A fejlődést ma Debrecenben írják

2018. október 08. 18:17

Trianon óta nem volt példa Magyarországon arra, hogy Budapest mellett egy újabb erőközpont alakuljon ki.

2018. október 08. 18:17
Bohus Péter

„Rákérdeztem Pappnál a Kósával való kapcsolatára, pontosabban, hogy mennyiben köszönhető elődjének a BMW Debrecenbe csalogatása, amire azt írta, hogy érzi a kérdésben a provokatív jelleget, de »ezzel nem lehet a városban őket zavarba hozni«. Azt írta: a város fejlődésében nagyon komoly szerepe van Kósa Lajosnak és a város másik három országgyűlési képviselőjének Pósán Lászlónak, Tasó Lászlónak és Halász Jánosnak is.

Közöttük is kiemelkedő szerepe van Kósa Lajosnak», aki „ugyanazzal az elkötelezettséggel dolgozik Debrecen fejlődéséért, mint korábban, rendkívül jó munkakapcsolat van közöttünk, ugyanakkor a város mindennapi ügyeiben teljesen természetesen nem vesz részt, ez ma már az én felelősségem. Ez azt is jelenti, hogy a külföldi vagy hazai befektetésekkel kapcsolatos tárgyalásokat – beleértve a BMW-t vagy a Continentalt – a város részéről én vezetem« – írta.

Abban az általam megkérdezettek egyetértettek, hogy Papp már-már a szőrszálhasogatás határát súroló precíz alak, aki hatalmas bürokráciát épített ki, mindent számon kér, eközben viszont szeretetre vágyik. Ehhez az ő karaktere kevésbé alkalmas, távol áll Kósa »lazaságától«. Az önkormányzattal párhuzamosan működő EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ adja a polgármesternek a hátteret, ami, bár drágán működik, de alapos, az ott dolgozókat pergamenbőrűek hívják a hátuk mögött.

Debrecen pergamenestül, egyetemestül, politikai csörtéstül a jelek szerint tényleg egy sikertörténet küszöbén áll, hogy Budapest mellett új pólus alakuljon ki belőle. Ebben a folyamatban az sem számít, hogy az ország legjobb minőségű termőföldjét beáldozzák ipari hasznosításra, hiszen a BMW nagyságrendileg nagyobb a GDP-értékkel bír majd (az ország nemzeti össztermékének az 1 százalékát adja), mint bármilyen föld.

Trianon óta nem volt példa Magyarországon arra, hogy Budapest mellett egy újabb erőközpont alakuljon ki. Ennek megvalósulása egyelőre még rengeteg mindentől függ, de ahogy a polgármester írta, Debrecen Budapest reális alternatívája akar lenni. »Komolyan gondoljuk, hogy eljött az idő arra, hogy megszűnjön Magyarországon az egyközpontúság, hogy Budapestre mindenki felmegy, vidékre meg lemegy«.”

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2018. október 09. 17:30
Látod Bohus fiam ebből a szösszenetből azonnal kiderül,hogy te még ennek az országnak az érdekében két szalmaszálat sem tettél keresztbe. Arról már segédfogalmad sincs,hogyan kell vezetni........................... pl. egy várost vagy üzemet! A jó vezető kritériuma a pontosság,szavahihetőség,precizitás,rendszeres számonkérés........! Jó lenne mielőtt leülsz a klaviatúra elé "oknyomoznál" a jó vezető mibenlétéről.Szóval e tekintetben buta vagy fiam mint két pár rendőrcsizma jó sárosan!! Az pl nem zavar,hogy a kecskeméti gyár is jó termőföldön épült??
tacsi90
2018. október 09. 09:32
És miért nem versenyeznek a spanyol, francia, holland gazdákkal? És miért nem forgatják vissza a gazdaságukba a kapott támogatások egy részét, mondjuk az általad említett "automatizált üvegházakba"....? Mi a baj a versennyel? Nyugodtan versenyezhetnének, hiszen ömlik rájuk az ingyen pénz!! Mindig valaki más a hibás a balfaszságokért. Miért nem kényszerítik ki a gazdák a kormánytól, hogy szerezzen az állam piacot nekik más terményekre is? Jaaa...hogy sokkal kényelmesebb ez a helyzet, hiszen minimális munkabefektetéssel nagyon szépen meg lehet élni a "mezőgazdaságból"...értem. A támogatások nélkül pár év alatt összeomlana ezeknek a díszparasztoknak a "gazdaságuk". "Ha ilyen fantasztikusan kényelmes és jól jövedelmező dolog gazdának lenni, akkor miért nem próbálod meg?" Azért, mert már minden egyes libalegelőre rátették a kezüket ezek a bóvli parasztok és az én apám nem volt olyan gátlástalan, hogy szétlopja a TSZ-t. Nagyon is tisztában vagyok, hogy hogyan is működik a hazai mezőgazdaság, hidd el!
terra
2018. október 09. 08:26
Debrecen nagy jövő előtt áll, a keleti nyitás kiteljesedése után még inkább. Megépül majd Debrecen és Szeged között is az autópálya, így a délre is megnyílik az út.
kizökkentidő
2018. október 08. 23:14
Csak aztán nehogy Debrecenben is kialakuljon egy vadliberális ideológiai koszfészek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!