Csodálja meg az újjá varázsolt szabadkai zsinagógát!

2018. január 16. 21:39

A magyar kormány az épület felújítására több mint kétmillió eurót biztosított.

2018. január 16. 21:39

Teljesen megújult a szabadkai zsinagóga. A karzat és a földszint így majdnem ezer személy számára biztosít ülőhelyet. A padokat teljesen restaurálták, lecsiszolták, majd újrafestették. Az egész épület klimatizált, szellőzőberendezéssel, továbbá tűzvédelmi- és riasztóberendezésekkel rendelkezik, valamint a padlófűtést is beépítették. Emellett az elektromos vezeték teljes cseréjét is elvégezték.

Szabados Róbert, elnök (Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetsége) úgy nyilatkozott: „Nem mindennapi összefogás volt, mert lényegében a város, a tartomány, a köztársaság, amerikai zsidó szervezetek és különösképpen Magyarország adománya, felajánlása alapján jött létre, amit most látunk az egész épületben a felújított szabadkai zsinagógában.

A magyar kormány a belső felújításra, valamint az udvar és a kerítés felújítására több, mint 2 millió eurót biztosított, tette hozzá Szabados.

A szabadkai zsinagóga több funkciót tölt majd be. Nem csak imaház, hanem kulturális rendezvények, hangversenyek, koncertek helyszíne lesz. Ezenkívül egy kiállítás is helyet kap a falai között, ahol a szabadkai zsidóság története lesz látható. De nem feledkezhetünk meg az idegenforgalmi szerepéről sem, hiszen a budapesti Dohány utcai zsinagóga után a szabadkai Európa második legnagyobb zsidó imahelye.

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szívemből magyar
2018. január 17. 12:26
Szabadka ha jól tudom, már nem tartozik Magyarországhoz, akkor miért mi újítjuk fel??
Rugo
2018. január 16. 23:53
Kiváltság, ragyogás, pompa, gazdagság - minden ami ezt népet jellemzi.
annamanna
2018. január 16. 23:31
Ezt érdemes elolvasni: http://epiteszforum.hu/fagyott-talaj-ami-a-szabadkai-varosrombolasrol-elmondhato Szabadkán legalább kétszáz értékes (főleg szecessziós) épületet kellene megmenteni.
Mich
2018. január 16. 23:23
Na most Köcsög nácijai nem tudják, hogy lájkoljanak-e vagy diszlájkoljanak... Mind a kettő kínos nekik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!