Árnyékjelentést nyújtottak be erdélyi szervezetek az ENSZ-ben

2017. december 21. 18:07

Erdélyi magyar civil szervezetek koalíciója nyújtott be közös árnyékjelentést az ENSZ-nek. A jelentésben azt vizsgálják, Románia eleget tett-e a nemzetközi emberi jogi egyezményekben vállalt kötelezettségeinek – állítja a Főtér.

2017. december 21. 18:07

Közös árnyékjelentést mutatott be az erdélyi magyar civil szervezetőkből álló koalíció az ENSZ genfi épületében – közölte csütörtökön a Főtér. A három szervezet – Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo), Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) – jelentéséről Szigeti Enikő, a  marosvásárhelyi Cemo ügyvezető igazgatója számolt be december 14-én. 

„Az árnyékjelentés a következő területeken vizsgálja, hogy Románia eleget tett-e a nemzetközi emberi jogi egyezményekben vállalt kötelezettségeinek:

  • A magyar nyelvű oktatáshoz való hozzáférés biztosítása;
  • Anyanyelvhasználati jogok a közigazgatásban;
  • A jogállamiság követelményeinek megfelelő törvényvégrehajtás (rule of law);
  • A kisebbségek békés gyülekezési joga” – írja az oldal.

A témakörökhöz kapcsolódóan a civil koalíció ajánlásokat fogalmazott meg – állítja a Főtér.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antigoné
2017. december 21. 18:41
Nagyon helyes. Épp itt az ideje, hogy a brüsszeli vízfej ne csak a bevándorlók emberi jogaival foglalkozzon, hanem a kollektív kisebbségi jogokkal is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!