Soltész: Át kell adni a mozgás örömét a gyermekeknek

2018. december 01. 21:28

A mozgás örömének átadása a gyermekeknek a pedagógusok és szülők fontos feladata – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

2018. december 01. 21:28

A pedagógusok és szülők fontos feladata, hogy átadják a mozgás örömét a gyermekeknek – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton Érden, a felújított Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és Gimnáziumban.

Soltész Miklós szentmise és az épületkomplexum megáldása után, a katolikus fenntartású iskola tornatermében elmondott köszöntőjében kiemelte: az elmúlt évtizedekben sok olyan családdal találkozott, amelyekben valamilyen sérüléssel élő gyermeket neveltek, és a mozgás volt az, amit az orvosok, a szülők és a gyógypedagógusok bevetettek, hogy a gyermek jobban legyen. 

A mozgás az egészséges fiatalok esetében is éppen ilyen fontos – tette hozzá.

Tarnai Richárd, Pest megyei kormánymegbízott arról beszélt, hogy nem a szavak fontosak, hanem a tettek; éppen 70 éve annak, hogy „bedarálta a kommunista hatalom az egyházi iskolákat”, de most mégis működnek. Mint mondta, az egyházi iskolák titka, hogy a gyerekek mellett mindig ott van „egy nem látható osztálytárs”.

Aradszki András (KDNP), a térség országgyűlési képviselője közölte, Érd büszke arra, hogy a kommunizmus 40 évének hányattatása, a rendszerváltozás után nem sokkal elsőként mondta ki, hogy mindenképpen kell a városba egy egyházi iskola.

A Székesfehérvári Egyházmegye által fenntartott érdi Marianum iskola régi épülete teljes energetikai korszerűsítésen esett át, kicserélték a tetőt és az elektromos hálózatot, a folyosókon a burkolatot, megújult az udvar és belső átalakításokat is végeztek. Az új szárnyban tornacsarnok, ebédlő és a gimnazisták számára több tanterem is helyet kapott.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nikonos
2018. december 02. 10:47
Mozogni nácizmus. Tüntetőket a parlamenthez! Forradalom!
citizen12
2018. december 02. 09:05
Ez kulcsfontosságú kérdés, hiszen a magyar lakosság elszomorítóan egészségkárosító életmódot él. Lehetne sorolni: cigi, alkohol, mozgáshiányos életmód, stb. Sajnos az egészségtelen életmód dolgában a pedagógus társadalom sem tűnik kivételnek. Nem nagyon hallani sportos tantestületekről, a szabadidejében rendszeresen és komolyan edző tanárok tömegeiről. Sőt, tegyük hozzá: az orvosok sem mutatnak jó példát. Márpedig ennek a két csoportnak a pozitív magatartása erős mintaértékkel bírna.
formaegy
2018. december 02. 08:23
"A pedagógusok és szülők fontos feladata, hogy átadják a mozgás örömét a gyermekeknek" Ja, és a kormány, önkormányzatok feladata! Rengeteg zöldfelület, szabad levegő állna rendelkezésre a gyerekek számára, ha nem a kutyaszar, kutyapisivel áztatott lenne! Nem kellene az iskola tanórájára szúkíteni a mozgást, ha a gyerekek - már pici kortól - akkor mehetnének ki a szabadba amikor akarnak! Mit hallani a lakótömbök között átmenő gyerek-szülő beszélgetéséből amikor egy kicsi gyermek csak egy mezei virágot akar megnézni, vagy éppen szaladgálni akar a füves területen? - Ne menj oda kicsim, mert lepisilte a kutya, belelépsz a kutyaszarba.....stb.stb. Ez a felháborító! Arról nem is beszélve, hogy már a játszótereken sem engedik a szülők, hogy a homokba játszanak, mert a kutyapisitől büzlő homok nem kicsit veszélyes! A nap bármelyik időszakában megy el az ember a lakótömbök közötti füves területek mellett, nem vidám, nevetős gyerekeket látunk szaladgálni a füves területen, hanem min. 5-6 kutyát pisilni! Arról nem is beszélve, hogy a kutyák be vannak zárva egy 30-60 nm-es lakásba, ahol a nyüszítés, vonyítás hallható mert éppen a "gazdi" nincs otthon! Mivel is különb ez, mint amikor 10m-es láncon szaladgál a kutya az udvarban? Ne papoljunk itt a mozgás öröméről és annak átadásáról amikor éppen attól vannak megfosztva a gyerekek amire szükségük lenne!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!