Bizonyíthatóvá vált, hogy Románia nem tesz eleget vállalt kötelezettségeinek

2018. február 02. 11:54

Elveszítette a nagyváradi utcanévpert is a Civil Elkötelezettség Mozgalom, de Szigeti Enikő, a szervezet vezetője szerint a bírósági döntés a jövőben bizonyítékként szolgálhat.

2018. február 02. 11:54

Első fokon elveszítette a nagyváradi önkormányzat ellen a kétnyelvű román és magyar – utcanévtáblák kihelyezése érdekében indított pert a Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO). A román bíróságok honlapján közzétett bejegyzés szerint az ügyben eljáró Bihar megyei törvényszék csütörtökön hozott végzésében részben megalapozatlannak, részben tárgytalannak ítélte a CEMO keresetét, perképességét azonban elismerte.

Szigeti Enikő, a CEMO ügyvezető igazgatója az MTI-nek telefonon elmondta: a szervezet Szatmárnémeti esetében jogerősen, Marosvásárhely és Nagyvárad esetében pedig első fokon elvesztette a kétnyelvű utcanevekért indított pereket, amivel immár nemzetközi fórumok előtt is bizonyítható, hogy Románia nem érvényesíti a ratifikált nemzetközi egyezményekben vállalt kötelezettségeit.

(MTI)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2018. február 02. 16:50
Keményen fellépni nemzetközi fórumokon és kiklopfolni belőlük!
flesh ripper
2018. február 02. 14:31
Mi magyarok, ha másfél sváb, bunyevác él egy községben, vagy valaha állt ott egy rác harangláb, vagy ha 100 évvel ezelőtt, a domboldal lejtőjén 3 kecskét legeltetett egy oláh pásztor, vagy, ha egy városban, a múlt században egy ruszinnak sejthető nevű kéményseprő tevékenykedett, akkor 5 nyelven írjuk ki a falu, a község, a város, a tanya nevét. Még akkor is, ha nincs és nem is volt idegen neve... Oláh barátaink, akik első nyoma, valamikor a 15. században mutatkozik Erdélyben, a Kárpát-medencében ("némely gazdátlan hegyi tisztáson, legelőn megpihenvén, három magyari vadkanvadász deli legények, tüzet rakván, a disznajnak hájas szalonnáját sütögetvén és ugyancsak jócskán italozván, azon vették észre magukat, hogy két szőrös, igen bűzledező nagytalpú, de medvének nem látszó fenevad, fejükön fellegdöfő faggyas süveggel, kezükben iszonyatos furkosbottal, mekegő-bégető nyájat terelget a rétre, mely jámborul körülvevé a vitézeket. A szőrcsimbókos nagytalpúak odakéredzkedvén a deli vadászok tűzhelyére, azonnyomban nyulkálni, lopkodni próbáltak, de mi magyarin, akkorát basszantott a fokosával a nagyobbik toronyverő süveges kobakjára, hogy az azonnyomban meggebedt, a másik iziben óbégatni kezde, hát megeszet a szüvük s engedték 'sten segedelméve bárányival egyetemben elhordani hitvány irháját, de a kinyivadtat megnyúzák és vivék nagy csinnadratta és kürtszó kíséretében Gyulafehérvárra, majd a Nagyenyedi vásárra bemutatni szájtáti közönségnek...") érthető módon lényegüket adják. Szarból lettek, szar voltak, szarok, szarok lesznek. A szar nem válik arannyá!
Zokni
2018. február 02. 13:41
Nem t'om ezt miért csinálják. Biztos nem azért, mert "románok". Sztem a zömét hidegen hagyja a kétnyelvű felirat. Ez csak politika. Ahogy minket sem zavar a sok helyen kitáblázott rovásírásos felirat. Ha a rovás nemzetiségűek ettől jobban érzik magukat...
antioxi
2018. február 02. 13:33
A románok hülyék! Azért, mert nem képesek belátni, hogy "amit nem lehet tiltani, azt támogatni kell" Márpedig a magyar kisebbség saját érdekeiért való kiállást nem lehet betiltani. Úgy, mint ahogy azt nem lehetett az elmúlt száz évben sem betiltani és nem lehet az elkövetkező évszázadokban sem. Azért nem, mert az egyetemes igazságosság (az önkormányzatiság) a székelyek/magyarok oldalán van bárhogy akadályozza ezt a jelenlegi román kormány. Arról már ne is beszéljünk, hogy bármikor megfordulhat a világ nagyhatalmi széljárása a művileg létrehozott Románia ellenében. És akkor a románok mehetnek vissza a Havasalföldre
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!