110 éves az Amerikai Magyar Szövetség

2017. október 22. 13:06

Az Amerikai Magyar Szövetség az amerikai magyarság legrégebbi szervezete. A Szövetség most ünnepli fennállásának 110. évfordulóját.

2017. október 22. 13:06

Alapításának 110. évfordulóját ünnepelte Washingtonban az amerikai magyarság legrégebbi szervezete, az Amerikai Magyar Szövetség, amelynek ünnepi rendezvényén a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a tekintélyes szervezet képviselőit.

Ábrányi Emil, a 19-20. század fordulóján élt magyar költő amerikai magyarokhoz címzett soraival köszöntötte az egybegyűlteket Szilágyi Péter szombaton. Beszédében a helyettes államtitkár leszögezte: az Egyesült Államokba érkezett magyarok hasznos tagjává váltak az őket befogadó társadalomnak, részt vettek építésében, és közben büszkén vállalták magyarságukat: „Ennek köszönhető, hogy ma az Egyesült Államokban magyarnak lenni nem etnikai hovatartozás, hanem fogalom.”

Hangsúlyozta, hogy a tengerentúlon boldogulást kereső magyarok nemcsak az identitásukhoz ragaszkodtak elszántan, hanem egymáshoz is. Mint mondta: a megmaradás kulcsát az összefogásban találták meg, ez a szemlélet vezette az Amerikai Magyar Szövetség (AMSZ) alapítóit, és ez ma is a szervezet létének alapja. 

Szilágyi Péter kiemelte: olyan Magyarország képviseletében köszönti az ünneplőket, amely az összmagyarságért vállal felelősséget. Ennek jegyében az elmúlt években a magyar kormány számos olyan lépést tett, amellyel segíti, támogatja a diaszpórában élő magyarságot identitása megőrzésében. 

A politikus köszönetet mondott az AMSZ-nek azért, hogy „a kommunizmus sötét évtizedeiben hiteles hangja volt a magyarságnak, és felszólal az elszakított nemzetrészek magyarságát sújtó jogsértések ügyében, a világ vezető hatalmának politikai napirendjére tűzve őket”.

Dreisziger-Stricz Zsuzsanna, az AMSZ elnökségi tagja beszédében szintén azt hangsúlyozta, hogy az AMSZ alapítói elszántsággal, tenni akarással és hittel hozták létre a szervezetet, amelynek mai tagjai is szilárdan hisznek az összefogás erejében. 

Az ünnepségen, amelyen részt vett Vízi E. Szilveszter akadémikus, a 2011-ben alapított Magyarország Barátai Alapítvány vezetője, kitüntetéseket adtak át az AMSZ prominens személyiségeinek, köztük például Fedor Istvánnak és Beke Imrének, aki jelenleg éppen egy amerikai-magyar kislexikon összeállításán dolgozik. 

Az Amerikai Magyar Szövetség nemcsak a legrégebbi, hanem a legnagyobb magyar szervezet az Egyesült Államokban. Nincsenek egyéni tagjai, hanem több mint 500 magyar szervezetet és csoportot fog össze.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2017. október 22. 19:00
A haza iránti szeretettől vezérelve tartották fenn a magyargyalázó Amerikai Népszavát? Bartus ezt hirdeti.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!