Magyarország ünnepel – Zászlófelvonás és tisztavatás a Parlamentnél

2017. augusztus 20. 09:37

Az Országház előtti zászlófelvonással kezdődtek meg az augusztus 20-i ünnepségek. Áder János államfő beszédében kiemelte, hogy szabadságunk és önállóságunk megvédése a legfontosabb feladat, amit honvédségünktől ma elvárunk.

2017. augusztus 20. 09:37

Katonai tiszteletadás mellett felvonták Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-i állami ünnepen, vasárnap reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. A lobogót Áder János köztársasági elnök jelenlétében, a Himnusz hangjaira a Magyar Honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a Központi Katonazenekar és a Nemzeti Lovas Díszegység.

A ceremónián Áder János, Simicskó István honvédelmi miniszter, Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke, a kormány több képviselője, továbbá állami és katonai szervezetek és a diplomáciai testület képviselői, valamint az esős idő ellenére  több száz érdeklődő is részt vett.

Mást jelent ma a biztonság, mint akár csak egy évtizede: ismét védenünk kell határainkat, meg kell védenünk azt a független, szabad és európai országot, amelyet Szent István óta magyarok millióinak áldozata, jelleme és munkája formált, ahogy Áder János köztársasági elnök fogalmaztott beszédében.

Az államfő szerint csaknem három évtizeddel szabadságunk visszanyerése után „újra látnunk kell, hogy csak az lehet igazán a miénk, amit újra és újra képesek vagyunk megvédeni”. Áder János úgy vélte: a haza minden polgára azt várja a most esküt tett honvédektől, hogy legyen biztonságban „nemzetünk, otthonunk, személyes életünk”, védjék meg „szabadságunk és önállóságunk”, és biztosítsák közös nyugodt jövőnket. Áder János beszéde végén úgy fogalmazott: hiába sárgultak meg a krónikák lapjai, hiába telt el annyi idő, született és halt nemzedékek sora, és változott annyit a világ, a hazaszeretet fölött nem járt el az idő. „Elég, ha ugyanúgy szeretjük ezt a közös hazát, ahogy szüleink és azok szülei tették. Határtalanul. Mert a haza minden előtt.

„A haza semmivel sem pótolható értéket jelent mindannyiunk számára” – hangsúlyozta Simicskó István, honvédelmi miniszter az augusztus 20-i katonai tisztavatáson tartott köszöntőjében. Rámutatott: amíg vannak ilyen magyar fiatalok, akik a katonai hivatást választják, és esküjük szerint akár életüket is feláldoznák az ország védelmében, „addig van nemzeti jövőnk”. A miniszter kitért arra, hogy az államalapítás ünnepe keresztény hitünk ünnepe is egyben. Úgy fogalmazott, csak az a keresztény hit, amelyet Szent Istvántól kaptunk, vihet előre minket.

A lobogó felvonása után a honvédtisztjelöltek teszik le katonai esküjüket.

Ezt követően vízi és légi parádét tartanak a Parlamentnél a Dunán és a folyó felett. A központi programok között idén is lesz parlamenti nyílt nap, Magyar ízek utcája. Délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet és az ünnepi programokat az esti tűzijáték zárja a fővárosban.

Országszerte számos településen és a határokon túl is tartanak programokat az állami ünnepen.

(MTI)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finta László
2017. augusztus 20. 13:12
http://reakciosreflexiok.blog.hu/2017/08/20/_inditsukbe Tétova óda a nemzeti lobogóhoz.
kizökkentidő
2017. augusztus 20. 11:30
Egy mai politikus bárhová odaáll ahol politikai (egyéni vagy párt) hasznot remél. A Magyar királyság mint államforma jogtalanul van mellözve saját pecsenyéjüket sütögetö pártok és politikusok által. Ha lett volna rendszerváltás, visszaállítás melyik ezeréves államformát kellett volna elsök között helyreállítani? /a kérdés költöi/
Mindjárt
2017. augusztus 20. 10:38
Egyszer talán eljön az idő amikor a nemzeti ünnepeinken nem becstelen, hazaáruló kommunisták és kádárspiclik hanem tisztességes magyar emberek osztják az észt. Milyen ünnepe lehet Budaházynak és családjának akinek a kegyelmi kérelmét Áder, a kommunista kisztitkár elutasított?
liberálzöld.
2017. augusztus 20. 10:22
"Elég, ha ugyanúgy szeretjük ezt a közös hazát, ahogy szüleink és azok szülei tették. Határtalanul. ' Hmmm... A régi reflexek .... A szovjetúnió is határtalanul szerette Magyarországot. A Szu ellen úgy fociztak a válogatottjaink, mint a megszállottak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!