Lendítene egyet a törökök vízummentességének ügyén az Európai Bizottság

2016. augusztus 22. 10:27

Szakértői csapatot küld a héten Ankarába az Európai Bizottság, hogy lendítsenek egyet a törökök vízummentességéhez szükséges folyamatokon. Törökországnak 72 kritériumot kell teljesíteni, többek közt korrupcióellenes intézkedések bevezetését. Ankara októberben már vízummentességet akar.

2016. augusztus 22. 10:27

Szakértőket küld Ankarába az Európai Bizottság, hogy lendítsenek egyet a törökök vízummentességéhez szükséges folyamatokon, írta meg hétfőn a Die Welt. Törökországnak ehhez összesen 72 különböző kritériumnak kell eleget tennie.

Van min gondolkodni

Ilyen többek között korrupcióellenes intézkedések bevezetése, az EU-s adatvédelmi sztenderdeknek való megfelelés, független adatvédelmi hivatal létrehozása, az Europollal való együttműködési megállapodás, valamint a vitatott törökországi terrorizmusellenes törvények átgondolása és az uniós terrorizmusdefiníció átvétele, hogy ne lehessen újságírókat és ellenzékiket erre hivatkozva bebörtönözni.

Dimitris Avramopoulos, az Európai Bizottság belügyekért és migrációért felelős biztosa a német lapnak azt mondta, már a héten elutaznak az uniós szakértők a török fővárosba, hogy technikai megbeszéléseket folytassanak az EU és Törökország közti menekültekről szóló megállapodás, valamint az ezzel összefüggésben lévő török vízummentesség ügyében.

Nem akar akadékoskodást a török fél

A görög származású politikus a Die Weltnek azt is elárulta, személyes jelenlétével hamarosan maga is súlyt ad a tárgyalásoknak. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az EU és Törökország közötti egyezmény megfelelően működjön. Ezért továbbra is rendelkezésre áll Törökország számára támogatásunk és szaktudásunk, hogy katalizálja azokat a reformokat, amik a vízummentességhez szükséges követelmények betöltéséhez nélkülözhetetlenek” – nyilatkozta Dimitris Avramopoulos a német napilapnak.

A Die Welt arról is ír, hogy az Európai Bizottság szeptemberben publikálni fog egy jelentést, amelyben végigveszi, hogy a 72 szükséges követelményből hánynak felel meg Ankara. A török kormány eredeti terve az volt, hogy állampolgárai már júniusban vízum nélkül utazhatnak az EU területére, most azt kérik, októberre legyen ez meg. A német lapnak nyilatkozó török kormányzati megszólaló azt mondta: Ankara garanciákat vár Brüsszeltől, hogy a szükséges kritériumok teljesítése esetén tényleg megkapják a vízummentességet, és ne tudják azt nemzeti kormányok vagy az EP megakadályozni.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2016. augusztus 23. 10:12
A vízummentességgel Erdogan könnyedén megszabadulhat minden politikai ellenfelétől, megszabadulhat a kurdoktól. Csak olyan helyzetet kell teremteni, hogy élet és halál között kelljen választaniuk. Nem kell még a demokrácia látszatára sem adnia.
kjkj945
2016. augusztus 23. 04:16
És ha meg lesz a vízummentesség, akkor a törökök minden migrénnek megadják a török állampolgárságot??
veletlen
2016. augusztus 23. 00:44
A szakértőző küldöttség célja az időhúzás. Amíg kitalálnak valami rosszabbat a török vízummentességnél. Hiszem, hogy képesek rá!
Akitlosz
2016. augusztus 22. 17:47
A lépés nem növeli a biztonságot, hanem csökkenti. Ahogyan az EU egész politikája is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!