Mindszenty József haláláról emlékeznek

2018. május 05. 09:26

Mindszenty József 1975. május 6-án halt meg. Holttestét 1991. május 4-én ünnepélyesen hazahozták, és újratemették az esztergomi bazilika altemplomában.

2018. május 05. 09:26

Mindszenty József bíboros-hercegprímás halálának évfordulóján Erdő Péter bíboros szentmisét mutat be az esztergomi bazilikában szombat délelőtt – közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.

A néhai főpásztor sírja felett celebrálandó szentmisén Snell György esztergom-budapesti segédpüspök mond szentbeszédet. Az eseményre a hagyományos országos zarándoklat keretében több száz fiatal kerékpárral érkezik.

Mindszenty József 1892-ben született, XII. Pius pápa 1944-ben nevezte ki veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország hercegprímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott. 

A bíborost 1948. december 26-án törvényellenesen letartóztatták, majd koholt vádak alapján 1949 júliusában másodfokon életfogytiglani fegyházra ítélték. Hat év budapesti börtön után, megromlott egészsége miatt, 1955. augusztus 17-től Püspökszentlászlón, november 2-tól Felsőpetényben tartották fogva. Onnan szabadították ki 1956. október 30-án. 

November 4-én hajnalban a szovjet csapatok támadása után az Egyesült Államok nagykövetségén kapott menedéket. A követséget csak 15 évvel később, 1971. szeptember 28-án hagyhatta el, ekkor előbb Rómába, majd Bécsbe ment. 

Mindszenty József 1975. május 6-án halt meg, Mariazellben temették el. 

A Legfelsőbb Bíróság 1990. május 18-án ártatlannak nyilvánította. Holttestét 1991. május 4-én ünnepélyesen hazahozták, majd újratemették az esztergomi bazilika altemplomában.

A mártír sorsú bíboros boldoggá avatási pere 1994-ben kezdődött és jelenleg is folyamatban van a Vatikánban.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. május 06. 12:50
Mindszenty József magyar bíboros hercegprimás, korábbi esztergomi érsek MÁR MOST SZENT--hivatalos vatikáni kanonizáció nélkül is! Aki ismeri az Ő életét, tetteit-cselekedeteit az ezt tudja látja. Emberek imádkoznak megdicsőült LELKÉHEZ és Ő mint MAGYAR KATOLIKUS SZENT SEGIT(!) rajtuk, imáigat a Jóisten felé közvetitve. EZT MI MAGYAR KATOLIKUSOK TUDJUK, SŐT TAPSZTALJUK LÉPTEN-NYOMON! MINDSZENTY BIBOROS A KERESZTÉNY EGYENESSÉG A KIÁLLÁS ÉS AZ EGYHÁZ-, ÉS PÁPAHŰSÉG SZENTJE, SŐT MÁRTIRJA. Teljesen nyilvánvalóan. Nem kell hozzá senkit, másokat "mószerolni", pláne másokkal összehasonlitani ŐT nem kell! Ilyen összehasonlitgatás ellen Ő maga, Mindszenty kardinális tiltakozna leginkább. Az Ő CSILLOGÓ TISZTASÁGA ÉS nagysága nem növekszik azzal, hogy másokra, bárkire rosszat mondunk--akár megalapozottan akár megalapozatlanúl.
áfonya
2018. május 06. 03:56
Érvényt kell szerezni annak az 5000 szavazatnak mert az nagyon sok aktivista munkáját takarja és nem lehet ezt egy vállrándítással elintézni Felkérem a Fidesz vezetőit hogy érvényesítsék a törvényt és ha az nem elég világos és egyértelmű akkor tegyék törvényileg azzá mert ezt a hibát luxus elkövetni a Fidesz szimpatizánsok kárára.Továbbá a választási bizottság tagjainak kiosztott prémiumot kérem visszavonni mert nem végeztek jó munkát .ha ekkora törvény ismeret hiányából adódó hiba lehetett.
Nicolas
2018. május 06. 00:13
A nővéreim árat fizetnek az interneten 128 és 217 euró között óránként. 3 hónapig dolgozik, de a múlt hónapban 28497 eurót ért el, és csak pár óra van az interneten. ez az oldal ... >>>>>>>>>>>> https://goo.gl/yWNPyY
syphax
2018. május 05. 15:14
Mindszenty kardinális 1971 szeptemberében tette át rezidens lakhelyét a bécsi Pazmaneum-ba, a budapesti, Szabadság-téri USA követségról. A bécsi épület és intézmény mindmáig az esztergomi érsekek kizárólagos tulajdona--tehát az ma is--ezért gondolta a bíboros úr azt, hogy ugyan az országon kivül, de az esztergomi érseki JOGHATÓSÁGI TERÜLETEN BELÜL az a hely lesz számára a legmegfelelőbb, s ez egy ideig, talán 1 1/2 évig így is állt. A nehézségek akkor kezdődtek, amikor mosignore Agostino Casaroli--később Ő is biboros érsek lett--a Vatikán ú.n. "keleti-politikáját" intenzifikálni kezdte--nyilván az akkori Szentatya VI.Pál jóváhagyásával. Mindennek az lett a következménye, hogy biborosunkat a Pápa--szakszóval kifejezve--"LETETTE" esztergomi érseki székéből Mindszenty-t, hogy helyére, az egyébként igen kiváló, és tkp. "Mindszenty papjának" számitó Lékai (Lung) László-t ültesse. Mindezt annak ellenére cselekedte így a Szentatya, hogy bíborosunk Rómába történő kiérkezésekor mellkeresztjét Mindszenty-nek adományozva teútrálisan közölte vele a Szent Péter Bazilika sekrestyéjében ÉKES LATIN NYELVEN, hogy: "TE VOLTÁL, VAGY ÉS MARADSZ AZ ESZTERGOMI ÉRSEK MINDÖRÖKRE!" Nem szükséges bizonygatni, hogy a nem is oly sok idővel későbbi "trónfosztó döntés" mily' hatalmas mértékben traumatizálhatta bíborosunkat, DE! Mindezek ellenére. Mindszenty bíboros SOHASEM LETT Vatikán ellenes, sohasem lett Róma ellenes és egy rossz szót nem mondott soha a pápáról VI.Pál-ról--a korábbi Montini, milánói bíboros érsekről. PEDIG MINDEN OKA, SŐT ATTÓL IS TÖBB OKA MEG LETT VOLNA RÁ, S MÉGSEM TETTE. NO, EZ AZ IGAZI KATOLICIZMUS(!!!) olyannnyira, hogy aki nem komoly katolikus, mindezt nem is érti, föl sem fogja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!