Meghalt Cseke László, a Szabad Európa legendás műsorvezetője

2017. november 16. 12:36

A rádiós szerkesztő kilencvenéves volt.

2017. november 16. 12:36

November 13-án Münchenben, kilencvenéves korában elhunyt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió emblematikus szerkesztője, műsorvezetője – írja az Index. Ekecs Cseke László néven vezette a rádió egyik legnépszerűbb műsorát, az 1959-ben induló Teenager Partyt, melyben Chuck Berry, Elvis, Cliff Richard, a Beatles és más nyugati popzenészek dalai voltak hallhatók. A műsor a hatvanas években volt népszerűsége csúcsán, amikor a magyar rádió csak kevés nyugati zenét sugárzott, az új zenék  forrása így a SZER és a luxemburgi rádió volt.

Ekecs Magyarországon kezdte újságírói pályafutását, 1949-ben menekült Németországba, emigráns lapoknál dolgozott, majd 1951-ben Münchenbe költözött, ahol a Szabad Európa belső munkatársa lett. Egészen a rádió megszűnéséig, 1992-ig ott dolgozott, zsákszámra kapta a legtöbbször csak jeligével ellátott leveleket kívánságműsorában.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2017. november 17. 11:40
Ekecs Géza megfordította a nevét, de akkor Cseke Azég nevet kellett volna felvennie. R.I.P.
polnemkor
2017. november 17. 11:10
Talán nem kegyeletsértő betenni ide ezt is, annyira kötődött az ő személyéhez: https://www.youtube.com/watch?v=UH01FhqMdc8
polnemkor
2017. november 17. 11:08
https://www.youtube.com/watch?v=TAi0vXN010c&feature=youtu.be
egy genetikusanalattvaló
2017. november 16. 23:10
Nyugodjon békében! Hozzá és műsorához kapcsolódó emlék 1978 őszéről, amikor előfelvételis katonaként szolgáltam a dolgozó népet Debrecenben. Egyik hétfőn ezredsorakozó. 3 H-üteges szintén előfelvételis sorstársunk kiállítva az ezred elé megszégyenülni. Ezredparancsnok politikai helyettese ekképpen olvassa fejükre szörnyű bűnüket (megjegyzem, ők ezt véresen komolyan gondolták): Szombat délután az ügyeletestiszt elvtárs a laktanya udvarán ellenőrzést tartott. A H üteg épülete mellett haladva felismerte a Szabad Európa rádió bemondójának hangját-Itt többen összenéztünk és visszafojtottuk a hangos nevetést- és tetten érte Szabad Európa rádiót hallgató itt kiállított X, Y és Z honvéd elvtársakat. A fiúk a Teenager Party-t hallgatták. Emlékeim szerint néhány hét laktanyafogságot kaptak, de lehet hogy néhány nap fogdát. De honnan ismerhette az ügyeletestiszt a Cseke László hangját? El sem merem képzelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!