Aggódik a Népszabadság-ügy miatt az Európai Bizottság

2016. október 10. 15:55

Az Európai Bizottság aggódik a Népszabadság felfüggesztése miatt, figyelemmel követik a fejleményeket is, ugyanakkor nem bocsátkozik találgatásokba, és nem ragad ki egyetlen részletet sem, annak érdekében, hogy a jogállamiság kereteit teljes összességében tudja vizsgálni és értékelni – mondta a testület vezető szóvivője.

2016. október 10. 15:55

Az Európai Bizottságnak tudomása van a Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről, és aggodalmát fejezi ki miatta – jelentette ki Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője hétfőn sajtótájékoztató keretében, újságírói kérdésre válaszolva. Hozzátette, hogy a médiaszabadság, a pluralizmus és az újságírók védelme egy szabad és demokratikus társadalom alapvető értékei. Az Európai Bizottság (EB) elkötelezett ezen értékek védelme és támogatása mellett. 

A kialakult helyzet és annak okai kérdéseket vetnek fel, ezért a bizottság szoros figyelemmel követi a fejleményeket – mondta Szkínász. A testület ugyanakkor nem bocsátkozik találgatásokba, és nem ragad ki egyetlen részletet sem, annak érdekében, hogy a jogállamiság kereteit teljes összességében tudja vizsgálni és értékelni – tette hozzá.

Nathalie Vandystadt, az Európai Bizottság digitális és médiaügyekért felelős szóvivője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a testület eszközei korlátozottak, de feltétlenül támogatja a sajtó szabadságát, amelynek védelmét az Európai Unió Emberi Jogi Chartája is rögzíti. A sajtószabadságot vizsgáló firenzei uniós intézet folyamatosan készít jelentést a sajtó szabadságának helyzetéről a tagállamokban, így a magyarországiról is – mondta. Amennyiben jogi következmény vetődne fel egy tagállamban a média szabadságával kapcsolatban, az Európai Bizottság is cselekedhet mint a kezdeményezések segítője és előmozdítója – tette hozzá a szóvivő. (MTI)

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. január 09. 17:35
Most nemrég volt a Főszerkesztők klubja. Azt mondta a Válasz.Hu újságírója, hogy ez megtörtént már, egyszer. Egy tulaj volt, annak két lapja a népszabi és a Magyar Hírlap. A Hírlapot áldozta be a Népszabadság javára. De akkor semmi részvéte nem volt sem a Népszabadságnak sem az újságíróinak. Belül pedig örültek, ünnepeltek.
Sulammit
2017. január 09. 17:35
Emlékszel, amikor gyurcsók bojkottot hirdetett a Magyar Hírlap ellen?
Sulammit
2017. január 09. 17:35
Nem.
Sulammit
2017. január 09. 17:35
Nincs "hátakkor", ennyi. Miért nem mondod el?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!