Nyugdíjkatasztrófa fenyegeti a fejlett világot

2016. június 10. 11:16

A növekvő élettartam miatt az európaiak életük harmadát nyugdíjban fogják tölteni, a fejlett országokban pedig már most is a kiadások 40 százalékát az életkorral összefüggő kiadások teszik ki. Ugyanakkor nem vagyunk felkészülve a nyugdíjválságra, például a magyarok 40 százalékának még terve sincsen a nyugdíjára vonatkozóan – írja a portfolio.hu a Merill Lynch Bank of America elemzése alapján.

2016. június 10. 11:16

Európában a dolgozó korú lakosság száma 2050-re 16 százalékkal esik vissza, miközben a 65 év felettieké 7 százalékkal nő. A nyugdíjakra fordított kormányzati kiadások ezért jelentősen, Magyarországon például 5 százaléknál nagyobb mértékben nőhetnek. A növekvő élettartam miatt ugyanis az európaiak életük harmadát nyugdíjban fogják tölteni – áll a Merill Lynch Bank of America elemzésében, amelyet a portfolio.hu közölt.

A fejlett országokban már most is a kiadások 40 százalékát az életkorral összefüggő kiadások teszik ki, ám nem vagyunk felkészülve a nyugdíjválságra (Magyarországon például a lakosság 40 százalékának még terve sincsen a nyugdíjára vonatkozóan) – írja a portfolio. hu az elemzés alapján.

Összesen 260 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2016. június 11. 06:46
Nyugdíjkatasztrófa? Ezt már az 50-es 60-as években megjósolták.
naiva
2016. június 10. 17:15
Nem értem milyen nyugdíjkatasztrófa fenyegeti a fejlett világot. Azt sem tudják mit is csináljanak vele annyi pénzük van! Még bevándorlókat is hívnak, hogy eltarthassák őket és népes családjukat. Akkor miért lenne probléma a nyugdíjasaik eltartása? A feltétel nélküli jövedelmet is már több helyen be akarták vezetni! Legutóbb Svájcban havi 700.000 Ft-ot. Már Magyarországon is vannak ilyen vélemények: Az alapjövedelem lényege, hogy minden állampolgár rendszeres jövedelemre legyen jogosult. Ezt az alapjövedelmet feltétel nélkül mindenki megkapná: gazdag és szegény egyaránt. Az alapjövedelem kiváltaná a szociális juttatásokat is. A javaslat a független szakértők által alapított LÉT-munkacsoport 2014 elején közzétett tanulmányára épül, miszerint gyerekeknek 25 ezer, felnőtteknek 50 ezer, várandós édesanyáknak 75 ezer forint készpénz járna havi rendszerességgel. Ezek alapján probléma egy szál se lesz a jövőben az európai nyugdíjakkal!
OHM
2016. június 10. 15:12
Miután lélegeztető gépre tették a nyugati-világ pénzügyi ganajhalmát az adófizetők pénzéből, igazán derék megoldásnak tűnik, hogy most még telibe is szarják a pofájukat az illetékesek! Elmentek ti a kurva anyátokba! (lámpavas)
áfonya
2016. június 10. 15:01
Nyugdíjkatasztrófa a baloldali kormányok idején volt,bajnai 20 milliárd adósságot felvett ,mert már nem tudott nyugdíjakat közalkalmazottaknak bért fizetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!