság.

Összesen 347 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csehov
2016. május 11. 13:56
Tudom, ez nem a Mandi kompetenciája, de az végképp felháborító, hogy az Origo hírportál egyéni sportok rovatánál még mindig Kiss László fényképe - igaz Cseh Lacival együtt - van a címoldalon. A közízlés, no meg Cseh Laci jó híre érdekében nem ártana egy fényképcsere.
csehov
2016. május 11. 13:18
Ha Kiss László megmaradt volna mondjuk a Bp.-i Spartacus vezetőedzőjének ma senki nem foglalkozna a múltjával. Az viszont az ő kutya kötelessége lett volna, hogy amikor állami kitüntetésekre felterjesztették diszkréten közöltje hogy büntetőjogilag nem feddhetetlen. Most erkölcsi kötelessége visszaadni az állami kitüntetéseit, ha már az állam nem veszi vissza azokat. Sportkitüntetésekről most nem beszéltem.
Morgen
2016. május 11. 11:46
Hardrada 2016. május 10. 19:54-nek: Nekem volt már olyan élményem, hogy valakit teljesen ártatlanul ítéltek el, mert a "tanúvallomások" egybecsengtek. Amikor mindenki megalázta az "elítéltet", mindenki elpártolt tőle, akkor kiderült, hogy nem is úgy volt, sőt, az "elítélt" ott sem lehetett, mert egy külföldi tanulmányúton volt éppen, ahonnan a kutató-társai igazolták az ottlétét. Az egyik rokonomat az a cigány vádolta meg lopással, aki lopott, a bíróság mégis őt mondta ki bűnösnek, mert a "tanúk" rá vallottak. Én utálom, gyűlölöm az erőszakot, de ezen a műfajon belül a nemi erőszak az, amit nagyon nehéz objektíven feltárni. Ami pedig számomra furcsa, ahogyan Hosszú Katinka és Tusup "beúszott" a képbe. Ettől még, hogy én így gondolkodom, lehet más az igazság, de kétlem, hogy bárki is tisztán lát anblokk az ügyben. Pusztán erről merészkedtem véleményt mondani. Nem láttam semmiféle periratot, nem értem, miért jelentkezett most az áldozat és nem értem azt sem, miért nem lépett rá Kiss nyakára korábban. Úgy gondolom, egy nő, ha valóban megerőszakolják, nem képes megnyugodni addig, amíg tönkre nem teszi az erőszakolót. Egy ilyen eseményen nem lehet, nem szabad túllépni. A "lincshangulat" sem az én műfajom. Tehát: most is azt mondom: Nem látok tisztán az ügyben.
atila68
2016. május 11. 08:38
Nem vagyok kíváncsi annak az embernek a gondolatvilágára aki utánaásott ennek az egész zavaros történetnek. Perverz egy állat lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!