A Népszabadságról, a sajtószabadságról és a szabadságról

2016. október 21. 09:58

Lehet, hogy legjobban egy bizonyos színt szeretek. De nem szeretnék egy olyan világot, amely kizárólag ilyen színű. Már a kontraszt kedvéért sem: hiszen a világon minden: valamihez képest valamilyen.

2016. október 21. 09:58
Szőcs Géza

A napokban nyílt válaszlevélben utasítottam vissza egy külföldi írószervezet elnökének a próbálkozását, hogy beavatkozzon a Magyar PEN Club életébe. Az illető az általa helyesnek tartott irányba terelne bennünket, kormánykritikus fellépést várva el a magyar PEN Clubtól.

Írtam e válaszlevelet abban a meggyőződésben, hogy lejárt az idő, amikor is be lehetett vagy le lehetett szólni Berlinből, Darmstadtból vagy Moszkvából Budapestre, kiosztva az írókat, mit gondoljanak vagy mit írjanak.

Azt is leszögeztem, hogy Magyarországon minden író és újságíró szabadon megfogalmazhatja és közzéteheti a véleményét bármiről.

Ezt követően - a Hír TV riporterének a kérdésére a Népszabadság megszűnéséről -, azt válaszoltam, hogy ezt csapásnak tartom a magyar sajtószabadságra nézve. Sokak ellentmondást látnak e két állásfoglalás között: nem értik, hogy a fenti vélemények miképp férhetnek meg egymás mellett.

Úgy, hogy azt a sajtószabadságot, amelyet éppen a Népszabadság létezése is fémjelzett, sérülés fenyegeti a lap megszűnésével. A sajtószabadság sérülésével pedig sérül a nemzet joga a pluralizmushoz, a sokszínűséghez, a nézetek és vélemények gazdagságához. A Népszabadság egy világnézeti és politikai alternatívát jelentett, és nem volna helyes alternatívák nélkül gondolkodnunk.

A sajtószabadság egy rendszer. Ha kiesik egy eleme, működésében zavar keletkezhet.

Lehet, hogy legjobban egy bizonyos színt szeretek. De nem szeretnék egy olyan világot, amely kizárólag ilyen színű. Már a kontraszt kedvéért sem: hiszen a világon minden: valamihez képest valamilyen.

A Népszabadság számos olyan dolgot írtak le, amelyek számomra elfogadhatatlanok. Személyemmel kapcsolatban is jelentek meg benne észbontó valótlanságok, súlyos csúsztatások és ferdítések. De persze itt nem az én személyem az érdekes. Fenyegetőnek látom az archívum eltüntetésének kockázatát is. Az az archívum közös múltunk része, lenyomata. Ezt eltüntetni olyan, mint beletörölni a nemzet kollektív memóriájába. Ha csak a fotókat nézem - az is sok százezer felvétel.

Amikor elfogadom a parlamentarizmus eszméjét, ez nem azt jelenti, mintha mindennel egyetértenék, ami a parlamentben elhangzik.

Azzal értek egyet, hogy mindazt ki lehessen mondani, amit ott fontosnak tartanak elmondani a képviselők.

Így van ez a sajtószabadsággal is.

Nem valamely párt és nem valamely újság nézeteivel rokonszenvezünk, amikor a vélemény és szólás szabadsága mellett teszünk hitet. Nem azzal értünk egyet, amit mondanak - hanem azzal, hogy nézeteiket elmondhassák és megírhassák.

És, mint tudjuk, minden igazi demokratától elvárható, hogy akár életét is adja azért, hogy mindenki szabadon elmondhassa a véleményét.

E meggyőződés talán naiv, talán anakronisztikus, talán romantikus. Afféle költőknek való levetett holmi.

A tordai országgyűlések sorozata négy és fél évszázaddal ezelőtt törvénybe iktatta a vallásszabadságot, a világon először.

Vajon mit szólnának a felmenőim, ha azt mondanám nekik, hogy örülök a Népszabadság megszűnésének?

*

Közlemény.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2017. január 25. 17:58
Sajnos a felállás nem az, hogy vannak tények, melyeket a Népszabadság sötétzöldnek mond, miközben az világoszöld. A baj, az, hogy a Nészabó hazugságokra mondja, hogy zöld, a tényeket meg elhallgatja, vagy azt mondja, hogy az fekete. A félretájékoztatás nem része a tájékoztatás szabadságának, hanem annak ellentéte. Ebből következően a magyar média nagy része felszámolandó, kezdve az Indexen, a 444-en és a HVG-n.
vendelin
2017. január 09. 15:28
Egyetértek a szerzővel. Ugyanakkor a demokrata attitűdbe én beletartozónak érzem a kölcsönösséget is. Márpedig nem emlékszem arra, hogy amikor Gy.F. úr miniszterelnökként (!!!) a Magyar Hírlap állami bojkottjára szólított fel, akkor a most a szolidaritást hiányolók felhorgadtak volna... Akkor inkább az volt a narratíva, hogy a "legsötétebb idők szellemét" megidéző lap bojkottja igazi demokrata tett, hisz az újság egy valódi progresszív számára "vállalhatatlan". Ugyanakkor a következő mondatot üdítő olvasni: "A Népszabadság egy világnézeti és politikai alternatívát jelentett..." Tehát nem a "független", "magas szakmai nívójú" újságírás utolsó "szellemi műhelye", hanem POLITIKAI alternatíva.
na még ez is
2017. január 09. 13:09
Ha piaci alapon dőlnének el ezek a dolgok, akkor ma Magyarországon nem létezne nyomtatott sajtó. Hogy 2 példát mondjak a népszabadság kategóriájából: a Magyar Idők és a Magyar Hírlap is veszteséges...
BPasternak
2016. december 05. 17:13
Sajnos azt hiszem, hogy az Orbán családhoz fűződő baráti viszonya rendre a kvalitásait jóval meghaladó pozíciókba emelte Szőcst. Alapvetően ezzel nem is lenne semmi probléma, valószínűleg egy tisztességes magyar emberről van szó, viszont látni kell, hogy egy kultúrharc kellős közepén – ahol a vesztes örökre eltűnik a történelem süllyesztőjében – nincs helye az olyan gyenge kezű kultúrpolitikusoknak, akik folyton kikacsintgatnak, kokettálnak vagy éppen "önként hajtják szellemi guillotine alá a fejüket".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!