Mészáros-közeli érdekeltség lett a Népszabadság kiadójából

2016. október 25. 18:32

A Mészáros Lőrinchez közeli Opimus vásárolta meg a Népszabadság kiadóját a Mediaworks társaságot. A részvények 100%-a az új tulajdonoshoz került, a Gazdasági Versenyhivatal pedig hozzájárult a részvények átruházásához.

2016. október 25. 18:32

Megjelent a közlemény a Budapesti Értéktőzsde honlapján, hogy az  OPIMUS PRESS Zrt., amely az OPIMUS GROUP Nyilvánosan Működő Részvénytársaság egyszemélyes tulajdonában van, megszerezte a Mediaworks Hungary Zrt. részvényeinek 100%át. A Mediaworks a Népszabadság kiadója, így a Népszabadság Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került – írja a Magyar Nemzet.

A részvények átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal 2016. október 25-én hozzájárult, az OPIMUS PRESS Zrt. a jóváhagyás időpontjától gyakorolhatja részvényesi jogait. 

Az Index értesülései szerint a Mediaworks igazgatóságának tagjává választotta az Opimus Lóczi Jánost, Dr. Pintér Andreát és Liszkay Gábort.

Liszkay Gábor jelenleg a Magyar Idők Kiadó felelős igazgatója, de szintén itt dolgozik kiadóigazgatóként Lóczi János. Eddig Pintér Andrea nem volt prominens szereplője a magyar médiapiacnak.

Pecina: „Rosszhiszemű híresztelések voltak

A Mediaworks volt tulajdonosa, a Heinrich Pecina vezette Vienna Capital Partnersnek (VCP) közleményben tudatta az MTI-vel, hogy eladták a céget. 

A közleményben egyebek mellett az áll, hogy a Mediaworks Hungary Zrt. alig pár évvel az alapítása után sikertörténetnek tekinthető: a cég több, korábban a Ringier AG, illetve az Axel Springer SE tulajdonában lévő lap felvásárlásával jött létre, majd idén szeptember végén több megyei napilap tulajdonjogát is megszerezte.

A tulajdonos cég azért döntött a Mediaworks azonnali eladása mellett, mert sokan érdeklődtek iránta, és mert a „Népszabadság kiadásának ideiglenes szüneteltetése kapcsán (amelynek megszüntetése egyszer sem merült fel reális opcióként), félrevezető és rosszhiszemű híresztelések láttak napvilágot”

Október 8. óta szünetel a Népszabadság

Hozzátették, hogy a vevő, az Opimus Press a Népszabadság kiadásának felfüggesztését követően tett ajánlatot, és végül azért rá esett a választás, mert kinyilvánították azon szándékukat, hogy hajlandóak a felfüggesztett Népszabadság általunk tervezett újraindításának lehetőségét komolyan megvizsgálni. 

„Őszintén reméljük, hogy az új tulajdonos sikerrel tovább tudja építeni a Mediaworks Hungary Zrt.-t, és meg tudja oldani a Népszabadságnál pillanatnyilag fennálló nehézségeket is” – írták.

A Mediaworks kiadó október 8-án jelentette be, hogy felfüggesztette a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig. A kiadó döntését közleményében azzal indokolta, hogy a Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel.

(MTI)

Összesen 614 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuzmics
2017. február 10. 09:15
Készülni kell a Clintonné utáni időkre.
Julismama2
2017. február 09. 13:11
Akkor el is jött a világvége........
csender
2017. január 16. 13:07
Te vehemens ostoba demens büdös komcsi fuszekli! Akkut? Nem okkult? Esetleg akut okultál?
Strassnoff Ignác
2017. január 09. 23:34
Na csak figyeljünk, hogy a veszteséges Népszabadság hirtelen jól prosperáló újság lesz! Pedig a példányszáma se változik jelentősen, meg az ára se emelkedik. Unortodox csoda.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!